Aves, ihracatta çıtayı 100 milyon $’a çıkardı

Aves, Safya ayçiçek yağını markalaştırmaya odaklandı. Geçtiğimiz yıl yaptığı yatırımla kırma tesisinin kapasitesini 3 kat artıran firma, üretim bölümündeki bütün yatırımlarını tamamladı ve geçen yıl 65 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaştı. Firmanın bu yılki ihracat hedefi ise 100 milyon dolar.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Meltem AHATOĞLU

Aves, ihracatta çıtayı yükseltti. Geçen yılı 65 milyon dolar ihracat rakamı ile kapatan şirket, bu yıl 100 milyon dolara ulaşmayı hedefliyor. Safya ayçiçek yağını markalaştırmak isteyen Aves, yaptığı yatırımla kırma tesisinin kapasitesini 3 kat artırdı.

2009 yılından beri ham ayçiçek yağında Türkiye’deki en büyük tedarikçilerden biri olarak sektörün ihtiyacının yüzde 35’ini tedarik ettiklerini belirten Aves Genel Müdürü Onat Angı, Mersin’deki tesislerinde bitkisel yağ, küspe ve biodizel üretimi yaptıklarını dile getirerek “Hem rafine, hem kırma hem dolum hem de biyodizel üretiminin bir arada olduğu, tam entegre Türkiye’deki tek tesis konumundayız” dedi.

‘Ayçiçek yağ markaları Safya’ya yatırım yapacak’

Kırma kapasitesindeki artışın yansıra 2016 yılında ilave dolum hatları ve akıllı raf sistemli depo yatırımlarını tamamladıklarını anlatan Angı, “Biz kapasiteyi artırdık. Ancak bu kez de siyasi ve ekonomik konjonktürden dolayı oluşan kapasite kullanım düşüklüğü nedeniyle problem yaşamaya başladık. 2016’nın özellikle ilk yarısı oldukça sıkıntılıydı. Yatırımlar tamamlandı ancak kapasite kullanımları düşük kaldı. Yılın 3. çeyreğinden sonra bir hareketlilik başladı. Kaliteye ve müşteri odaklı olmaya yaptığımız yatırımlar sonucunu verdi. Irak’ta da yüksek miktarlı ihaleler aldık. Kendimizi kapasite artırımına adapte ettikten sonra finansal olarak daha da güçlendik.

Satışları artırdığımız gibi müşteri tabanını da genişlettik” diye konuştu. Angı, bundan sonra Ayçiçek yağı markalarının Safya’ya yatırım yapacaklarının altını çizdi. 2016 yılında 65 milyon dolar ihracat yaptıklarını dile getiren Angı, bu seneki ihracat hedefl erini ise 100 milyon dolar olarak açıkladı.

Şirket, 33 ülkeye ihracat yapıyor

Ayçiçek yağında en büyük ihracat pazarının Irak olduğunu bildiren Angı, Irak dışında da 32 ülkeye ihracat yaptıklarını söyledi. Türkiye’de ise 55 bayi aracılığıyla Türkiye’nin birçok bölgesinde önemli yerel zincirlere ürün göndermeye başladıklarını ifade eden Angı, Safya’nın yakın zamanda Türkiye’nin yüzde 90’ında raflarda bulunur duruma geleceğini iletti.

Kırma tesisi yüzde 60 kapasite ile çalışıyor

Kısa ve orta vadede verimlilik artışı sağlayacak revizyonlar dışında yeni yatırım planlamadıklarını vurgulayan Onat Angı, “Şu anda kırma tesisimiz yüzde 60 kapasiteyle çalışıyor. Niyetimiz bundan sonraki yıllarda kapasite kullanımı ve akabinde karlılığı artırmak olacak. Bundan sonraki süreçte en önemli yatırımı insana ve markaya yapacağız. Türkiye’nin safi Ayçiçek yağı Safya’nın dağıtımı ve penetrasyonu hızla artıyor. Son iki yılda çok önemli müşteriler kazandık. İhracatta da çalışılan ülke sayısı ve müşteriler hızla artıyor, bu da ülke risklerini dağıtma anlamında önemli bir gelişme” dedi.

Vergi belirsizliği sektöre zarar veriyor

Sektörel sorunlardan da bahseden Onat Angı, özellikle ithalatta sıkıntı yaşadıklarının altını çizdi. “Bizler üretici olarak aylar öncesinde ham madde ithalat bağlantılarımızı yapmak zorundayız” diyen Aves Genel Müdürü Onat Angı, şu bilgileri verdi: “Bir yılda 4 kez vergi oranları değişti, ayrıca yakın zamanda Rus menşeli malların ithalatına geçici kısıtlama geldi. Bu tür son dakika değişiklikleri sektördeki tüm oyuncular gibi bizi de rahatsız ediyor.

Kurallar oyun sırasında çok sık değişince gereksiz zararlar doğuyor. Mersin’deki yatırımın limana yakın, entegre ve esnek bir yapıda kurulmuş olması ve depolama kapasitesinin yüksekliği bizi bu tür değişikliklere karşı önemli ölçüde koruyor. Ancak yine de tercihimiz kuralların önceden belirlenmiş olması ve sanayicinin önünü görebilmesi. Bu sayede Türk sanayisi diğer ülkelerdeki rakiplerine karşı daha sağlam ve rekabetçi olabilir.”