Avrupa’da uçmadığı nokta kalmıyor yeni hatlar ‘uzak’lardan gelecek

THY, ABD’deki dokuzuncu, Amerika kıtasında ise 15’inci hattı Atlanta’yı açtı. Açılışa katılan Coca Cola CEO’su Muhtar Kent, “1978’den beri bu hattın açılmasını bekliyordum” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece CEYHUN  

ATLANTA - Türk Hava Yolları (THY) haziran ayında açacağı Slovakya hattıyla Avrupa’da uçulmadık nokta bırakmayacak. Şirket, 27 Haziran’da Vietnam’ın Hanoi şehrine, ekimde Seyşeller’e, Mart 2017’de ise Bali’ye uçmaya başlıyor. Büyümenin merkezine ‘uzak’ uçuş noktalarını ve transit yolcuyu alan THY için önümüzdeki dönemin stratejisi “derinleşme” olacak. Şirket 2016’da başta ABD pazarı olmak üzere uçuş frekansını artırarak büyüyecek. 

THY’nin ABD’deki 9’uncu uçuş noktası olan Atlanta hattının açılışında gazetecilerle bir araya gelen Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Olmuştur, “Bu hattı 2010 yılından beri planlıyorduk. Çünkü Coca Cola, IBM, UPS ve CNN gibi birçok uluslararası şirketin genel merkezi Atlanta’da. Kargo anlamında da buradan beklentimiz yüksek” dedi. THY olarak dünyanın en çok noktaya uçan havayolu ünvanına sahip olduklarını hatırlatan Olmuştur, “Böylece birincil önemdeki tüm şehirlere uçuyoruz, ikincil şehirlere de geçtik. Bundan sonra büyük resme rötuş yapıyoruz” bilgisini verdi. 

Hat açılmadan yolcusu hazır 

ABD pazarında geçen yıl açılan Miami ve San Francisco hattının bir yılını doldurmadan arz edilen koltuk/ km’de yüzde 30 büyüme yakalandığını anlatan Olmuştur, şöyle konuştu: “ABD’de bu yıl yeni hat açmaktan ziyade uçuş sayısını artırarak büyümeyi planlıyoruz. Temmuz ayında 7 sefer olan Los Angeles uçuşu 11 sefere çıkacak. Yine temmuz ayından itibaren Was- THY, ABD’deki dokuzuncu, Amerika kıtasında ise 15’inci hattı Atlanta’yı açtı. Açılışa katılan Coca Cola CEO’su Muhtar Kent, “1978’den beri bu hattın açılmasını bekliyordum” dedi. hington’a da ilave kapasite geliyor. Temmuz ayından itibaren haftada 18 sefere çıkacağız. 2017 yaz tarifesinde de San Francisco’yu artırmak gibi bir düşüncemiz var. Haftada 10-11 sefer sayısına çıkmayı düşünüyoruz. 2017’de belki yine Los Angeles ve Washington’a yeniden bir sefer artışı gelebilir.” 

Atlanta çıkışlı yolcuda yüzde 85 doluluğa ulaştıklarını söyleyen Olmuştur, şimdiden 54 binden fazla yolcunun rezervasyonunu yaptırdığını vurguladı. Olmuştur, “Atlanta bize başta Hindistan olmak üzere İtalya, Almanya, Beyrut ve Tel Aviv’e gitmek isteyen etnik yolcu pastasından pay almayı sağlayacak. Yazın artacak etnik müşteriye ulaşmak için burası önemli bir nokta. Atlanta’da yüzde 50’ye yakın business doluluğumuz var” dedi. 

Bali hattı 2017 yılında 

Atlanta hattı THY’nin kıta Amerikası’ndaki 15’inci hattı. Kısa bir süre önce Panama ve Bogota’yı açan THY Bogota’da 60 gün içinde 35 bin bilet sattı. Olmuştur, yeni hat açılışları hakkında bilgi verirken, “16 Haziran’da Slovakya-Kösice’yi açacağız. Böylece Avrupa’da uçmadığımız nokta kalmayacak. 27 Haziran’da Vietnam’da ikinci noktamız olan Hannoi gelecek. Hanoi için şimdiden 22 bin rezervasyon aldık. 31 Ekim’de Seyşeller geliyor. Seyşeller bizim üçüncü deniz,kum, güneş hattımız. Hiç tanıtmadan 2 bin 500 rezervasyon aldık. Hat açarken dıştan dışa transfer yolcu sayısını artıracak bir strateji izliyoruz. Seyşeller hattının bir özelliği Avrupa’dan tarifeli uçan bir havayolunun olmaması. Biz Avrupa’da çok güçlü bir uçuş ağına sahibiz. Seyşeller’in yüzde 50-60 pazarı da Avrupa çıkışlı yolcu. 2017’de ise Bali’ye uçmaya başlıyoruz. Bu Endonezya’daki ikinci hattımız, Avustralya’ya en yakın noktamız olacak” diye konuştu. 

Bu yılın ilk 4 ayında dıştan dışa yolcu sayısını yüzde 21 artıran şirket, 2002’de 1 milyon olan transit yolcu sayısını 2015’te 15 milyona çıkardı. ABD hatlarının toplam cirosu 1.5 milyar dolar civarında. Bu da şirketin toplam cirosunun yüzde 10-11’ine denk geliyor.

Kenya'da da CIP açacak

Kenya’ya da CIP açacak olan THY, bu hizmetleri ile de diğer rakiplerinden ayrışıyor. İstanbul’daki CIP’te benzersiz müşteri deneyimi sunmak hedefiyle yola çıkan şirket, yurtdışındaki ilk CIP’yi ise Moskova’da açmıştı. Şimdi yurtdışında iki CIP daha geliyor. İki nokta da THY’nin büyüme merkezleri arasından seçildi. Bunlardan biri Washington diğeri ise Kenya. THY, özellikle sahraaltı Afrika’da çok hızlı bir büyüme sağlıyor

1978’den beri bekliyordum

THY’nin Atlanta’ya ilk uçuşu için düzenlenen törene katılan Coca Cola CEO’su Muhtar Kent gazetecilerin sorularını yanıtladı. Atlanta uçuşunu 1978’den bu yana beklediğini söyleyen Kent, “Yıllardır ne zaman olacak diye gün sayıyorduk. Çok mutluyum. Şimdi Atlanta’da 3 tane kırmızı-beyaz oldu. Türk bayrağı, Coca Cola ve THY” dedi. Kent, Atlanta’nın 3C’si ile meşhur olduğunu da belirterek, bunları “Coca Cola, CNN, CDC (Centers for Disease Control and Prevention)”diye saydı.

Çince bilen hostes geliyor

► Perdeli business class uçaklarda tablet vermeye başlayacak. 

► Ekonomi sınıfında akıllı cep telefonu ve tabletler üzerinden THY’nin eğlence sistemine bağlanmak mümkün hale gelecek. 

► Uzun menzilli uçaklarda business class’ta dış sesleri kesme özelliği olan Denon kulaklıklar kullanılacak. Bu kulaklıkların Amazon’daki satış fiyatı 499 dolar. 

► Arapça, Çince ve Fransızca bilen kabin memurları alınması için çalışma yapılıyor. İşe alımlarda öncelik bu dilleri konuşabilen Türk kabin memurlarının olacak. 

► Euro 2016 için taraftarlara özel ‘funzone’ alanları oluşturulacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir