Aygaz'dan 35 milyon dolarlık dava

Doğalgaz tedarikçisi Akfel'in maliyetlerindeki artış geriye dönük olarak Aygaz Doğalgaz'a yansıtıldı. 35 milyon dolar ilave fatura ile karşı karşıya kalan Aygaz konuyu yargıya taşımaya hazırlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aygaz Doğalgaz'a doğalgaz tedarik eden Akfel'in Gazprom'a açtığı davayı kaybetmesi sonucu 1 Ocak 2017'den itibaren alınan gazın fiyatı yukarı yönde revize edildi.

Aygaz ve Akfel arasındaki sözleşme gereği ithalat fiyatında meydana gelen fark Aygaz'ın alımına fatura edildi.

Geriye dönük 35 milyon dolarlık ilave maliyetle karşılaşan Aygaz Doğalgaz hukuki süreç başlatacaklarını açıkladı.

Açıklamanın ardından Aygaz hisseleri saat 10:06'da yüzde 1,01 düşüşle 11.770 liradan işlem görüyor. Aynı saatte BIST 100 yüzde 0,70 yükselişle 93.440 puanda.

Konuya ilişkin Aygaz'dan KAP'a yapılan açıklama şu şekilde:

"Bağlı ortaklıklarımızdan Aygaz Doğalgaz Toptan Satış A.Ş.'ne ("ADG"), doğalgaz tedarik ettiği Akfel Gaz Sanayi ve Ticaret A.Ş. ("Akfel") tarafından iletilen yazıda özetle;

- Akfel'in doğalgaz ithalatı yaptığı Gazprom Export LLC (Gazprom) tarafından başlatılan fiyat revizyonu tahkim sürecinin Akfel aleyhine sonuçlanarak, 1.1.2017 tarihinden geçerli olmak üzere ithalat fiyatının Gazprom lehine uyarlanmasına ve bu kapsamda Akfel'e uygulanan indirimin kaldırılmasına karar verildiği,

- Akfel ile ADG arasında imzalanan sözleşme uyarınca ithalat fiyatında meydana gelen değişikliğin, 1.1.2017 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere ADG'ye uygulanan Doğal Gaz Fiyatı'na yansıtılacağı,

- Bu kapsamda sözleşmede belirlenen fiyat belirleme mekanizmasının tahkim kararına göre revize edileceği ve kontrat fiyatının 1.1.2017 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere geriye dönük olarak güncellenmiş olması nedeniyle oluşan borç miktarı ve ilgili faturaların ayrıca gönderileceği belirtilmiştir.

Fiyat revizyonunun 1.1.2017 tarihinden itibaren yapılacak olması nedeniyle geçmişe yönelik hesaplanan ilave maliyet yaklaşık 35 milyon ABD Doları olarak tahmin edilmekte olup, söz konusu maliyetin bertaraf edilmesi amacıyla konuyla ilgili dava ve tahkim hakkı dahil her türlü çözüm yolu için çalışmalara başlanmıştır"