Balıkesirli Fırıntaş, Türkiye genelinde büyümek istiyor

Balıkesir Belediyesi ve vatandaşlar tarafından 1980 yılında kurulan Fırıntaş, her bütçeye uygun 22 farklı ekmek çeşidini 220 noktaya ulaştırıyor. Yenileme çalışmalarını sürdüren şirketin yeni hedefi ise Türkiye geneline yayılmak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gökhan KARAKURT

Balıkesir Belediyesi ve vatandaşlar tarafından 1980 yılında kurulan Fırıntaş, 2014 yılında yenilenen tesislerinde geleneksel ekşi maya ile doğal ekmek yapıyor. Firma, her bütçeye uygun 22 farklı ekmek çeşidini 220 noktaya ulaştırıyor. Fırıntaş’ta 2014 yılında Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı olan Ahmet Edip Uğur’un talimatıyla yenileme çalışmalarına da başlandı. Firmanın yeni hedefi Türkiye’ye açılmak.

Türkiye’nin ilk ekşi mayalı endüstriyel otomasyonlu lamine hattına sahip, ekmek üretimi yapan ilk fabrikası olduklarını söyleyen Fırıntaş Genel Müdürü Bora Binbay, “Balıkesir Belediyesi ve vatandaşlar tarafından 1980 yılında kurulan Fırıntaş'ta şu an 22 farklı ekmek üretiyoruz ve bu ekmeklerimizin tamamı 'ekşi maya' ile üretiliyor. Talebe göre veya istediğimiz gramaja göre üretim yapabiliyoruz” dedi.

Sektörde Fırıntaş’ı farklı kılan özelliğin 5 bin yıllık geleneksel en eski üretim şekli olan ekşi maya yöntemini kullanarak üretim yapmaları olduğunu belirten Binbay, “Fırıntaş’ın şu anda kullandığı ekşi mayası bin yıllık bir maya. Ekmeğimizin lezzetindeki sır burada yatıyor. Büyükşehir Belediye Başkanımızın Ahmet Edip Uğur’un ifade ettiği gibi; ‘Ekmeğimizde hiç katkı maddesi yok’ dolayısıyla en sağlıklı ekmeği üretiyoruz. İnsanımıza değer veriyor ve sağlıklı ekmek tüketmelerinin en doğal hakları olduğunu düşünüyor ve bunun için çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Bir yılda personel sayısını 5 katına çıkardı

Fırıntaş’ın merkez ve diğer ilçeler olmak üzere bugün itibariyle toplam 220’ye yakın satış noktasında ekşi mayalı ekmekleri Balıkesir halkına ulaştırdıklarını aktaran Binbay, henüz işin başında olduklarını ve çok sayıda yeni uygulama üzerinde çalıştıklarını söyledi. Ar- Ge çalışmalarını sürdürdükleri çok sayıda ürünlerinin bulunduğunu ifade eden Bora Binbay, “Ürün gamımızı genişletmek için halkımızın taleplerine kulak vererek onların isteklerine öncelik vermeye çalışıyoruz. Türkiye’de gelecek dönemde doğal ve katkısız ekşi mayalı ekmek üretiminde öncü ve yenilikçi olmak ve bunun önemini tüm Türkiye’ye duyurmak istiyoruz” diye konuştu.

Binbay, 2016’nın başında yaklaşık 25 personel çalıştırırken bugün 120 personel çalıştırdıklarını belirterek, “İstihdamdaki bu başarılı artışın sebebi 2016 yılının mayıs ayında 3 bin metrekarelik kapalı alana sahip ekşi mayalı lamine ekmek üretim hatlı fabrikamızın devreye girmesi. Ayrıca Balıkesir Üniversitesi ve teknik liselerle iletişime geçilerek gıda bölümü öğrencilerinin firmamızda istihdam edilmesi sağlandı. Sektöre öncelik etmek, yeni bir bakış açısı getirmek ve istihdam edilen personellerin eğitim seviyesini artırmak amacıyla Balıkesir Üniversitesi MYO ile kısa ve uzun dönemli staj programları planlıyoruz. Bu sayede yeni nesil ekmek ustalarına son teknolojiye sahip hattımızda gelişme olanağı sağlıyoruz" dedi.