B&W Enerji, yüksek kapasiteli enerji depolama sistemi getirecek

B&W Enerji Türkiye ortaklarından Mehmet Eresin, Almanya'da 'Gildemeister' firması tarafından üretilen ve gelişmiş ülkelerde yoğun talep gören enerji depolama sistemlerini Türkiye'ye getirme hazırlığı yaptıklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Güneş enerji sistemlerinin yanı sıra rüzgar enerjisi sistemlerine de odaklanan B&W Enerji, rüzgar enerji santralleri için bir dizi çalışma yapıyor. Almanya'da  'Gildemeister' firması tarafından üretilen ve gelişmiş ülkelerde yoğun talep gören enerji depolama sistemlerini Türkiye'ye getirme hazırlığı yaptıklarını ifade eden B&W Enerji Türkiye ortaklarından Mehmet Eresin, 2012 yılında piyasaya sunulan ve enerjiyi depolayan sistemin, Almanya'da beş yıllık Ar-Ge süreci sonucunda geliştirildiğini anlattı. Eresin, sistemin aynı zamanda elektrik dalgalanmalarını da önlediği bilgisini verdi. Ürünün Almanya'dan ve Avusturya'dan birçok ülkeye ulaştığını belirten Eresin, "Biz de Türkiye ayağında yer alacağız. Bunun için İç Anadolu’ya  fabrika yatırımı düşünüyoruz" dedi.

Şartların olgunlaşması halinde söz konusu ürünün imalatını İç Anadolu'da yapmak istediklerine dikkat çeken Mehmet Eresin, ilgili ürünle 15 ülkeye ihracat yapma hedeflerinin bulunduğunu bildirdi. Eresin, "Bu üründeki asıl amaç gece ve gündüz üretilen enerjinin depolanarak, doğalgaz bağımlılığının azaltılması. İç Anadolu'da kuracağımız fabrika bu alanda dünyadaki ikinci fabrika olacak. Yıllık 120 milyon euro gibi bir ihracat hedefliyoruz" diye konuştu. 

Firmalarının yurtiçinde güneş enerjisi sistemleri çalışmaları ile ilgili yatırımcı firmalarla ortaklık yapısına giderek, büyüme trendi yakaladıklarını belirten Mehmet Eresin, "Bu kapsamda Nevşehir, Kayseri, Mersin, Adana , Karaman, Konya, Niğde,Sivas ve Kahramanmaraş gibi illerde anahtar teslimi  yaklaşık 70 projemiz bulunuyor. Bazı bölgelerde, kendi arsalarımızın üzerine güneş enerjisi santralleri kuruyoruz" diye konuştu. 

"Farklı bölgelerde ölçüm yaptık"

Tufanbeyli,  Yahyalı, Balıkesir ve Mersin-Gülnar'da güneş ve rüzgar  ölçümleri yaptıklarını ifade eden Mehmet Eresin, şöyle devam etti: "B&W Enerji  olarak  Akdeniz Bölgesi'nde faaliyetlerimiz için Mersin'deki 'ALDO' grubu ile ortaklık kurduk. ALDO B&W Enerji isimli yeni firmamızla bu bölgelerdeki faaliyetlerimizi artırmaya  da devam ediyoruz. Ayrıca Çorum ve komşu illerde yenilebilir enerjiyi kapsayan bir ortaklığa giderek Çorum gaz sahiplerinden Ahmet Ahlatçı ile kurduğumuz  ABW Enerji ve Sanayi ile yatırımlarımıza devam ediyoruz." 

Ayrıca, firma hedeflerini anlatan Mehmet Eresin, güneş enerjisi alanında  yıllık 100 MWp, rüzgar enerjisi alanında da ise 150 MWp'lik kurulu güce ulaşmayı hedeflediklerini belirtti. Firmanın, proje gerçekleştirme aşamaları hakkında bilgi veren Eresin, şunları kaydetti: "Biz talep doğrultusunda arsayı satın alıyoruz, projesini geliştiriyoruz. Projesini anahtar teslim bitiriyoruz. Kurduğumuz tesisi ya kendimiz çalıştırıyoruz ya da satıyoruz. Tüm bu çalışmalarda harcanan bütçeyi de kendi sermayemizden karşılıyoruz. Kısacası anahtar teslimi proje yapıyoruz."

Bu konularda ilginizi çekebilir