Beğendik, yabancı fonlarla görüşüyor

Tesco Kipa'nın 10 mağazasını bünyesine katmaya hazırlanan Beğendik, yabancı fonlarla da ortaklık görüşmeleri yürütüyor. Perakende zincirinin ajandasında halk arz da var.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Real Hipermarketler'in 12 mağazasını geçen yıl satın alan perakende zinciri Beğendik'in İcra Kurulu Başkanı Hacı Beğendik, inorganik büyüme stratejileri doğrultusunda görüştükleri Tesco Kipa'nın 10 mağazasını dördüncü çeyrek itibariyle satın almış olacaklarını söyledi. Beğendik ayrıca, daha hızlı büyüme hedefleri kapsamında, yabancı fonlarla da ortaklık görüşmeleri yürüttüklerini söyledi.

Beğendik'in önümüzdeki dönem hedefleri ile ilgili Reuters'a değerlendirmede bulunan Hacı Beğendik, "Geçen yıla kadar organik büyürken, Real'de yaptığımız satın alma sonrasında, inorganik olarak çok daha hızlı ve kolay büyüyebileceğimizi gördük. Bu doğrultuda Tesco Kipa'nın da 10 mağazasını satın alacağız. Satın almayı dördüncü çeyrekte bitirmiş olacağız" dedi ve ekledi: "Süpermarket formatında Beğendik, hipermarket formatında ise Real ile büyüyeceğiz. Tesco Kipa'dan alacağımız 10 mağazanın sekizini Real, ikisini ise Beğendik adı altında işleteceğiz."

"Yabancı bir fonla ortaklığa giderek kaynak yaratmak istiyoruz"

Mağazaların satın alma bedeli ile ilgili bir bilgi vermeyen Beğendik; buna karşın daha güçlü büyümek ve şirkete kaynak yaratmak için yabancı fonlarla görüşmeler yürüttüklerini söyledi. Beğendik, "Yabancı bir fonla ortaklığa giderek kaynak yaratmak istiyoruz. Daha sonra da halka açılma planımız var. Fonla birlikte halka açılmanın daha iyi olacağını düşündük" dedi ve ekledi: "Görüştüğümüz bazı yabancı fonlar var. Bunlar arasında İran'dan da fonlar var. Ambargonun kalkması durumunda bu ülkeden gelebilecek çok ciddi bir fon kaynağı bulunuyor. Ancak görüşmelerimiz henüz çok ciddi bir platforma oturmuş değil." 

"Yılı 1.5 milyar lira ciro ile tamamlayabiliriz"

Geçen yılı 550 milyon lira ciro ile tamamladıklarını belirten Beğendik, bu yılı 1.5 milyar lira ciro ile tamamlamayı öngördüklerini; 2016 hedeflerinin ise 2 milyar lira ciro olduğunu söyledi. Beğendik; Marmara, Ege, İç Anadolu ve Akdeniz'de 46 süpermarket ile faaliyet gösteriyor. Grubun ayrıca Real adı altında da 13 hipermarketi bulunuyor.        

Perakendeciler Türkiye'den neden çıkıyor?

Uluslararası perakende devleri, yüksek genç nüfus ve artan alım gücünün sunduğu potansiyele güvenerek geldikleri Türkiye'de, diğer pazarlarda alışık olmadıkları güçlü yerel zincirler karşısında düşük marjlarla çalışmak zorunda kalıyor. Bekledikleri kâr rakamlarına ulaşamayan zincirler, çoğu zaman pazardan çıkmak zorunda kalıyorlar.

Alman Metro Group bünyesindeki Real, Türkiye'deki 12 mağazasını geçen yıl Beğendik'e satmış; İspanyol perakende zinciri Dia da Türkiye'deki iştiraki Diasa'yı 2013 yılında Yıldız Holding'e satıp Türkiye'den çıkmıştı.

Fransız Carrefour ise, uzun süre zarar yazan Türkiye'deki iştiraki Carrefoursa'daki hisselerinin bir kısmını 2013'te Türk ortağı Sabancı Holding'e  satarak şirkette azınlık hissedarı konumuna düşmüştü.

Elektronik perakendesinde ise Fransız Darty ve İngiliz Electroworld Türkiye'deki mağazalarını yerel zincir konumundaki Bimeks'e; ABD'li Best Buy da Türkiye'deki mağazalarını bir başka yerel zincir olan Teknosa'ya satarak pazardan çıkmıştı.