BETA, 'black monday' ile tarihinin rekorunu kırdı

Geçtiğimiz pazartesi günü tarihinin rekorunu kıran BETA için Öğretmenler Günü “black monday” oldu. “Sıradan bir pazartesiye göre 8 kat fazla ciro yaptık” diyen Genel Müdür Barbaros Akyıldız, müşteri sayısının da 4 katına ulaştığını kaydetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAMZE ŞENER

İZMİR - Türkiye ayakkabı sektörünün önemli markaları arasında yer alan BETA, geçtiğimiz Öğretmenler Günü’nde “black monday”i yaşadı. ABD’de yılbaşı öncesi gelenekselleşen “black friday” alışverişlerine gönderme yapan BETA Genel Müdürü Barbaros Akyıldız, Öğretmenler Günü’nün pazartesi gününe denk gelmesiyle BETA tarihinde pazartesi günü rekoru kırdıklarını söyledi. Akyıldız, “Sıradan bir pazartesiye göre sekiz kat fazla ciro yaptık. Normalde mağaza trafiği 300-400’ken, o gün mağazaya gelen sayısı 2 bin oldu. AVM yönetimleri bazı mağazalara sivil polis gönderdi çünkü çok kalabalıktı. O gün tüm kanallarımızda 1 milyon TL ciroyu geçtik. Bizim için ‘black monday’ oldu” diye konuştu. 

Yabancılar üretime Türkiye’ye geliyor 

Akyıldız, bu yıl ağustos ayında çıkan İlave Gümrük Vergisi ile birlikte büyük yabancı markaların Türkiye’de üretim arayışında olduğunu belirtti. “Yabancı markalar, Türkiye pazarındaki tüketimi kaybetmemek adına yurtdışından ithal ettikleri ve ek vergiye tabi olan ürünleri Türkiye’de üretmek istiyor” diyen Akyıldız, BETA’nın da Fransız bir marka için üretim yaptığı bilgisini verdi. 

Halihazırda dört yabancı markayla görüşmelerin devam ettiğini ifade eden Akyıldız, “Biz bu kanala girerek, bu markaların global koleksiyonlarının üreticisi konumuna gelmeye hazırız. Bu markaların ilk amacı Türkiye’deki pazara hitap edebilmektir. Fransız markaya 2014 sonunda 30 bin çiftin üzerinde üretim yapmış olacağız. Bu rakam, yıllık üretim kapasitemizin yüzde 15’ine denk geliyor” dedi. 

Üretim bizim için Ar-Ge kaynağı 

Şirketin global anlaşmalarla birlikte yıl sonunda 50 milyon TL’lik ciroya ulaşması bekleniyor. Bugün 35 mağazayla hizmet verdiklerini kaydeden Akyıldız, Türk markalar arasında üretime devam eden sayılı markalardan biri olduklarını hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Yıllık 200 bin çift ayakkabı üretiyoruz. Mağazadaki ürünlerin yaklaşık yüzde 40’ını kendi fabrikamızda yapıyoruz. Üretimden çıkmak gibi bir niyetimiz yok, bizim için önemli bir Ar-Ge kaynağı oluyor.” 

Markanın gelecek hedefleri arasında yurtdışı pazarları da bulunuyor. İngiltere’de pazar araştırması yaptıklarını, Rusya içinse bir süre daha bekleyeceklerini söyleyen Akyıldız’a göre, Ortadoğu ve Doğu Bloku ülkeleri de önemli pazarlar arasında yer alıyor. “Bugün insanlara ayakkabı satışını yasaklasanız mevcut ayakkabılarıyla beş yıl idare ederler” diyen Akyıldız, Türkiye’de kişi başı tüketimin üç, Avrupa’da altı, ABD’de ise 8 çift olduğu bilgisini verdi.

Eski müşteri sadık müşteri oldu 

BETA’nın küskün müşterileri için uyguladığı Sindrella Projesi’nden de bahseden Barbaros Akyıldız, “Eskiden müşterimiz olan ancak uzun süredir BETA mağazalarına uğramayan müşterilerimize, özel paketlenmiş, onların eski datalarına bakarak zevklerine göre ayakkabının sadece bir tekini gönderdik. 276 kişinin yüzde 100’ü mağazalara geri döndü. Yüzde 70’i tekrar aktif müşteri haline geldi, yüzde 16’sı sadık müşteri oldu. Proje için harcadığımız tutarın beş katı kadar ciro yaptık” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir