Biletall.com, yarım milyar liraya koşuyor

Bileti online sisteme taşıyan biletall.com uluslararası arenaya oynuyor. Site 2.2 milyon adet bilet satarak 120 milyon TL'lik ciroyu aştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HATİCE ŞİMŞEK

KAYSERİ - Anadolu'nun ortasından yola çıkarak dünyaya bilişim hizmeti veren biletall.com uluslararası arenaya oynuyor. Geliştirdiği 'Ulusal Bilet Dağıtım Sistemi' projesini her yıl büyüten Biletall, 2015'te sadece 'Biletall' sayfası ve uygulaması üzerinden 1,5 milyon otobüs bileti, 700 bin uçak bileti satışı gerçekleştirildi. Şirket, Rusya merkezli arama motoru yandex.com'un seferler servisini üstlenerek hizmetini sınırlar ötesine taşıdı. biletall.com üzerinden 2.2 milyon adet bilet satışı gerçekleştirilerek 120 milyon TL'lik ciroyu aştı. Firmanın hedefinde 4 yılda 500 milyon TL'lik bir ciroya ulaşmak var.

Aktif pazarlama ve satış faaliyetlerinin başladığı 2010 yılı sonunda 500 bin lira ciro elde ettiklerini dile getiren biletall.com CEO'su Yaşar Çelik, şirketlerinin kuruluşundan bu yana geçirdiği 9 yıllık süreç sonunda her yıl bir önceki yıla göre en az 2 kat büyüdüğünü ifade etti. Şirketlerinin büyüme serüveninden bahseden Çelik, "Şirketimiz 2015 yılında TOBB öncülüğünde gerçekleşen 'Türkiye'nin En Hızlı Büyüyen Şirketleri' yarışmasında yüzde 267 büyüme ile 27.sırada yer aldı. 2012 yılında 18 milyon TL olan ciromuzu 2013 yılında 40 milyon TL'ye 2014'te 72 milyon TL'ye ulaştırdık. Şu an itibariyle 2014 yılına oranla satış gelirlerimizi yüzde 65 artırmış bulunuyoruz. 2015 yılı itibariyle ürün sepetimizde 115'ten fazla şehirlerarası otobüs firmasının biletleri, 500'den fazla havayolunun biletleri, TCDD biletleri ve İDO biletleri bulunuyor. Satış kanallarımız ile Türkiye genelindeki otobüs biletlerinin yüzde 75'inin satışını sağlıyoruz. Geride bıraktığımız yılda sadece Biletall sayfası ve uygulaması üzerinden 1,5 milyon otobüs bileti, 700 bin uçak bileti satışı gerçekleşti. 2015 yılında sistemlerimiz üzerinden 100 milyon adet sorgu, 10 milyon adet üzerinde işlem yapıldı ve 2,2 milyon adet bilet satışı yapıldı. Yılın ilk 3 çeyreğinde beklentilerimizin de üstünde 85 milyon TL, yıl sonunda ise 120 milyon TL ciro elde ettik" dedi. Bu yılki hedefl eri ile ilgili de bilgiler veren Çelik, büyümenin yanı sıra sistemlerini geliştirme yönünde de adımları olacağını ifade etti. Bilişim sektöründeki şirketlerinin rahatlıkla 2020 yılında 500 milyon liralık bir büyüklüğe ulaşacağını öngördüklerini aktaran Çelik , "Biletall olarak bu yıl 2 milyon otobüs bileti, 1 milyon uçak bileti, 250 bin İDO bileti satışı gerçekleştirerek 160 milyon TL ciro hedefliyoruz. Türkiye'de bilet pazarı oldukça büyük. Şu anda internetin payı bu satışta yüzde 8 ve hızla yükseliyor. Biz, 4 yıl sonra 500 milyon TL ciro yapabileceğimizi görüyoruz. Uluslararası görüşmelerimizi de yapıyoruz. Gelecek yıllarda ilk olarak online satış kanallarımız içerisine TCDD'yi dahil etmeyi, kullanıcıların seyahat biletleri konusunda ihtiyaç duyacağı tek nokta olmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu. Çelik, "Anlaşmalı olduğumuz seyahat acenteleri, bilet satış altyapısı sağladığımız web sayfaları ve Biletall.com verilerini değerlendirdiğimizde 2015 yılında en çok otobüs biletinin Ankara'ya satıldığını görüyoruz. Ankara'yı İstanbul ve Adana izliyor. Satışlardan elde ettiğimiz verilere göre son 1,5 yılda sadece İstanbul'dan Ankara'ya 2 milyon 195 bin 283 adet bilet satıldı. Bu rakam yüksek hızlı tren seferleri başlamadan önce 3 milyon 215 bin 826 idi. Havayolu taşımacılığında en çok bilet satılan ilk üç şehir ise İstanbul, Ankara ve İzmir olarak sıralandı " dedi.

Uçak biletlerinin düşmesi otobüs bileti satışlarını etkiledi

Uçak biletlerinin promosyonlarla 100 TL'nin altına düşmesi otobüs firmalarını az da olsa etkilediğini söyleyen Çelik, şunları dile getirdi: " 2016 için de benzer etkilerin olacağını düşünüyorum. Fakat bu olumsuz etki otobüs ile seyahat eden yolcu sayısını düşürmedi, sadece artışı engelledi. Artık rakipleri havayolu şirketleri. Sürekli yenilenmek zorundalar ama bilet fiyatlarını da artıramıyorlar. Şu anda ülkemizde 300'ün üzerinde otobüs firması var. İlerleyen yıllarda bir miktarda olsa şirket konsolidasyonları ile şirket sayısında azalma olacaktır. "

Yurtiçi tüm online otobüs bileti satan siteler biletall.com'un alt yapısını kullanıyor

Biletall'ın online bilet satışı ile ilgili geliştirdiği sistemin şimdilerde online bilet satışı sağlayan sitelerin altyapısında kullanıldığını vurgulayan Biletall.com CEO'su Yaşar Çelik , "Böyle bir site kurma fikri 28 yıldır şehirlerarası otobüs firmalarına yazılım hizmeti sağlayan grup şirketimiz İpek Bilgisayar'ın bu alandaki fırsatı 10 yıl önce görmesiyle ortaya çıktı. Sektörün online bilet satışı noktasında çok gerilerde olması ve ilerleyen yıllarda e-ticaretin gelişmesiyle insanların bu konuda taleplerinin artacağını öngördük. Şehirler arası otobüs bileti satış amacıyla başlayan girişimimize zamanla uçak, tren ve gemi gibi diğer seyahat kanalları da dahil oldu. Bu çerçevede Biletall Organizasyon kuruldu. Kurduğumuz sistem ile hem kendimiz kaliteli bir online satış hizmeti sağlıyoruz hem de bilet satışı noktasında hizmet vermek isteyen içinde önemli şirketlerin de bulunduğu sitelere alt yapı hizmeti sağlıyoruz" şeklinde belirtti.