Bilgi toplumu için TBV-Turkcell işbirliği

Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) ile Turkcell işbirliğinde hayata geçirilen Bilgi Toplumu Enstitüsü'nün hedefi teknoloji ve bilgiye erişimin topluma yayılmasını desteklemek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - 1995 yılında “Türkiye’nin Bilgi Toplumuna geçiş sürecine katkı sağlamak” vizyonu ile yola çıkan Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) aradan geçen yaklaşık 20 sene süresince bu vizyon çerçevesinde çok sayıda önemli proje gerçekleştirdi. TBV'nin son projesi, Turkcell işbirliğinde hayata geçirilen Bilgi Toplumu Enstitüsü. Klasik bir düşünce kuruluşunun ötesine geçmesi hedeflenen TBV-Turkcell Bilgi Toplumu Enstitüsü'nün hedefi, teknoloji ve bilgiye erişimin topluma yayılmasını desteklemek.

"Bilmezsen yönetemezsin" 

TBV Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı, "Ekonomik ve sosyal gelişim bilgi kullanımı ile mümkün. Bilgi Toplumu Enstitüsü bağımsız bir sivil toplum enstitüsü olarak hizmet verecek. Türkiye veri üretiminde yavaş kalıyor. Oysa ölçmezsen bilemezsin, bilmezsen, yönetemezsin" diyor. "Dünya bir bilgi çağı yaşıyor. Mobil iletişim teknolojilerinin hayatımızı, iş yapış biçimlerimizi derinden dönüştürmesine tanık oluyoruz" diyen Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv ise, şu yorumları yapıyor: "Hepimiz Türkiye'nin gerçek bir bilgi toplumuna dönüşmesini, inovasyonda, teknolojide dünyayla yarışan bir ülke olmasını istiyoruz. Aslında malzememiz hazır. Yaptığımız yatırımlar sayesinde dünyayla yarışan bir mobil iletişim altyapımız var. Topraklarımızda müthiş bir insan gücü ve zekası var.

Bilgi Toplumu Enstitüsü işte bu malzemenin birleştiği, inovasyon ve üretimin teşvik edildiği bir buluşma noktası olacak."

Bilgi Toplumu Enstitü'nün hedefleri şöyle: 
● Bilgi ve iletişim teknolojileri alanında donanımlı, uluslararası alanda tanınacak bir bilgi üretim ve paylaşım merkezi oluşturmak. Bu süreçte, üniversite, sanayi, kamu, özel sektör, sivil toplum birlikteliği ile katılımcı bir şekilde çalışmak ve bilgi üretimi sağlamak. 
●Türkiye'nin bilgi toplumuna geçiş sürecini hızlandırmak için gerekli kültür ve değer yapısının inşasına hizmet vermek. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin hizmet sağladığı bütün sektörlerin küresel rekabet gücünün artmasına katkıda bulunmak. Veri-bilginin sağlıklı ve doğru toplanmasını sağlamak ve bu veri-bilgiden rekabetçiliği ve verimliliği artıracak yeni bilgi üretilmesine aracı olmak. 
● Bilgi ve iletişim teknolojileri alanında daha bilgili, daha yetkin gençlerin, girişimcilerin yetişmesine ve sektöre nitelikli istihdamın artırılmasına katkı sağlamak. Gençlere ve yenilikçi fikir üreten kişilere bilgi ve uzmanlık desteği vermek.

2023 vizyonu ve AB Dijital Gündem 2020 

Merkezi Karaköy'de bulunan Enstitü, 2023 Vizyonu ve AB Dijital Gündem 2020 hedefl erine paralel şekilde faaliyet gösterecek. Beyoğlu Belediyesi kontrolünde restorasyon çalışmaları tamamlanan 100 yıllık binada faaliyetlerini sürdürecek olan Enstitü'nün beş katından bir katı Turkcell'in 20 bin kişiye ulaşan mobil yazılım seferberliği Geleceği Yazanlar'a; bir katı ise Turkcell Yeni İş Hızlandırma Programı'na ayrıldı. Enstitü, tüm mobil uygulama ekosisteminin faydalanacağı atölye çalışmaları ve yazılım maratonlarına ev sahipliği yapacak. Üniversite- sanayi işbirliklerini de destekleyecek olan Enstitü, sektöre katkı veren yenilikçi işleri ödüllendirmek için Teknoloji Ödülleri'ni organize edecek.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir