BMC'ye Katarlı ortak geliyor

Ethem Sancak, Katar Silahlı Kuvvetleri'ni BMC’ye ortak ediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Arzu ALP

İZMİR - İşadamı Ethem Sancak tarafından Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndan (TMSF) satın alınan zırhlı araç ve kamyon üreticisi BMC’ye Katar Silahlı Kuvvetleri ortak oluyor.

Katar Silahlı Kuvvetleri Endüstri Komitesi, BMC’yi 751 milyon liraya satın alan Es Mali Yatırım ve Danışmanlık AŞ’ye ortak olmak için Rekabet Kurulu’na başvurdu. Kurulun onayı halinde BMC’nin yüzde 50’si Katarlıların olacak. Rekabet Kurumu’ndan yapılan açıklamada, “İş bu bildirim, Es Mali Yatırım ve Danışmanlık Anonim Şirketi nezdinde, dış kaynaklardan sermaye artırımı sonucunda çıkarılacak olan 196.790.085 TL değerindeki 196.790.085 adet hisse üzerinde Ethem Sancak’ın rüçhan hakkının kısmi olarak kısıtlanması ve Ethem Sancak’ın rüçhan hakkının kısıtlandığı 149.999.999 TL değerindeki 149.999.999 adet hisseye Katar Silahlı Kuvvetleri Endüstri Komitesi’nin (Qatar Armed Forces Industry Committee) iştirak etmesi işleminden ibarettir” denildi. Muhammen bedeli 985 milyon lira olarak belirlenen ihaleye Ethem Sancak önce 725 milyon lira teklif etmiş, TMSF yetkililerinin ısrarı üzerine, rakamı 751 milyon liraya çıkarmıştı. Rekabet Kurulu, 21 Mayıs’ta BMC Ticari ve İktisadi Bütünlüğü’nün, Es Mali Yatırım ve Danışmanlık AŞ’ye devredilmesi işlemine izin verilmesinde sakınca bulunmadığına karar vermişti. Es Mali Yatırım ve Danışmanlık AŞ Ekim 2010’da kuruldu. İstanbul Ticaret Odası kayıtlarına göre, şirketin sermayesi 39 milyon 752 bin TL.

Borçları yeniden yapılandırıldı

TMSF, Çukurova Holding ’in Interbank’tan kaynaklanan borçları nedeniyle BMC yönetimine Mayıs 2013’te el koymuş ve ardından şirketi satışa çıkarmıştı. İlk ihalenin 10 Nisan’da düzenleneceği açıklanmış, ancak tarih daha sonra 30 Nisan 2014’e ertelenmişti. BMC, savunma sanayisi için güçlü bir yerli üreticiyken içinde bulunduğu mali bunalımı aşamayınca Mayıs 2013’te TMSF’ye geçti. Fon yönetimi, 18 ay boyunca üretim yapamayan ve 2 bini aşkın çalışanı ücretsiz izne çıkarılan şirketi yeniden ayağa kaldırmak için 600 milyon liraya ulaşan borçları yeniden yapılandırdı. Böylece şirket yeniden piyasadan mal ve ürün temin etmeye başladı. Hemen ardından da işçilerle anlaşıldı ve Aralık 2013’ten itibaren çarklar yeniden dönmeye başladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir