Borsa İstanbul’da tesadüfün böylesi!

Borsada, bu ayın üçüncü haftasında aynı gün, Ulusoy ismiyle iki farklı sektörden iki şirketin halka arzı gerçekleşecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

jul.jpg

Önümüzdeki günlerde Borsa İstanbul, tatlı bir tesadüfe ev sahipliği yapacak. Kasım ayının üçüncü haftasında Borsa’da aynı gün aynı isimle iki farklı sektörden iki şirketin halka arzı gerçekleşecek. Bu iki Karadenizli şirketin organik olarak birbiriyle de seyahat şirketi Ulusoy ile de hiç ilgisi yok. Aynı gün aynı isimle iki şirketin Borsa’da işlem görmesi Borsa İstanbul, hatta dünya sermaye piyasaları tarihinde de bir ilk. 

Aynı anda halka açılmak için gün sayan şirketler Sait Ulusoy’un sahibi olduğu Ulusoy Elektrik ve Fahrettin Ulusoy’un sahibi olduğu Ulusoy Un. Her iki şirketin de ‘Ulusoy’ ile başlayan bir isme sahip olması analistleri de şaşırtmış durumda. Bazı analistler, bunun benzerine az rastlanır bir tesadüf olduğunu ve şirketlere gelecek talebi etkilemeyeceğini söylerken, bazıları ise satış kanallarının aynı olması, konsorsiyumda üyelerin ortak olması nedeniyle talep toplamada bir karışıklığa sebep olabileceği endişesini de taşıyorlar. Bu nedenle talep formlarının dikkatli doldurulması gerektiğinin altı çiziliyor. Bu arada Ulusoy Elektrik’in halka arzını İş Yatırım, Ulusoy Un’un ise Şeker Yatırım gerçekleştiriyor. 

Her iki şirketin de başvurusu onay aşamasında SPK’da bekliyor. 15 Kasım 6 aylık bilançolarla halka açılmak için son gün. İki şirket de yarı yıl bilançolarla halka arz başvurusunda bulunduğu için, tarihler aynı günlere denk geliyor. SPK’nın onay vermesi sonrasında şirketlerin halka arz için önümüzdeki hafta talep toplaması, 20-21 Kasım’da da Borsa İstanbul’da işlem görmesi bekleniyor. İki şirket de Ulusal Pazar’da işlem görecek. 

Ulusoy Elektrik’in yüzde 30’u halka açılıyor 

Ulusoy Elektrik İmalat Taahhüt ve Ticaret AŞ, çıkarılmış sermayesinin 12 milyon liralık kısmını temsil eden nominal payların ortaklar tarafından halka arzına karar verdi. Sermayesinin yüzde 30’unu halka açacak olan şirket, SPK’dan onay bekliyor. Taslak izahnamede yer alan bilgiye göre, toplanan kesin talebin satışa sunulan pay miktarından fazla olması halinde, mevcut ortaklardan Sait Ulusoy, Kubilay Hakkı Ulusoy ve Enis Ulusoy’a ait 1 milyon 800 bin lira nominal değerli ve toplamda halka arz edilen payların yüzde 15’ine tekabül eden payların, dağıtıma tabi tutulacak toplam pay miktarına eklenmesi planlanıyor. Bu durumda halka açıklık oranı yüzde 34,5’e ulaşabilecek. Halka arz ortak satışı şeklinde gerçekleştirilecek ve şirkete nakit girişi olmayacak. 1985 yılında mühendislik faaliyetlerinde bulunmak amacıyla limited şirket olarak kurulan Ulusoy Elektrik, 2001 yılında yapılan tür değişikliği ile anonim şirkete dönüştü. Mühendislik şirketi olan Ulusoy Elektrik’in, 2013 yıl sonu itibarıyla 577 çalışanı bulunuyor. 

Ulusoy Un yüzde 27,81’ini halka açıyor 

Ulusoy Un Sanayi ve Ticaret AŞ, şirket hisselerinin yüzde 27,81’ini halka açıyor. SPK’dan onay almamış izahnamesindeki bilgilere göre, şirketin halka arzı mevcut ortakların yeni pay haklarının kısıtlanması suretiyle sermaye artırımı ve mevcut ortağın sahip olduğu paylarının satışı şeklinde olacak. Halk arzda, şirketin 65 milyon TL olan çıkarılmış sermayesi mevcut ortakların yeni pay alma hakları kısıtlanarak 84 milyon 500 bin liraya çıkartılması suretiyle artırılan 19 milyon 500 bin lira nominal paylar ile şirket ortağı Fahrettin Ulusoy’un sahibi olduğu 4 milyon lira nominal değerli paylar olmak üzere toplam 23 milyon 500 bin lira nominal paylar halka arz edilecek. Gelir, un fabrikası yatırımı, hammadde alımı, kısa vadeli finansman ve ticari borç kapatma da kullanılacak. 

Şirket, buğday unu, kepek ve diğer yem hammaddeleri üretimi, ticareti, yurtiçi ve yurtdışı satışı ile buğday başta olmak üzere çeşitli tahılların yurtiçi ve yurtdışı ticaretini yapmak üzere 1989 yılında kurulmuş. Şirket, un sektöründe yurt içinde 2013 verilerine göre yüzde 1.76 pazar payına sahip. Ulusoy Un, 2013 yılında, Türkiye’nin ihraç ettiği unun %5’ini gerçekleştiriyor. Öte yandan, Ulusoy Un, Dünya Gıda Programı’nın düzenlediği ihaleyi kazanarak aralık ayında Filistin’e 3 bin 600 ton un göndermeye hazırlanıyor.

Büyük halka arzlar beklemede

Global piyasalardaki belirsizlikler ve 30 Mart yerel seçimleri sürecinde yaşanan dalgalı piyasa koşulları nedeniyle, 2014 yılında Türkiye’de büyük şirketler halka arzlarını beklemeye alırken, Borsa İstanbul pay piyasasında beş, gelişen işletmeler piyasasında dört halka arzdan toplamda 61.4 milyon dolarlık halka arz geliri elde edildi. Borsa İstanbul verilerine göre, pay piyasasında 50.3 milyon dolar, Gelişen İşletmeler Piyasası’nda da 11.1 milyon dolarlık halka arz hasılatı sağlandı. BIST’te daha önce şubat ayında planlanan Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ-TAI) halka arzını, finansal piyasalardaki dalgalı koşullar nedeniyle süresiz olarak ertelenirken, Şişecam da iştiraki Paşabahçe’nin halka arzı için piyasa koşullarını gerekçe göstererek bekleme kararı almıştı. Öte yandan, Do & Co Aktiengesellschaft , 6 Kasım 2014’ten 31 Aralık 2014’e kadar, 974 bin 400 adete kadar hisse senedini, hızlandırılmış ön talep toplama yöntemiyle seçilecek yatırımcılara borsa dışından satma kararı aldı.