Borusan, kadınları işgücüne kreşle katacak
Çocukların kültürel ve sanatsal faaliyetlerde bulunması için her sınıfta müzik aletleri, bahçede ekim alanları ve kukla köşesi bulunuyor. Kreş ve gündüz bakım evleri, OSB yönetimine devrediliyor ve ildeki taban fiyatın altında ücretle hizmet veriyor
SELENAY YAĞCI
ADIYAMAN - Borusan Holding annelerin iş hayatından uzaklaşmasını engellemek ve kadın istihdamını artırmak için kolları sıvadı. Holding “Annemin İşi Benim Geleceğim” projesi kapsamında 10 ildeki 10 organize sanayi bölgesinde (OSB) “Borusan Neşe Fabrikası” kreş ve gündüz bakım evleri kuracak. Kreşler kadın çalışanların yoğun çalıştığı OSB’lerde olacak.
Borusan’ın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliğiyle hayata geçirdiği Borusan Neşe Fabrikası’nın ilki 2 bin civarında kadının çalıştığı Adıyaman OSB’de açıldı. 75 çocuk kapasiteli Adıyaman Borusan Neşe Fabrikası açıldığı ilk haftada 34 çocuğa yuva oldu.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’ın katılımıyla gerçekleştirilen açılışta konuşan Borusan Holding CEO'su Agah Uğur, Türkiye’de kadınların işgücüne katılımının sadece yüzde 28 seviyelerinde olduğunu, bunun en önemli nedeninin de çocuk bakımı olduğunu söyledi. Kadınların eşit çalışma fırsatına sahip olmaları gerektiğini vurgulayan Uğur, “Projeyle çocuk bakımı nedeniyle çalışamayan kadınlara destek sunarak işgücüne katılmalarına olanak sağlıyoruz. Böylece bir yandan daha fazla kadın sanayide çalışma fırsatı bulacak bir yandan da çocuklarımız zihinsel ve fiziksel gelişim için eğitime kavuşacak” dedi.
Düşük ücretli kreşler artırılacak
İlki Adıyaman’da açılan Borusan Neşe Fabrikaları’nın ikincisi eylülde Afyonkarahisar’da hizmete girecek. Balıkesir OSB’de yapılacak Borusan Neşe Fabrikası çalışmalarına bu yıl içinde başlanacak. Malatya, Şanlıurfa, Çorum, Karaman, Ordu-Fatsa, Mardin ve Diyarbakır OSB’lerde de Borusan Neşe Fabrikası kurulacak.
Kadınların işgücüne katılmasının refah gücünün artmasında önemli olduğunu söyleyen Bakan Ayşenur İslam, çıkarılan yasalara karşın kadının iş hayatında istenilen düzeyde olmadığını söyledi.
Kreşlerin azlığı sebebiyle birçok kadının istihdama katılamadığına işaret eden İslam, “Bu kapsamda düşük ücretli kreşler önemli bir merhale. Dünya Bankası’yla yürüttüğümüz programla düşük ücretli kreşlerin yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Borusan’ın projesi de önemli bir adım. Bu kapsamda açılan kreşlerin tekstil, gıda sanayisinin yoğun olduğu illerde kreş açılmasına özen gösterdik. 2017 sonuna kadar 10 ilde açılmış olacak” dedi.