Bursa Çimento, fabrikasını Endüstri 4.0’a hazırlıyor

Bursa Çimento Genel Müdürü Osman Nemli, fabrikanın gelişen teknolojiye uyum sağlaması ve verimliliğin arttırılmasına yönelik çeşitli yatırımlar yaptıklarını anlattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Esra ÖZARFAT

BURSA- Laboratuvarlarındaki otomasyon sistemini daha modern hale getirerek hammaddenin homojenizasyonunu yükselten ve ürettiği yarı mamulün daha kaliteli ve sapması az üretilmesini sağlayan Bursa Çimento, otomasyon yatırımlarını da sürdürüyor. Hedef, sistemin daha kolay kontrol edilebilir, maksimum verime daha kolay ulaşılabilir olmasını sağlamak.

Fabrikanın gelişen teknolojiye uyum sağlaması ve verimliliğin arttırılmasına yönelik çeşitli yatırımlar yaptıklarını anlatan Bursa Çimento Genel Müdürü Osman Nemli, “Ürünün standartları belirlenmiş, sonuçta hepimiz bu standartlara uygun üretim yapıyoruz. Sektörde sizi farklı kılan standartlar içinde daha stabil bir ürün yapabilme beceriniz. İnşaat sektöründe yaşanan gelişmeler ve deprem hassasiyetimiz sonucunda kullanılan beton dayanım sınıfları giderek yükselirken, çimento kalitesindeki değişimlere karşı hassasiyet artıyor” dedi. Mevcut otomasyon sistemini sürekli iyileştirerek Bursa Çimento fabrikasının geleceğin yeni nesil çimento üretim tesisleri arasında yerini almasını hedeflediklerini vurgulayan Nemli, “Örneğin otomatik analiz sistemimizle analiz frekansımızı çok artırabiliyoruz. Böylece tepki verme hızımız artıyor. Sistem otomatik olarak numunelerini sahadan alıyor. Pünomatik tüplerle laboratuvara getiriyor, analizi ve analiz sonucuna göre düzeltmesini yapıyor. Bu anlamda standart sapmalarımızı çok aşağılara çektik. Mevcut tesis üzerinde yapılabilecek tüm iyileştirmeleri yapmaya devam ediyoruz. Ürün kalitesi, müşteri memnuniyeti, iş sağlığı ve güvenliği gibi birimlere yönelik farklı geliştirme çalışmalarımız da devam ediyor. Bunların bir kısmı endüstri 4.0’a geçişimizi hızlandıracak unsurlar. Yatırımı planlanan yeni tesiste de mevcut en iyi teknikleri kullanarak hem ülke ekonomisine katkısı daha büyük hem de çevremizle daha da barışık tesis olmayı hedefliyoruz” diye konuştu. Özellikle lojistik birim kontrolünde ve sahaya giren müteahhitlerin kontrolünde hayata geçirdikleri sistem ile Türkiye genelindeki çimento fabrikalarına örnek olduklarını dile getiren Osman Nemli, “Buraya dolum yapmaya gelen bir kamyonun dolum aşamasından kapıdan çıkışına kadar olan lojistik takibinde iddia ediyorum ki, Türkiye’deki en iyi uygulamalardan biriyiz. Şimdi bu sistemi iş sağlığı ve güvenliği birimiyle entegre ettik ve artık kapıdan giren her müteahhidi de aynı uygulamaya dahil ettik. Bunu daha da geliştireceğiz” açıklamasını yaptı.



Atıktan enerji elde etme oranını artıracak

Bursa Çimento Fabrikası A.Ş.’nin 50 yıl önce Bursa bölgesinin çimento ihtiyacını karşılamak amacıyla 230 bin ton klinker, 250 bin ton çimento öğütme kapasitesiyle kurulduğunu hatırlatan Nemli, bugün 500 civarında doğrudan çalışan ile yıllık 1,4 milyon ton klinker, 2,85 milyon ton çimento öğütme kapasitesine ulaştıklarını aktardı. Geçen yıl 1 milyon 425 bin ton çimento satışı, 77 bin ton da ihracat gerçekleştirdiklerini belirten Nemli, bu yılsonunda da 1 milyon 450 bin ton çimento satışı ile belirledikleri hedeflere ulaşacaklarının sinyalini verdi. Kuruluşundaki yüzde 100 halka açık olma özelliğini sürdüren Bursa Çimento’nun 3 bin civarında ortağı bulunduğuna da değinen Osman Nemli, dökme, torbalı, sling bag ve big bag ambalajlı çimento ile nihai müşterilerine ulaştıklarını, Bursa ve ilçeleri başta olmak üzere çevre illere de hizmet verdiklerini aktardı. 2011 yılında Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi’ni, 2013 yılında ise Atık Isı Enerji Tesisi’ni devreye aldıklarını hatırlatan Nemli, şunları söyledi; “Yakıt kaynağı olarak kullanılan atık ile atık ısından elde edilen enerji olmak üzere iki şekilde enerji üretimi sağlanıyor. Bacadan çıkan sıcak gazlardan tekrar enerji üretiyoruz. Bu sayede kullandığımız enerjinin yüzde 20 ile 25'ini karşılıyoruz. Yakma noktasında ise yüzde 10 ile 15'lik bir kısmı atıktan elde ediyoruz. Yasal limit yüzde 40. Biz de bu oranı artırmayı ve yüzde 40'a ulaşmayı hedefliyoruz. Atığı işleme noktasında riski minimize etmek adına seçici davranıyoruz. Atıkların yüzde 40 ila 50’sini dışarıdan getirip depolamadan doğrudan sisteme veriyoruz. Böylece kaza risklerini de ortadan kaldırmış oluyoruz.”

Kamu ve özel sektör yatırımları 2017 için umut verdi

Hükümet tarafından alınan son kararlar doğrultusunda 15 Temmuz'dan sonra oluşan tedirginliğin yavaş yavaş ortadan kalktığını ve planlanan yatırımların devam etmesinin sektör adına sevindirici olduğunu vurgulayan Osman Nemli, 2017'de kamu ve özel sektör yatırımlarının da etkisiyle satışta bir miktar büyümeyi hedeflediklerini ifade etti. Ürettikleri çimentonun önemli kısmını grup şirketlerinden olan Bursa Beton’a sattıklarını dile getiren Nemli, özellikle İstanbul bölgesinde yapılan ve planlanan 3. havalimanı, otoyol, Kanal İstanbul gibi büyük projelerin devreye girmesi halinde sektörde bölgeler arası bir domino etkisi oluşturacağına, kentsel dönüşüm yatırımlarının da yıllara yayılacak bir süreç olduğuna dikkat çekti. Osman Nemli, sadece çimento sektörüne yapılan bir birim yatırımın ülke ekonomisine 2.6 birim olarak geri döndüğünün altını çizerek sektörün önemine işaret etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir