Çekirge, kaçak elektrik avına çıkıyor

Türkiye’nin elektrik kaçaklarını tespit eden ilk cihazını Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ (UEDAŞ) Ar-Ge birimi üretti. UEDAŞ’ın ‘Çekirge’ ismini verdiği bu cihaz, Güney Marmara Bölgesi’nde kaçak elektrik kullananlara göz açtırmayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZEHRA ORUÇ

BURSA - UEDAŞ, elektrik kaçakçılarını belirlemek için harekete geçti ve Türkiye’de bir ilke imza attı. Uzun süren Ar-Ge çalışmalarının ardından “Çekirge” adını verdiği cihazı üreten UEDAŞ, böylece kaçak elektrik ile mücadeleye ivme kattı. 

Üretilen cihazın dağıtım şirketlerinin ihtiyacına cevap verecek şekilde kaçak elektrik kullanımı ile mücadelede Türkiye’de bir ilki oluşturduğunu vurgulayan Uludağ Elektrik Dağıtım Ar-Ge ve Stratejik Planlama Direktörü Mesut Efe, teknolojiyi yakından takip ettiklerini söyledi. “Çekirge” isimli cihazla ithalatın önünü kestiklerini anlatan Efe, “Eskiden bu alanda kullanılan cihazlar yurtdışından ithal edilirken, şimdi bu cihazları kendi bünyemizde çok düşük bir maliyetle üretmeyi başardık. Cihazın üretiminde yerli parça kullanmaya özen gösterdik. Bu nedenle kullanılan malzemenin yüzde 40’ını Bursa’daki sanayicilerden aldığımız parçalarla ürettik. Ar-Ge birimimiz tarafından üretilen kaçak elektrik tespit cihazı projemiz sayesinde Güney Marmara Bölgesi’nde kaçak elektrik kullananlar artık kaçamayacak. Türkiye’de ilk kez bir elektrik dağıtım şirketinde uygulanacak sistem ile kaçak kullanım oranımızı daha aşağı seviyeye düşüreceğiz” diye konuştu. 

Geliştirilen cihaz sayesinde kaçak elektrik kullananların anında tespit edilebildiğinin altını çizen Efe, cihaz daha test aşamasındayken, 3 işyerinin kaçak elektrik kullandığını tespit ettiklerini aktardı. Cihazdan ilk aşamada 5 adet üretildiğini anlatan Efe, “Çekirge’yi hizmet alanımız olan Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova’da kullanarak kaçak elektrik kullanımını minimum seviyeye indireceğiz. Teknik ekiplerimiz tarafından yapılan taramalarda personellerimiz bina ve işyerinin içine girmeden, ana trafoya, box panoya cihazı bağlayarak işyerinin elektrik kullanımını dışarıdan ölçecek. Cihazdan alınan veriler ile iş yerinin elektrik sayacındaki veriler karşılaştırılıp, kaçak elektrik kullanıp kullanmadığı kolayca tespit edilebilecek” bilgisini verdi. Efe, inovasyon yatırımlarını sürdüreceklerini de sözlerine ekledi. 

30 milyon dolarlık yatırıma odaklandı 
UEDAŞ’ın müşterilerine kesintisiz, kaliteli enerjiyi ulaştırmak için çaba gösterdiğini belirten Efe, “Hizmeti devraldığımız süreçten bu yana hızlı yatırımlarla tüm faaliyetlerimizi önemli oranda iyileştirdik. İyileştirme süreci her geçen gün daha da hızlı bir şekilde devam ediyor. Müşteri odaklı bir çalışma anlayışı ile call center, interaktif sistemler, arıza ve bakım çözümleri gibi birçok alanda çağın gereksinimlerini yakaladık. Şimdi dünya standartlarında hizmet veren bir dağıtım şirketi olmak için mücadele ediyoruz” dedi. 

“Entegre Bileşim Sistemleri” adlı yatırıma odaklandıklarına da değinen Efe, söz konusu projenin hayata geçirilmesiyle, müşteri, şebeke ve ambar yönetimi ile SCADA ve yürümekte olan OSOS Projesi’ni rehabilite edeceklerini söyledi. UEDAŞ’ın 3 yılda tamamlayacağı projenin yatırım tutarını 30 milyon dolar olduğunu açıklayan Efe, Bursa, Balıkesir, Yalova, Çanakkale illerini kapsayan ve tüketim kapasitesi ile müşteri sayısı bakımından Türkiye’nin en büyük dağıtım şirketlerinden biri olan UEDAŞ’ın Güney Marmara’da 2 milyon 600 bin kişiye hizmet verdiğini anlattı. 

Yerinde yönetime önem veriyor 
Yerinde yönetim için Bursa’yı 6’ya, Balıkesir’i 3, Çanakkale’yi 2 işletmeye böldüklerini aktaran Efe, “Yalova ise tek parça halinde kaldı. Özelleştirme sürecinde yaşanan tüm sıkıntıları üzerimizden attık. Yatırımlarımız amacına ulaştı. Kayıp-kaçak oranında Türkiye ortalaması yüzde 14. UEDAŞ olarak kayıp-kaçakta, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) yüzde 6.9 olarak verdiği hedefin altındayız. Uzun vadede hedefimiz bu yüzdeyi 5’e çekmek. Bu konuda Türkiye’nin en iyi bölgelerindeniz” açıklamasını yaptı.

Bu konularda ilginizi çekebilir