Dipten çıkış başladı, iki ayda sipariş defteri doldu

2021'e hazırlanan römorkörcüler, Sanmar'ın sipariş defterini doldurdu. Ali Gürün, "2019'a hızlı girdik, 12 sipariş birden geldi. İlk kez bu kadar kısa sürede bu kadar çok sipariş aldık" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aysel YÜCEL

Römorkörün dünya devlerinden Sanmar, 2019'a hızlı başladı. Yönetim Kurulu Üyesi Ali Gürün, "Henüz ikinci ayı doldurmadan 12 sipariş birden aldık, 2020'deki üretim kapasitesinin yarısını şimdiden doldurduk" dedi.

7 kıtaya ihraç ettiği römorkör sayısı 200'ü aşan Sanmar, Tuzla ve Yalova'da bulunan tersaneleri ile 'dünyanın LNG ile çalışan ilk römorkör', 'ilk uzaktan kumandalı gemi' ve 'ilk hidrolik-hibrit römorkör' gibi çok önemli projelerde imzası bulunuyor. 2018'de tamamladığı 24 proje ile başarılı bir yılı geride bırakan Sanmar, 2019'a ise çok daha hızlı başladı. Bir yandan İspanya ve İtalya'daki müşterileri için inşa ettiği römorkörlerle yılın ilk siparişlerini gerçekleştiren Sanmar, diğer yandan kısa sürede aldığı 12 römorkör siparişinin heyecanını yaşıyor.

Buzkıran özellikli römorkör, Türkiye'de ilk

Sanmar Yönetim Kurulu üyeleri Ali Gürün ve Cem Seven şirketin yeni projelerini DÜNYA'ya anlattı. Ali Gürün, "Sanmar tersaneleri olarak 2019'a çok hızlı başladık. Bu yılın başında aldığımız toplam 12 römorkörlük yeni siparişle yurt dışında tüm dikkatleri üzerimize çekeceğiz. Sanmar'ın dunyanın ilk LNG römorkörlerini teslim ettigi Norvecli Bukser Berging firmasi, 1+1 lik özel yapım traktör tipi römorkör siparişi verdi. Daha önce 5 römorkör satın alan firma, yine Sanmar'ı tercih etti. Finlandiyalı Alfons Hakans ise geçtiğimiz günlerde 2 adet özel yapım siparişi verdi. Bu proje ile Türkiye'de ilk kez buzkıran özellikli römorkör inşa edilmiş olacak. İskoçya'nın kuzeyindeki Orkney Adaları liman konseyinden de 2 adet sığ sularda çalışmaya uygun römorkör siparişi aldık. Danimarkalı Svitzer ise 5 römorkör sipariş etti. Sanmar tarafindan geçen sene 4 römorkör teslim edilen Svitzer firmasi ise yine 2019 basında 5 adetlik sipariş verdi. İtalyan Rimorchiatori Riuniti di Genova bu sefer traktör tipi römorkör siparişi verdi.Bu siparişler sayesinde 2020'deki üretim kapasitesinin yarısını şimdiden doldurmanın heyecanını yaşıyoruz" diye konuştu.

Sektör marketin dibini gördü, yükseliş başlıyor

Gürün, siparişlerin bir anda hızlanmasının denizcilik piyasalarındaki yükseliş beklentisinden kaynaklandığını belirterek, "Plan ve belli bir stratejiye göre giden, uzun vadeli plan yapan ve çoğu Avrupalı olan firmaların hepsi, mevcut filolarını artırma ya da yenileme yatırımlarına başladı. Çünkü bizim sektör artık marketin dibini gördüğünü, buradan yükselişe geçeceğini düşünüyor" dedi.

Cem Seven, özellikle buzkıran, sığ su tipi gibi özel tasarım ve üretim teknikleri gerektiren projelerde Sanmar tersanelerinin dünyanin ilk tercihi olmaya başladığına dikkat çekerek şöyle devam etti: "Daha önce römorkör teslim ettiğimiz operatörlerin tekrar sipariş vermeleri bizim için çok önemli. Yüksek teknoloji ve kaliteyi uygun fiyata almak isteyen römorkörcü, Sanmar'a geliyor. Bizimle çalışan müşterilerimiz kalitemizden çok memnun. Onların sağladığı referans sayesinde yeni müşteriler de kazanmaya devam ediyoruz. 12 römörkörlük siparişimizin 8'i eski, 4'ü ise yeni müşterimiz. En büyük rakiplerimiz Hollanda, İspanya ve Singapurlu firmalar."

Yeni siparişlerle birlikte Sanmar'da istihdamı da artırdıklarına vurgu yapan Gürün, yeni işe alımlarla birlikte çalışan sayılarının bine yaklaştığını söyledi. Şirket olarak yeniden yapılanma süreci başlattıklarını belirten Gürün, "IT sistemimizi tamamen değiştiriyoruz. SAP Business programını kullanacağız ve böylece şirketimizi daha kurumsal bir yapıya dönüştüreceğiz" diye konuştu.

Yurt dışında tersane yatırımı gündemde

Sanmar'ın İngiltere, Güney Amerika, Birleşik Arap Emirlikleri ve Avustralya'da satış müdürü olarak görev yapan çalışanları olduğuna dikkat çeken Cem Seven, gelecekte yurt dışında ofis açma planlarının da olduğunu söyledi. Seven ayrıca, "Bizim gibi marka olmuş ve dünyanın her tarafında dağılan firmaların başka bölgelerde de en azından küçük tersanelere sahip olup, bu işe devam etmesi çok önemli. Bu tür bir yatırım da vizyonumuzda var" dedi.

Sektörün ara eleman ihtiyacı var

Sektördeki önemli bir sıkıntıya değinen Gürün, "Türkiye, özel özel maksatlı gemi inşasında önemli merkez haline geldi. Ancak ülkemizde kalifiye elemana ihtiyaç var. Üniversite mezunu çok fakat, iki senelik teknik liselerden mezun, yabancı dili iyi seviyede, teknik resim okumayı bilen teknik arkadaş az var" dedi.

İşletmecilikten kazandığını, tersaneye yatırıyor

Ali Gürün, Sanmar'ın aynı zamanda römorkörcülük ve klavuzluk hizmeti veren öncü bir firma olduğunu hatırlatarak, Türkiye'nin yanı sıra Bulgaristan, Norveç ve Almanya'da bu hizmetleri veren ortaklıklarımız var. Römorkör ve klavuzluk hizmetimiz güçlü bir ihracatçı olmamızdaki en önemli etkenlerden biri. Buradan sağladığımız geliri tersanede yeni yatırım olarak değerlendiriyor, ihracata ve istihdama katkı sağlıyoruz. Yeni yönetmelik için de tüm hazırlıklarımızı tamam" dedi.

Sonzio: Kararımızda Sanmar'a güvenin büyük payı var

Dünyanın önde gelen römorkör işletmecisi Svitzer, Umman'daki liman operasyonlarına 24 saat destek amacıyla 5 adet yeni ASD tip römorkör inşası için yine Sanmar'ı tercih etti. Svitzer COO'su Leonarda Sonzio, "Sanmar, hem Svitzer'in hem de limanın ihtiyaçlarını net bir biçimde kavrayarak, daha güvenli ve etkili hizmet sunma tutkumuzu, güvenilir ve uygun maliyetli bir çözüm üreterek destekledi. Sanmar'ın yüksek kaliteli römorkör inşasındaki geçmiş performansı ve zamanında teslimat konusundaki başarıları da bu kararımızda bir etken'' dedi.