Dünya ülkelerinin çayını demleyecek

Samsunlu girişimci Mustafa Aydın, kullandığı çay kazanının yüksek maliyetlere yol açmasının ardından işlettiği çay ocağını kapatarak, üretim için kolları sıvadı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ERCAN ÜSLÜ

SAMSUN - Kullandığı çay ocağı kazanının maliyetini düşürmek için üretime başlayan ve kendi şirketini kuran Meşale Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aydın, yılda 2 bin adet çay kazanı üretiyor. Türkiye’nin hemen hemen tüm illerine ürün gönderen Mustafa Aydın, 200 çeşit ürünü tüketicilerle buluşturuyor. 

Mustafa Aydın, askerden döndükten sonra 1970'li yıllarda Türkiye'deki çoğu kişi gibi çalışmak için Almanya’ya gitmeye karar veriyor. Ancak zannettiği gibi uzun süre orada kalmayı istemediğini anlayınca, dört yıl sonra Türkiye’ye kesin dönüş yapıyor. Aydın, Almanya’daki birikimiyle Türkiye’de büfe ve çay ocağı açmaya karar veriyor. Meşale Grup’un kuruluşunun da bu dönemlere denk geldiğini anlatan Aydın, “Çay ocağında kullandığım 12 kiloluk tüp üç günde bitiyordu. Bu da doğal olarak maliyetleri artırıyordu. Ben de izole kazan yaptırdım ve böylece tüpü 6 gün kullanmaya başladım. Sonra ‘bu işi neden kendim yapmıyorum’ diye düşünmeye başladım. Ve 1994 yılında 150 metrekarelik bir dükkanda 5 kişi ile faaliyetlerimize başladık. İlk işe başladığım yıl toplam 89 çay kazanı imal ettim. Şimdi ise bir yılda ürettiğimiz 89 çay kazanını, bir günde imal edebiliyoruz” diyor. Yoğun taleplerle karşılaştıklarını dile getiren Aydın, daha sonra da Samsun’daki Örnek Sanayi Sitesi’nde seri üretime geçtiğini belirtiyor. 

“Kahve kazanındaki garanti servisi hizmetini biz başlattık” 

Bugün faaliyetlerini Kavak Organize Sanayi Bölgesi’nde 11 bin metrekarelik alana sahip fabrikalarında yürüttüklerini aktaran Aydın, sektörün bilinen isimleri arasına girdiklerini söylüyor. Ar-Ge çalışmalarını her zaman ön planda tuttuklarını vurgulayan Aydın, Türkiye’nin hemen hemen her iline ürün gönderdiklerini dile getiriyor. Çay kazanının yanı sıra, endüstriyel mutfaktan antik bakır süs eşyasına, minare aleminden soğutma gurubuna, mobilyadan tost makinesine kadar çok sayıda üründe imzalarının bulunduğunu anlatan Aydın, “Bizim en büyük avantajımız aracı olmadan üretimden direkt tüketiciye ulaşmak. Türkiye genelinde 16 bölge müdürlüğümüz olmak üzere 40’a yakın da ara müdürlüklerimiz var. Türkiye’nin hangi köşesi olursa olsun 24 saatte ulaşacak bir sisteme sahibiz. Türkiye’de pazar sıkıntımız yok. Bugüne kadar ne ürettiysek hiç bir şekilde  stok sıkıntımız olmadı. Ayrıca kahve kazanında garanti ve servis de yoktu. Bunu ve standartları biz getirdik” açıklamasını yapıyor. 

Tesisi 11 bin metrekareden 20 bin metrekareye çıkaracak 

Kavak’taki fabrikada 205, İstanbul’da 25, diğer bölge müdürlüklerinde de 200’e yakın kişiye istihdam sağladıklarını anlatan Aydın, “Ürünlerimiz, ‘ISO’, ‘TSE’ ve ‘CE’ belgeli. Her zaman kalifiyeli ve bilinçli elemanlarla çalışıyoruz. Bugün üretim de 10 mühendisimiz çalışıyor. Bunun yanı sıra iki tane üniversite ile bilimsel olarak ortak çalışmamız var. Yakıt maliyeti düşük, daha kullanışlı bir yeni çay kazanı geliştireceğiz” bilgisini veriyor. 

Geçen yıl yüzde 20’lik büyüme elde ettiklerini anlatan Aydın, bu yıl yatırımlara yöneleceklerini belirtiyor. Aydın, Kavak Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tesislerinin alanını 11 bin metrekareden, 20 bin metrekareye çıkarmayı planladıklarını ifade ediyor. Mustafa Aydın, “Biz bir aile şirketiyiz, ortak karar alıyor ve bu doğrultuda ilerliyoruz. Öncelikli hedeflerimiz arasında ihracat yer alıyor. Ürünlerimi farklı ülkelere ulaştırmak istiyorum. Ayrıca hazır mutfak üretimi ve genç odası mobilyaları üretimine geçmeyi de planlıyorum” diyor.

Üniversitelerle ortak Ar-Ge çalışması yürütüyor

Çay kazanının yanı sıra farklı ürünlere imza attıklarını anlatan Meşale Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aydın, bunlara yenilerini ekleyeceklerini belirtiyor. Kazan, “Bu kapsamda üniversiteler ile ortaklaşa Ar-Ge çalışmaları yürütüyoruz. Bu çalışmalar sonucunda yakıt maliyeti düşük, daha kullanışlı yeni bir çay kazanı geliştireceğiz” bilgisini veriyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir