Dünyanın büyükleri 'Mavi'ye büyümenin sırrını sordular

Ek satış hakkının kullanılması halinde Mavi’nin halka açıklık oranı yüzde 55’e kadar çıkabilecek. Halka arzda pay başına fiyat aralığı 43,00 TL - 51,60 TL oldu. Şirket hisselerinin 15 Haziran’da Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlaması planlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece CEYHUN

Halka arz öncesi Amerika’dan Londra’ya dünyanın önde gelen uluslararası yatırımcıları ve fonları ile görüşen Mavi Jeans’in CEO’su Cüneyt Yavuz “Yatırımcıları en çok büyüme oranlarımızla şaşırttık” dedi. Yavuz, yatırımcılarla yaptıkları toplantılarda şirketin satışlarının geçen 3 yılda her yıl yüzde 16 büyümesinin ilgi çektiğini anlatırken “Hemen hemen her gün 10’un üzerinde yatırımcı ile görüştük. En çok büyüme ile ilgili sırrımızı sordular. Odak noktamız hep Mavi ve Mavi’nin büyüme hikayesi, stratejimiz oldu. Siyasi ya da ekonomik bir soruyla karşılaşmadık” bilgisini paylaştı.

Türkiye’nin ‘jean’ denildiğinde akla gelen ilk markası Mavi Jeans’in halka arzı için geri sayım devam ediyor. Halka arzda talep toplama yarın başlayacak, cuma akşamı sona erecek. Payların yüzde 70’i yurtdışı kurumsal yatırımcılara, yüzde 20’si yurtiçi kurumsal yatırımcılara, yüzde 10’u ise yurtiçi bireysel yatırımcılara tahsis edildi. Yatırımcı toplantıları için ABD ve Avrupa’daki belli merkezlere giden ve dünyanın büyük fonları ile biraraya gelen Mavi Jeans’in CEO’su Cüneyt Yavuz, dün yapılan telekonferansla Türk basın mensuplarına halka arz sürecini anlattı.

Bu büyüme temposunu sürdürebiliriz

Yavuz, yurtdışından talep toplama sürecinde Batılı ülkelerden ilgi gördüklerini belirterek, “ABD ve kıta Avrupasından yatırımcılarla yoğun konuşuyoruz. Frankfurt, Stockholm, Londra, New York, Boston merkezli yatırımcılardan iyi bir teveccüh almış durumdayız... Yatırım yapmak için gelen fonların hepsi dünyanın en büyük fonları” dedi.

Yavuz, yatırımcılarla yaptıkları toplantıda şirketin satışlarının geçen üç yılda her yıl yüzde 16 büyümesinin ilgi çektiğini ve yatırımcıların bunun sürdürülebilirliğini merak ettiğini belirterek birkaç yıl daha bu oranların süreceğini ifade etti.

Yavuz, “Şirketimiz iyi bir tempoda büyüyor, önümüzdeki dönemde hem yurtiçinde hem de yurtdışında bugüne kadarki performansı bu tempoda daha birkaç yıl sürdürmemesi için hiçbir sebep yok. Hem yurtiçinde hem yurtdışında gidecek daha çok yolumuz var” dedi.

Halka arzdan pay almak isteyen yabancı fonların uzun vadeli büyüme açısından şirkete ilgi duyduğunu belirten Yavuz, “(Görüştüğümüz fonların) çoğu uzun vadeli yatırımcılar, Mavi’ye ortak olup büyümesinden 3-5 yıl sürecek yeni mağazalaşma, yeni coğrafyalara girme, metrekare ve ciro olarak büyüme hikayemizden faydalanmak isteyen yatırımcılar” diye konuştu.

Geçen yıl 7.5 milyon Jean sattı

Cüneyt Yavuz bugün blue jean’de küresel bir üne sahip olduklarını anlatarak 2016’da dünyada 7,5 milyon adet jean satışı gerçekleştirdiklerini söyledi. Son 3 yılda jean satış gelirlerinde yıllık ortalama yüzde 26.4 artış yakaladıklarını belirten Yavuz, yıllık cirolarının 1.4 milyar lira olduğunu belirtti. Yavuz, cirolarının yüzde 44’ünün denim yüzde 56’sının ise denim dışı ürünlerden geldiğini de kaydetti. faiz, amortisman ve vergi öncesi kârının (FAVÖK) yüzde 177 milyon lira olduğunu, gelirlerin yüzde 68’inin da perakende alanından geldiğini belirtti.

İzahnameye göre Ocak ayı sonu itibarıyla gelirlerinin yüzde 86’sını yurtiçinden sağlayan Mavi Giyim’in mağaza metrekare büyüklüklerini ve sayısını artırmaya devam edeceğini belirten Yavuz, bununla birlikte müşterilere yapılan ortalama satış ve cironun da arttığını belirtti.

Ayrıca toplantıda verilen bilgiye göre, Mavi’nin uzun vadeli stratejileri, iştirak ve bağlı ortakların sermaye gereksinimleri, yatırım ve finansman politikaları, kârlılık ve nakit durumu dikkate alınarak, dağıtılabilir net dönem kârının asgari yüzde 30’luk kısmının pay sahiplerine ve kâra katılan diğer kişilere dağıtılması hedefleniyor.

Yüzde 30 temettü verecek

Halka arzda kurumsal ve bireysel yatırımcıların ilgisini güçlü tutmak için mevcut ortakların bir yıl süreyle halk arz fiyatı altında hisse satışı yapmamayı taahhüt ettiklerini de hatırlatan Yavuz, halka arz sonrası yüzde 30 temettü vereceklerini ifade etti.

Yavuz, halka arzdan sonra Akarlılar ailesinin hisselerin çoğunluğuna ve kontrole sahip olacağını belirterek, “Biz halka açılmayı takiben Mavi’de Turkven’in hissesi kalacak, tutarı halka arzdan sonra netleşecek. Turkven’in hisseleri azınlık, aileninki çoğunluk olarak kalacak” dedi.

Denimin babası ve H&M'nin eski CEO'su yönetim kurulunda

Yurtiçinde 1.2 milyar lira ile 1.4 milyar lira arasındaki halka arz büyüklüğüyle son yılların en büyük halka arzlarından biri olarak borsaya kote olacak en büyük şirket olan Mavi Giyim’in ana ortaklarından Turkven’in şirkette halka arz sonrası azınlık payı kalırken, çoğunluk ve kontrol Akarlı ailesinde olacak. Halka arz sonrasında Turkven’in yeni yönetim kurulunda üye sayısının bire ineceğini ve Turkven temsilcisinin de Seymur Tarı olacağını belirten Cüneyt Yavuz, Ersin Akarlılar’ın ise Yönetim Kurulu Başkanı olacağını belirtti. Yönetim kurulunun kurumsallaşmayı derinleştirecek, alanında uzman isimlerden oluşacağını da aktaran Yavuz, ‘denimin babası’ olarak anılan Adriano Goldschmeid’in ve H&M’in eski CEO’su Fabian Mansson’ın yeni dönemde yönetim kurulunda yer alacağını kaydetti. Elif Akarlılar ile kendisinin yönetim kurulunda yer almaya devam edeceğini de ifade eden Yavuz, yönetim kurulunda bağımsız üye olarak ise Koç Holding CFO’su Ahmet Ashaboğlu ve Yemeksepeti’nin kurucusu Nevzat Aydın’ın yer alacağını kaydetti.

Sadece Kıvanç değil fon yöneticileri de Mavi giyiyormuş!

CEO Cüneyt Yavuz, halka arz edilecek hisselerin yüzde 70’inin ayrıldığı yabancı kurumsal yatırımcıların daha çok kıta Avrupası ve ABD’de bulunduğunu ve büyük ilgi gördüklerini anlatırken, 1996 yılında global yolculuklarına ‘jean’in anavatanı’ ABD’den başlamalarının faydasını gördüklerini de vurguladı. Yavuz, Amerika’daki yatırımcı toplantılarında fon yöneticilerinin bazılarının jean pantolonlarını Mavi’den aldıklarını anlattığını dolayısıyla ‘marka’nın gücünü arkalarında çok kuvvetli bir şekilde hissettiklerini de belirtti.

Richard Branson’dan Kendall Jenner’a, Lady Gaga’dan Colin Farrell’a kadar dünyaca ünlü kişileri Türk jean’ine hayran bıraktıklarını söyleyen Yavuz, global reklamlarında Adriana Lima, Elsa Hosk, Lucky Blue Smith ve Barbara Palvin gibi ünlülerle işbirliği yaptıklarını da hatırlattı. Mavi’nin Türkiye’de ise reklam yüzü Kıvanç Tatlıtuğ.