E-ticaret firmalarına 'güvenlik' uyarısı
E-Tuğra Yönetim Kurulu Başkanı N. Hüseyin Kuran, "e-ticaret firmaları 1 Mayıs’a kadar sitelerinin güvenliğini sağlamak zorunda" dedi.
E-Tuğra EBG A.Ş., Yönetim Kurulu Başkanı N. Hüseyin Kuran, 1 Mayıs 2015’te yürürlüğe girecek Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun metnine dikkat çekerek, e-ticaret hizmeti veren kurumları uyardı.
Kuran; "Kanun’da ‘Bu Kanun çerçevesinde yapmış olduğu işlemler nedeniyle elde ettiği kişisel verilerin saklanmasından ve güvenliğinden sorumludur’ maddesi yer almaktadır. Buna göre Türkiye’de faaliyet gösteren yaklaşık 15 bin e-ticaret firması müşterilerinin kişisel bilgilerini korumakla yükümlü olacaktır. Bunu da ancak SSL güvenlik sertifikası ile sağlayabilirler" dedi.
Son günü beklemeyin
Kullanıcının bilgilerinin korunmasının en ekonomik ve güvenli yolu SSL güvenlik sertifikası almaktan geçiyor. 14 milyar liralık ticaret hacminin oluştuğu pazarın sürekli büyümesine karşın kimliğinin çalınacağı endişesiyle pek çok kimse e-ticarete dahil olmuyor. Bir sitenin güvenli olup olmadığı ise adres çubuğunda yer alan yeşil veya sarı kilitten belli oluyor. E-Tuğra EBG A.Ş., Yönetim Kurulu Başkanı N. Hüseyin Kuran, tüketicileri uyararak “Online alışveriş sitelerini kullananlar mutlaka alışveriş yaptıkları sitelerin güvenlik sertifikasının olup olmadığını ve geçerlilik sürelerini kontrol etmelidir” dedi.
SSL sertifikalarının otomatik olarak yenilenmediğine dikkat çekerek, “Sertifika süresi bitiminde, sertifika yenilenmez” açıklamasında bulunan Kuran, şunları söyledi:
“Bu nedenle sertifika süresi geçen firmalar aynı belgeleri hazırlayıp, aynı süreci tekrarlayarak yeniden sertifika edinmek durumundalar. Örneğin E-Tuğra Premium SSL sertifikası için faaliyet belgesi ya da ticari sicil gazetesi, imza sirküleri, yetki belgesi gibi evrakların her sene kontrol edilmesi gerekiyor. Durum böyle olunca otomatik yenileme söz konusu olamıyor.”
Her gün binlerce kişinin internet ortamında alışveriş yaptığını kaydeden Kuran, müşterilerini mağdur etmemek adına e-ticaret yapan firmaları, işlerini son güne bırakmamaları konusunda da uyardı.
Firma sayısı yaklaşık 15 bine ulaştı
E-Ticaret hacminin 14 milyar TL’yi aştığı Türkiye’de, e-ticaret hizmeti veren firma sayısı 15 bine, e-ticaret kullanıcısı sayısı ise 10 milyona ulaştı. Ticaretin yaygınlaştığı internet ortamında kimlik hırsızlarının sayıları ve hırsızlık yöntemleri de arttı. E-ticaret sitelerinin, geçerli bir SSL güvenlik sertifikasına sahip olmaması siteyi kredi kartı numarası, hesap bilgileri, parola ve kişisel bilgilerin güvenliğini tehdit eden phishing (avlanma) ve diğer kimlik hırsızlığı saldırılarına karşı savunmasız bırakıyor.