Elmacı Madencilik, pazar payını artıracak
Yılda yaklaşık 50 bin ton krom üretim kapasitesine ulaşan Elmacı Madencilik, Japonya ve Hindistan pazarlarına açılmayı hedefliyor.
Dilek FİDAN
KAYSERİ - Elmacı Madencilik, Kayseri'de maden işletmeciliği alanın da krom cevheri üretimi yaparak sektörde yerini korumaya devam ediyor. Yılda yaklaşık 50 bin ton krom üretim kapasitesine ulaşan firma, krom cevheri üzerine üretilebilecek bütün ürünleri üretiyor. Japonya ve Hindistan pazarlarına ihracatta bulunarak pazar payını artırmayı hedefliyor. Önümüzde ki yıllarda krom cevherini işleyebilecek ferro krom tesis yatırımı kurmayı planlıyor.
Firma olarak dünyanın en kaliteli krom cevherlerinden birini ürettiklerini söyleyen Elmacı Madencilik A.Ş Genel Müdürü Alper Tuna Elmacı, "25 yıldır madencilik sektöründeyiz. Firma olarak krom cevheri üretimi yapıyoruz. Ürün yelpazemizde Refrakter sınıf üretimlerimiz ile bunun yanı sıra parça ve konsantre üretimlerimizde mevcut. Tam zamanlı çalıştığımız da yılda yaklaşık 50 bin ton krom üretim kapasitesine sahibiz" dedi.
Firma olarak sürekli büyümekten ve gelişmekten yana olduklarını belirten Elmacı, ürünlerimiz Alfred H Knight ve SGS gibi kalite belgesine sahip ve dünyaca ünlü gözetim firmaları tarafından her satışta ürünlerimiz test ediliyor. Yaklaşık olarak 10 bin hektarı kapsayan maden ruhsatlarına da sahibiz" diye konuştu.
Elmacı, "Yurt dışı pazarında Çin, Rusya ve Ukrayna gibi ülkelere ihracat gerçekleştiriyoruz. İhracat payımız ve ciromuz yaklaşık olarak yüzde 50 civarında. İhracat pazarımıza Hindistan ve Japonya pazarlarını da ekleyerek pazar payımızı artırmayı hedefliyoruz bunun içinde çalışmalarımız devam ediyor. Krom cevheri çelik sanayisinde kullanıldığından dolayı bu konuda en büyük pazara sahip olan Çin bizim lokomotif ülkemiz konumunda" diye belirtti.
Üretmiş olduğu kaliteli cevher bakımından diğer firmalardan farklı olduklarını söyleyen Elmacı,"Madencilik'te devamlılık önemlidir. Sektörde bizde tecrübemizi katarak devamlılığı sağlayabilen ender firmalardan biriyiz. Maden üretimi ile ilgili sürekli yeni çalışmalar ve arayışlar içerisindeyiz. Ar-GE faaliyetlerimiz de firma olarak her yıl 2 inovasyon çalışmasına yer veriyoruz. Önümüzde ki yıllarda krom cevherini işleyebilecek bir ferrokrom tesis yatırım çalışmalarımız olacak. Firmamızda şuan taşeron firmalarla beraber yaklaşık 120 kişiye istihdam sağlıyoruz" dedi.
Sektörün sorunları hakkında açıklamada bulunan Alper Tuna Elmacı,"Madencilik sektörü son yıllarda bir çok sorunla mücadele etme durumunda kaldı. Sektörü yavaşlatan en önemli konu ise "başbakanlık genelgesi”oldu. Madencilik sektöründe emek yoğun olduğu için asgari ücret artışı, yeni maden kanunu ile gelen ek maddi yükümlülükler ve küresel emtia fiyatlarındaki sert düşüşler sektörü olumsuz etkiliyor. Firma olarak bizim öncelikli hedefimiz kendimizi bu dönemde zararsız olarak koruma altına almayı istiyoruz. 2016 yılı sonunda emtia arzı sıkıntıları çıkacak. Bu durumda emtia fiyatlarında ralli yaşanması yani yukarı doğru sert artışların olabilme olasılığı da görünecektir. Bu rüzgarı yakalayabilmek için işletmelerin karsız da olsa üretimlerinin devam etmesinin daha iyi olabileceğini düşünüyoruz" diye söyledi.