Emko Elektronik, Ar-Ge ile yerli operatör panelleri üretti

Emko Elektronik Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Ispalar, PROOP markalı profesyonel operatör panellerini 16-19 Mart tarihinde düzenlenecek Tüyap İstanbul WIN Eurasia Automation Fuarı’nda görücüye çıkaracaklarını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gülay SOYDAN PEHLEVAN

BURSA - Emko Elektronik; yazılımları, tasarımı ve modüler yapısını yüzde 100 yerli olarak geliştirdiği ve PROOP markasını verdiği profesyonel operatör panelleri üretti. Firmanın en önemli hedefl erinden birini, ülkemizde ithalata dayalı olan bu ürünle, cari açığı azaltmaya katkı koymak oluşturuyor.

Emko Elektronik Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Ispalar, açılımı “Human- Machine Interface, İnsan-Makine Arayüzü” olan HMI, yani diğer adıyla operatör panellerinin, otomasyon alanında çok büyük bir yere sahip olduğunu söyledi. “Bu alanda Türkiye’de açık olduğunu biliyorduk” diyen Ispalar, “TÜBİTAK, 2012 yılında bu alanda yerli ürün üretmek için çağrılı proje duyurusu açınca cesaret bulduk. Ar-Ge çalışmalarının ardından yazılımları, tasarımı ve modüler yapısı Emko Elektronik tarafından yüzde 100 yerli olarak geliştirilen, PROOP markasını verdiğimiz, profesyonel operatör panellerini üretmeyi başardık” şeklinde konuştu.

Endüstriyel bilgisayar olarak da anılan operatör panellerinin, Linux işletim sistemine sahip olduğunu ve Emko Elektronik tarafından özel geliştirilmiş kendine özel editör yazılımı yardımıyla programlandığını belirten Ispalar, “Panel ve PLC arasındaki haberleşme için RS-232, RS- 485, RS-422, Can Bus veya ethernet bağlantısı kullanılabiliyor. Panelin üzerinde yerleşik bulunan dijital-analog giriş-çıkışlar ve genişleme modülü ilave edebilme özelliği sayesinde birçok uygulamada PLC ihtiyacını ortadan kaldırarak, kullanıcıya çözümün basitleşmesi, fiyat düşmesi ve yazılım basitleşmesi avantajları sağlıyor” şeklinde konuştu.

Kablosuz Wifi haberleşme özelliği sayesinde IIOT (Endüstriyel Siber Fiziksel Sistemler) sensörlerle kolayca bağlantı kurularak çözümler oluşturmanın mümkün olduğunun altını çizen Ispalar, şunları kaydetti: “Kablosuz Wifi, GSM/GPRS haberleşme ve kablolu ethernet haberleşme özellikleri sayesinde uzaktan internete bağlı bir aygıt ile erişilerek (uzak masaüstü özelliği) durumunu öğrenmek ve gerekli müdahaleleri yapmak mümkün oluyor. Ayrıca EMKOWEB Yönetimi sistemine de bağlantı kurularak operatör paneli üzerinde izlenmek istenen veriler takip edilebiliyor. Ürün üzerinde bulunan kablolu ve kablosuz haberleşme özellikleri Endüstri 4.0 çözümlerine kolay bir şekilde entegre olabilecek özelliklere sahip. Emko Elektronik markasıyla, yerli operatör paneller, 7” ve 10” boyutlarında dokunmatik ekran ve şık tasarımıyla otomasyonda konfor ve güven sunuyor.”

WIN Eurasia Automation Fuarı’nda görücüye çıkacak

Ispalar, PROOP markalı profesyonel operatör panellerinin yurtdışı lansmanını yakın bir tarihte Dubai’deki fuarda yaptıklarını, Türkiye’de de 16-19 Mart tarihinde düzenlenecek Tüyap İstanbul WIN Eurasia Automation Fuarı’nda görücüye çıkaracaklarını vurguladı. En önemli hedeflerinden birini de, ülkemizde ithalata dayalı olan bu ürünle, cari açığı azaltmaya katkı koymanın oluşturduğunu belirten Ispalar, “Ülkemizin en büyük sorunlarından birini fabrika otomasyonu ve makine imalat sektöründeki ithal girdiler oluşturuyor. TESİD verilerine göre, 2015 yılında profesyonel ve endüstriyel cihazlar alt sektöründe 667 milyon 730 bin dolarlık ihracat yapılırken; 4 milyar 86 milyon 92 bin dolarlık ithalat gerçekleştirilmekte olup ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 16 civarında. Çok büyük bir dengesizlik var. Türkiye’nin kendi teknolojisini yaratan bir ülke olmasının yolu, üst segment ürünlerden geçiyor. Bu doğrultuda kontrol sistemleri ve cihazları üreterek müşterilerimize sunmayı hedefliyoruz” ifadesini kullandı.

1986’dan bu yana tamamen yerli ürün geliştirdik

30 yılı aşkın süredir yüzde 100 yerli ve ileri teknoloji ürünler tasarlamaya ve üretmeye devam ettiğini vurgulayan Ispalar, “1986’dan bu yana tamamen yerli ürün geliştirdik ve ürettik. Metal işleme cihazları ve çoklu eksen CNC kontrolörler; klimatik kabin kontrolü, bebek inkübatörü kontrolü, sterilizatör kontrolü, santrifüj kontrolü gibi laboratuvar kontrol cihazları; proses kontrol cihazları ve göstergeleri; PID ve ON/OFF özellikli sıcaklık ve nem kontrol cihazları; senkronizasyon özellikli jeneratör kontrol cihazları; sıcaklık, nem, hava akış ve dengesizlik sensörleri; endüstriyel mutfaklar için kontrol cihazları; kuluçka kontrol cihazları; tavuk çiftliği kontrol cihazları; PLC’ler ürettik” diye konuştu.

SEKTÖR SORUNLARININ BAŞINDA KALİFİYE ELEMAN GELİYOR

Sektör sorunlarına yönelik değerlendirmelerde bulunan Ispalar, bunların başında kalifiye eleman sıkıntısının geldiğini aktardı. Bu sıkıntının şirketlerin gelişmesini engellediğini savunan Ispalar, “İlkokuldan üniversiteye eğitim politikasında çok ciddi değişikliklere ihtiyaç var. Ayrıca rol model öğretim görevlileri gerekiyor. Türkiye yüksek teknolojiye adım atmak istiyorsa eğitim öğretimde köklü değişiklikler yapılması lazım” ifadesini kullandı.

AR-GE MERKEZİ OLMAYA HAZIRLANIYORUZ

145 personeli ile endüstriyel elektronik ölçme ve kontrol sistemleri, cihazları ve sensörleri konusunda faaliyet gösteren Emko Elektronik’in, satışını yaptığı tüm ürünlerin Ar-Ge, üretim ve satış faaliyetlerini kendi bünyesinde gerçekleştirdiğini kaydeden Ispalar, “Yurt içinde 38, yurtdışında ise 45’i aşkın ülkede bayiliğimiz, 51 ülkede marka tescilimiz bulunuyor. 80’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Yıllık 400 bin adet kontrolör üretiyoruz. Endüstriyel elektronik sektörünün küresel pazardaki en büyük temsilcilerden biriyiz. Ar-Ge merkezi olmak için de çalışmalara başladık. Hedefimiz haziran ayında müracaatımızı tamamlamak" ifadelerini kullandı.

YENİ PAZARLARIMIZ KOLOMBİYA, PERU VE KAMBOÇYA

Geçen yılı ürün ve pazar çeşitliliği sayesinde hedefleri doğrultusunda geçirdiklerini belirten Emko Elektronik Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Ispalar, ihracat oranlarının, yüzde 18’lik artışla, yüzde 35’e çıktığını vurguladı. Yurtiçindeki durağanlığı bu şekilde dengelediklerine işaret eden Ispalar, “Yeni pazarlara açıldık. Kolombiya, Peru ve Kamboçya yeni pazarlarımız arasında. Çin için uğraşıyoruz. Avrupa’da iyi gidiyoruz. Ortadoğu ülkelerinin hepsinde satışımız bulunuyor. Bu yıl Latin Amerika ile Afrika’da Nijerya ve Güney Afrika gibi ülkelerde daha iyi olmayı hedefliyoruz. İhracat oranımızı tahminen yüzde 40’a yükselteceğiz” şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir