Erişler, un ile rafa çıkacak Nudo fabrikası kuracak

Türkiye'nin un ihracatının yüzde 10'unu tek başına gerçekleştiren Erişler Gıda, perakendede hızlanacak, 'Eriş Un' ile ulusal marketlere girecek. Grup, ayrıca 'Nudo' markası için Endonezya'da yaptığı üretimini Türkiye'ye taşımaya hazırlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KEZBAN KARABOĞA

İSTANBUL - Türkiye'nin un ihracatının yüzde 10'unu tek başına gerçekleştiren ve 90 milyon doları aşan ihracat rakamı ile günlük 2 bin 300 ton buğday kırım kapasitesine sahip Erişler Gıda'nın yatırım gündemi yoğun. Grup, 'Eriş Un' ile perakendede hızlanacak, ulusal marketlere girecek. Grup ayrıca Türkiye'de 'Nudo' fabrikası kuracak. Erişler Holding Erişler Gıda Perakende Grubu Genel Müdürü Abdullah Eriş, "İstanbul'daki tüm fırınlara un gönderiyoruz. Türkiye'de un ihracatında ilk 3 şirketten birisiyiz. Perakendeye 2014 yılında 'Nudo' ile girdik. Şimdi, 'Eriş Un' ile devam ediyoruz. Anlaşmalarımızı yaptık. 'Nudo', bütün ulusal zincirlerde var. 'Eriş Un' ile de çok yakında raflarda olacağız" diye konuştu. 'Nudo' ile yüzde 25 pazar payı yakaladıklarını anlatan Eriş, "Şu anda üretim için Endonezya'daki tesisi kullanıyoruz ama orta vadede üretimimizi Türkiye'ye taşımak istiyoruz. Düğmeye bastığımız zaman Türkiye'de üretim yapabilecek durumdayız" diye konuştu. Noodle pazarına girdikleri andan itibaren Türkiye'de fabrika kurma planları olduğunu anlatan Eriş, "Hazırlığımız tamam, un zaten bizim işimiz. Bu işin Ar-Ge'sine 5-6 yıl, sadece sosu için de 2.5-3 yıl Ar-Ge çalıştık. En erken 1 yıl içinde olabilir, 5 sene içinde de olabilir. Taşımak istediğimizde her şey hazır, şu anda karar aşamadayız" dedi. 'Nudo' ile Ortadoğu'ya ihracat yaptıklarını belirten Eriş, "Üretimi Türkiye'ye taşıdığımızda Avrupa'ya ihracata da başlarız" diye konuştu. Eriş, "Yeni ürün yatırımlarımız olacak. 1.5 yıldır noodle özelinde 3 yeni ürün çalışıyoruz" dedi.

Yabancı oyuncular gelecek

Noodle pazarında yüzde 100 Türk sermaye olarak sadece 'Nudo' markasının bulunduğunu aktaran Eriş, "Pazara giren ilk oyunculardan bir tanesiyiz. Şimdi yeni oyuncuların da pazara gireceği haberleri geliyor. Bir tane yabancı sermaye gelecek, bekleyenler, pazarın durumunu test edenler var" dedi. Noodle ürününün dünyada 500 milyar adet tüketildiğini belirten Eriş, "Dünyada şu an 645 noodle üreticisi var. Rusya tek başına 3.3 milyar adet tüketiyor. Bu ürün, hazır gıda suyu çorba tadı veriyor, kalorisi düşük" diye konuştu. Noodle'ın erişteden farklı olmadığının altını çizen Eriş, "Noodle, un-su ve tuzdan oluşur. Erişte'nin 5 bin yıllık bir tarihi vardır, bildiğimiz erişteden tek farkı şeklidir" dedi. Eriş, "Noodle pazarı Türkiye'de 2014 yılından 2015'e yüzde 100 büyüdü. Nielsen'in raporlarına bile ayrı bir segment olarak girdi. Daha önce makarna olarak değerlendiriliyordu" dedi.

İlk 'vegan' unu yaptı

Türkiye'nin ilk vegan sertifikalı ununu yaptıklarını belirten Eriş, "Eriş Un'a Vegan sertifikası V-Label'ı aldık. Türkiye'de ilk alan biziz, bizden başka yok. Türkiye'nin ilk vegan unuyuz. V-Label sertifikamız var. Nudo'da da V-Label'ımız var. Ayrıca Eriş Un'daki BRC, Vegan, Helal; Nudo'daki Helal, Vegan sertifikalarından sonra uluslararası geçerliliği olan Üstün Lezzet Ödülünü aldık" dedi.

2016 Türkiye un ihracatında yeni bir rekor yılı olabilir

Türkiye, un sektöründe dünyanın önde gelen ülkelerinden biri ve dünya buğday üretiminin yaklaşık yüzde 2,5-3'ünü gerçekleştiriyor. Türkiye'de 2015 yılında 2 milyon 800 ton un ihracatı yaptı. Bu yıl 3 milyon tonun üzerine çıkacağını tahmin ediliyor. Şirket olarak 2016 yılının ilk yedi ayında bir önceki seneye göre ihracatta yüzde 10'luk bir büyüme hedeflerini aşarak yüzde 30'luk bir büyüme yakaladıklarını belirten Erişler Holding Erişler Gıda Perakende Grubu Genel Müdürü Abdullah Eriş, "2015 OcakHaziran 2016 Ocak-Haziran döneminde hedefimiz yüzde 10 büyümeydi, yüzde 30 büyüme sağladık. Bu Türkiye'nin genel un ihracatına da yansıyacaktır. Yani yeni bir rekor kırılmasını bekliyoruz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir