Esan, aküde ihracata çalışacak

Yeni tesis yatırımı yapan Esan Akü üretim kapasitesini önce 2.5 milyon, ardından da 4 milyon adede çıkaracak. Şirket ihracat yaptığı ülke sayısını ikiye katlamayı planlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet Hanifi GÜLEL

İSTANBUL - Gebze Dilovası’nda yaklaşık 20 bin metrekarelik alanda yeni tesis yatırımı yaptıklarını bildiren Esan Akü Genel Müdürü C. Atilla Birmiş, “50 milyon TL’lik yatırımla ilk etapta yıllık 2.5 milyon akü üretimi kapasitesine ulaşacağız. İkinci etapta 4 milyon adet üretim hedefliyoruz” dedi. 

Artan iş hacmi ile 2019 hedefl erine kendilerini taşıyacak yatırımların yılın sonuna kadar devam edeceğini belirten Birmiş, bu yatırımla beraber Esan Akü’nün önemli bir oyuncu haline geleceğini öngördü. 80 ilde ürünlerinin dağıtıldığını ve 40 ülkeye ihracat yaptıklarını, ihracatta 80 ülkeye ulaşma hedefl erinin olduğunu dile getiren Birmiş, “Yeni yatırımla mevcut kapasitemiz dört katına çıkacak ve bu kapasitenin büyük bir kısmını ihracata ayırmayı planlıyoruz. Ayrıca, iç pazardaki payımızı da 7’lerden yüzde 20 seviyesine çıkarmayı hedefl iyoruz” dedi. 

1999 yılından beri Ayazağa’daki tesislerinde üretim ve yönetim faaliyetlerini sürdürdüklerini aktaran Birmiş, yurt içi ve dışında, 38 yıllık tecrübe ve bilgi birikimi ile çevre duyarlılığı ve müşteri memnuniyetini kendilerine ilke edinerek ‘Pozitif Enerji’ sloganı ile çalışmalarını sürdürdüklerini iletti. Şu an 35 beyaz ve 70 mavi yaka çalışanlarının olduğunu bildiren Birmiş, eylül ayından itibaren tüm üretim ve idari yönetimin taşınacağı Gebze’deki yeni fabrikalarında hem beyaz yakalı hem de mavi yakalı personel istihdamının artacağını söyledi. 

Bu yıl İSO’da ikinci 500’e girmeyi hedefliyor 

Geçen yıl kurdaki değişim ve coğrafyada yaşanılan olumsuzluklardan dolayı satışlarının olumsuz etkilendiğini kaydeden C. Atilla Birmiş, “Rusya, Ukrayna, Gürcistan, Ermenistan ve İran’daki devalüasyonlar ve Türkiye’nin dış politikada izlediği tutumlar bizim ihracatımızda son derece olumsuz etki yarattı. Ancak, yılın ikinci yarısında büyük bir talep ile 2015 yılını yüzde Yeni tesis yatırımı yapan Esan Akü üretim kapasitesini önce 2.5 milyon, ardından da 4 milyon adede çıkaracak. Şirket ihracat yaptığı ülke sayısını ikiye katlamayı planlıyor. 20 büyüme ve cirosal anlamda da yüzde 35 büyüme gösterdik” dedi. Bu yıl içerisinde İSO’da ikinci 500 büyük sanayi işletmesi arasına girmeyi ve 2019 yıllında ise ilk 500’ün içerisinde yer almayı hedefl ediklerini bildiren Birmiş, Rusya ve Ukrayna’da kayda değer anlamda bağlantılar kurduklarını ve Ortadoğu’da çok güçlü konumda olduklarını belirterek, pazarda daha çok starter ve endüstriyel akülerde rekabetçi olduklarını vurguladı.

''Yeni fabrikamız bölgedeki en teknolojik tesis olacak''

Dünyada kabul edilmiş teknolojileri kullandıklarını ve bunları üreten fi rmalardan Ar-Ge desteği aldıklarını aktaran Atilla Birmiş, “Ürünümüzü dışarıdan almış olduğumuz bilgilerle geliştiriyoruz. Hem kendi bünyemizde hem de dışarıdan almış olduğumuz Ar-Ge çalışmalarımız devam ediyor. Ürünün daha kaliteli, daha hızlı, daha verimli olması anlamında üretim teknolojilerinde değişimleri sonuna kadar kullanıyoruz. Yeni fabrikamız, bölgedeki en yeni teknolojileri kullanan tesis olacak” ifadesini kullandı. Ülke olarak akü konusunda dünyada ilk beş ülke arasında yer aldığımızı belirten Birmiş, Türkiye’nin, akü konusunda bir markalaşmaya doğru gittiğini belirtti. Bunun büyük bir avantaj olduğunu ve Türkiye’nin jeopolitik öneminin son yıllarda daha da öne çıktığını ifade eden Birmiş, “Ülkemizin bulunduğu konum itibariyle çevre coğrafyaların tamamına ihracat yapabilme yeteneğine sahibiz. Ortadoğu, Avrupa ve Kuzey Afrika’ya çok yakınız. Burada Türkiye için dış politikalar çok önemli. Eğer dış politikada çok etken, majör hatalar yapılmazsa, Türkiye coğrafyada ihracat lideri olur” şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir