Eskişehir'in ilk 5 yıldızlı termal oteli açıldı

Eskişehirli Erol Tabanca’nın 50 milyon dolar yatırımla açtığı oteli Rixos işletecek. Tabanca, “Memleketimize helali hoş olsun” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İBRAHİM EKİNCİ

ESKİŞEHİR - Polimeks’in sahibi Erol Tabanca, Eskişehir’de çocukluğunun geçtiği Bademlik bölgesinde 50 milyon dolarlık yatırımla termal otel yaptı. Cuma günü açılışı gerçekleşen oteli Rixos işletecek. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Polimeks Yönetim Kurulu Başkanı Erol Tabanca ve Rixos Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince’nin ev sahipliğinde gerçekleşen açılışa İstanbul ve Eskişehir’den iş ve turizm çevreleri katıldı. 

Erol Tabanca, “Hoca’ya (Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen) teşekkür ediyoruz. Eskişehirli olmaktan gurur duyuyoruz. Bu otelin yerinde çocukluğum geçti. Burası sayfiye yeriydi. Osmanlı döneminde de yerleşim bölgesi. O zaman koyun ciğeri asarak en geç bozulduğu yerin sağlıklı olduğunu düşünür, oraya yerleşirlermiş. Burası da böyle seçilmiş. Oteli yaparken hiç ucuza kaçmadık. 3 bin metrekare büyüklüğünde, çok ciddi bir spa ve hamam bölümü var. Burası uluslararası bir adres haline gelebilir. Rixos bu konuda çok başarılı. Buranın işletmesini Rixos’un yapması konusunu Fettah Tamince’yle görüşmemiz sadece 5 dakika sürdü. Teklifimi hemen kabul etti. Bulunduğumuz Odun Pazarı bölgesinde çok başarılı bir yenileme var. Yeni bir Safranbolu doğuyor burada. Eskişehir’in potansiyelinin ortaya çıkmasına bu otelin katkısı olacak. Memleketimize helali hoş olsun” dedi. 

'Destinasyon önemli' 

Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, son yıllarda Eskişehir’deki büyük gelişmeyi örnekleriyle anlattı. İlin turizm potansiyeli üzerinde durdu. Rixos’un sahibi Fettah Tamince de, “Turizm sadece yatak ve oda kapasitelerine bağlı bir sektör olmanın ötesine geçti. Tesislerin bulunduğu destinasyonun tarihi, kültürel ve sosyal dokusu da en az otelden alınan hizmet kadar önemli. Antalya’dan Dubrovnik’e, Astana’dan Konya’ya, Dubai’den Davos’a, Sharm El Sheikh’ten Soçi’ye 3 kıtaya yayılan Rixos bayrağını tarihimizin önemli kentlerinden biri olan Eskişehir’de dalgalandırmak heyecan verici. Büyük bir özenle inşa edilen Bademlik’teki bu ödüllü proje Eskişehir’in turizm ve ekonomisine katkı sağlayacak” dedi. 

50 milyon dolarlık ödüllü proje

Mimar Gökhan Avcıoğlu tarafından tasarlanan Rixos Eskişehir, 50 milyon dolarlık yatırımla, 41 bin metrekare alan üzerine kuruldu. Otelde 104 adet standart oda, 34 adet Premium, 13 adet Suit, 4 adet Corner Suit, 4 adet Executive Suit, 2 adet Honeymoon Suit, 2 adet Hospitality Suit ve 1 adet Presidential Suit olmak üzere toplam 164 oda bulunuyor. Proje içerisinde bin metrekare büyüklüğünde 2 konferans ve bin 900 metrekarelik 500 kişilik çok amaçlı salon bulunuyor. Otel, Kasım 2012’de International Hotel Awards kapsamında “Highly Commended Hotel Architecture- Europe” ödülünü aldı. 2013 yılında Green Good Design Award ile doğal yapıyla uyumlu tasarımı sayesinde ödüllendirildi. Son olarak 2014 yılında The International Hotel and Property Awards’da spa otel kategorisinde 2014 tasarımları arasında yer aldı.

Venedik'te yer bakıyor, butik zincir kuracak 

Adını, Türkmenistan’daki büyük yatırımlarla duyuran Polimeks’i mimar Erol Tabanca, iki ortağı Cem Siyahi ve Abdullah Gözener ile birlikte 1995’te kurdu. Bugün 22 bin 898 çalışanı ile dünya inşaat liginde (“En Büyük 250 Uluslararası Müteahhit” sıralamasında 90. sırada) yer alan şirket Türkmenistan’da Orta Asya’nın en büyük spor kompleksi olarak gösterilen Aşkabat Olimpiyat Kompleksi de dahil 19 yılda 125 projenin altına imza attı. Aşkabat Olimpiyat Kompleksi’ni 2017’de tamamlayacak. Yine Orta Asya’nın en büyük kongre kompleksi Awaza Kongre Merkezi’ni Kasım 2015’te tamamlayacak. 2013’te inşaatına başladığı Aşkabat Uluslararası Havaalanı projesi yurtdışında iş yapan Türk müteahhitlik firmalarının tek kalemde aldığı en büyük iş özelliğine sahip. Erol Tabanca, şirketin elindeki işlerin 8 milyar dolar büyüklükte olduğunu söyledi. 2014’te Libya’daki ilk işleri olan Uzou Otel’in renovasyon inşasını üstlendiklerini ancak bölgedeki güvenlik sorunu nedeniyle çalışmaları durdurup ekibi çektiklerini anlatan Erol Tabanca, butik otel yatırımlarını sürdüreceklerini söyledi. Tabanca, “Polimeks olarak yeni bir sektor düşünmüyoruz. Çok hırs da yapmıyoruz. Biz inşaatçıyız. Alaçatı’da bir otelimiz var. Bunu prestij projesi olarak geliştirmek istiyoruz. İstanbul Karaköy’de bina aldık, otele dönüşecek. Yine Alavya olacak adı. Zincir haline getirmek istiyoruz. Becerebilirsek Venedik’te üçüncüsünü açacağız, bina bakıyoruz. Sonra yine İtalya’da Milano olabilir. ABD’de düşünüyoruz. Turizmde, paralı insanlar büyük otelleri çok tercih etmiyor. Bu sektörde bir otel yetmez, 10 olursa belki anlamlı” dedi. Tabanca, geçen yıl, şirketine ait altınların havaalanında soruşturma konusu edilmesi konusunda da, “Bizim her ay 17.5 milyon dolar çıkarma hakkımız var. İranlı firmalarla öyle anlaşmıştık. Ama sorun haline getirildi. Soruşturma bitti, bu meselede bize sadece 156 lira para cezası kesildi” diye konuştu.

Haliçport için jüri oluşuyor 

Rixos Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, “Türkiye’de 13, Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu’nda 9, Ortadoğu’da 4, Avrupa’da 2 ve Kuzey Afrika’da 1 olmak üzere 29 oteli işletiyoruz. Yıl sonuna kadar 32 otel olacak” dedi. Tamince, Haliçport projesiyle ilgili de şu açıklamayı yaptı: “Halen katkı ve vizyon topluyoruz. Çok çalışıyoruz üzerinde. Acele de ediyoruz ama kolay bir proje değil. Kent dokusuna uygun doğru mimariyi bulmaya çalışıyoruz. Bu kadar önemli bir kentsel dönüşüm yok. İtalyan liman kentlerinde benzer projeler var. Jüri için onlardan yararlanacağız. Haliç Platformu ile buluşuldu, görüşleri alındı. Eleştiren çok ama ne istiyorsunuz denilince pek cevap yok. 10–15 gün içinde yeni bir aşamaya geliriz. Kimseden bir şey kaçırmıyoruz. Katılmak isteyenler, müze yeri isteyenler var. Müze konusunda Koç dahil birçok görüşme oldu. Belki opera binası da olacak. Değişik gruplarla görüşüyoruz. Korunması gereken yapılar var ama korunmaması gerekenler de var. Çok önyargı ile karşılaşıyoruz. En iyisini arıyoruz ama herkesin onayını almak zor.”

Bu konularda ilginizi çekebilir