Eti Maden, kahvede verimliliği bor katkılı gübre ile artıracak

Eti Maden, bor katkılı gübre işine girdi. Şirket, Brezilya ve Kolombiyalı çiftçiye bor katkılı gübreyi tanıtmaya yönelik proje hazırlıyor. Eti Maden bu projeyle kahve ve palmiye üretiminde bor katkılı gübrenin kullanımının artmasını planlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CANAN SAKARYA

ANKARA - Eti Maden İşletmeleri, Güney Amerika ülkeleri ile Asya-Pasifik bölgesinde çiftçilere bor katkılı gübreyi tanıtmak için yeni bir projeyi başlatmaya hazırlanıyor. Sabancı Üniversitesi'yle yürütülecek ve iki yıl devam edecek olan proje çerçevesinde Brezilya ve Kolombiya’da kahve ve palmiye üretimde bor katkılı gübre kullanımının üretimde sağladığı artış, bu ülkelerde arazide yapılacak ekimlerle çiftçilere anlatılacak.

Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Serkan Keleşer, Malezya, Endonezya, Vietnam, Tayvan, Hindistan, Brezilya ve Kolombiya’da borlu gübrenin tarımda kullanımıyla ilgili çalışmalar yapacaklarını açıkladı. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) Komisyonunda Eti Maden İşletmelerinin 2015-2016 yıllarına ilişkin bilgi veren Keleşer, “Bu ülkelerde sahalarda uygulamalar yapacağız. Brezilya’da, Kolombiya’da kahve ve palmiye üretimindeki etkileriyle ilgili çalışmalar yapıp bunları oradaki üreticilere sunmayı planlıyoruz. Bu konudaki çalışmalarımız son noktaya geldi. Bu projemiz yaklaşık iki yıl sürecek. İki yıl boyunca bu bölgelerdeki belli tarım arazilerinde, borlu ve borsuz üretimleri gerçekleştirip hasılattaki tonaj farklarını ortaya koymaya çalışacağız” diye konuştu.

En büyük pazar Asya Pasifik ülkeleri

Eti Madenin en büyük pazarının Asya-Pasifik bölgesi, özellikle Çin ve Hindistan olduğunu anlatan Keleşer, Hindistan piyasasında yaklaşık yüzde 65, Çin piyasasında yüzde 56 civarında Eti Maden ürünlerinin kullanıldığını belirtti. Keleşer, bu pazarlara yönelik özel çalışmalar yapacaklarını belirtti. Keleşer, “Eti Maden olarak bundan sonraki satış stratejimizde Asya- Pasifik bölgesi, Malezya, Endonezya, Hindistan ağırlıklı olarak gündemimizde olacak” dedi. Çin piyasasında yoğun bir rekabet yaşandığını belirten Keleşer, şunları söyledi:

“Neredeyse bizim satışlarımızın üçte biri Çin’de gerçekleşiyor. Çin’de 2017 yılında üç tane depomuz oldu. Bu depodan oradaki üreticilere zamanında istedikleri ürünü ulaştırma konusunda çok avantajımız oldu. Önümüzdeki yıllarda bu depolarımızdan ürünlerimizi, birtakım elleçleme operasyonlarıyla kalitesini artırarak üreticilere sunmayı planlıyoruz. Türkiye’den çıkan bir ürünün Çin’e varması yaklaşık yetmiş beş seksen günü buluyor. Orada emre amade ürün tutmak, kalitesini muhafaza etmek oradaki üreticiler için önemli, bu pazarda bir avantaj getiriyor.”

Keleşer’in verdiği bilgiye göre, Dünyadaki bor tüketimlerinin yaklaşık yüzde 50’si cam, yüzde 15’i seramik, yüzde 15’i de tarım, yüzde 2-3 civarında da deterjan ve diğer sektörlerde kullanılıyor.

Yüzde 59 pazar payı hedefleniyor

Dünya bor rezervinin 4.5 milyar ton olduğunu, bunun 3.3 milyar tonunun Türkiye’de, kalan 1.2 milyar tonun ise yaklaşık 5 ülkede bulunduğunu kaydeden Keleşer, dünyadaki bor tüketiminin yaklaşık 4 milyon ton olduğunu söyledi. Bor pazarının oldukça rekabetçi bir pazar olduğuna dikkat çeken Keleşer, bu rekabetçi pazarda Eti Made’nin 2017 yılında yüzde 57 pazar payı ile yaklaşık 2 milyon 198 bin tonluk bir satış yaptığını belirtti. Dünya bor tüketiminin 2018 yılında 3 milyon 950 bin ton olarak gerçekleşmesinin, Eti Maden’in satışının ise 3 milyon 350 bin ton ile yüzde 59’luk pazar payına ulaşmasını hedeflediklerini anlatan Keleşer, “Nihai hedefimiz Eti Maden olarak rezerv kadar pazarımız olsun istiyoruz yani dünya bor rezervinin yüzde 73’ü bizde, pazarımızı da nihai hedef olarak yüzde 73’e çıkarmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir