Facebook'tan ilham aldı, ‘Güvende misin’ uygulaması yapıyor

Güvenlik firması Pronet, Facebook'un hayata geçirdiği, 'Güvende misin' uygulamasını başlatıyor. Uygulamayla yangın, deprem, patlama gibi olaylar sonrası kullanıcılara güvende olup olmadığı sorulacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

İSTANBUL - Güvenlik sektöründe 20 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren Pronet, bugün 81 ilde, 200 bine yakın abonesi ve 1 milyonun üzerinde kullanıcısıyla hizmet veriyor. Şirket, abonelerinin yüzde 60’ını evler yüzde 40’ını ise işyerlerini oluşturuyor.

Şirketin, çalışanların fikir paylaştığı 'Fikir Sever' adlı bir platformu var. Burada paylaşılan fikirleri, Pronet'in 50 kişilik IT ekibi hayata geçiriyor. Pronet'in ilk uygulaması panik butonu 150 bin kişi indirirken, ayda 200 kez kullanıldı.

Pronet, şimdi Facebook’tan ilham alarak ‘Güvende misin’ uygulaması geliştiriyor. Uygulama yangın, deprem ve patlama gibi olaylarda kullanıcıların güvende olup olmadığını soracak ve geri bildirime göre yardım edecek. Uygulamayı herkes kullanabilecek.

Pronet Yönetim Kurulu Başkanı Alp Saul, alarm sonrası abonelerine ortalama 10 saniyede ulaştıklarını, dünyada ortalamasının 60 saniye olduğunu belirtti.

Türkiye’de elektronik güvenlik sistemleri kategorisinde, merkezi haber alma sistemine bağlı ev ve işyerlerinin yaklaşık yüzde 60’ına hizmet sağladıklarını söyleyen Saul, “Türkiye halen büyük potansiyel barındırıyor. Elektronik güvenlik sistemi kullanan ev ve işyerlerinin penetrasyonu ABD’de yüzde 20, Avrupa’da yüzde 8 civarında. Türkiye’de ise bu oran yüzde 1,5 seviyesinde” diye konuştu.

Fon birleşmesinden sonra 4 yılda yüzde 60 büyüdüklerini söyleyen Saul, 2017 yılında yüzde 10 büyüyeceklerini ve 2018’de Avrupa’nın ilk 3 güvenlik şirketinden biri olmayı hedeflediklerini kaydetti. Pronet 2015 yılında bin 986 hırsızlık ve 409 gasp olayına müdahale edilmesini sağladı, 615 ambulansı olay yerine yönlendirdi, 312 su baskını vakasına ve 284 yangın vakasına müdahale edilmesini sağladı.

Öte yandan Pronet, yılda 6 milyon arama yapıyor. Toplam 2,3 milyon ikaz sinyali alıyor ve 1 milyon çağrı karşılıyor.