FICO’dan bankalara özel analitik hizmet

FICO, yeni sunduğu The Fair Isaac Advisors P&L Insight Service adlı danışmanlık hizmetiyle özellikle büyüme hedefi olan bankalara özel bir analitik hizmet sunuyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Analitik ve karar yönetim sistemleri sağlayıcısı şirketlerinden Fair Isaac Corporation (FICO), bireysel bankacılıkta portföy kârlılığını artırmanın yeni yollarını bulmada yardımcı olacak 'The Fair Isaac Advisors P&L Insight Service'i hayata geçirdi. Bu danışmanlık hizmeti sayesinde analiz sonuçları ile sunulan fırsatları değerlendirmek ve riskleri en aza indirmek için taktiksel ve stratejik tavsiyelerde bulunarak kârlılığı artırmaya yönelik net bir yol haritası oluşturuluyor. 

Portföy trendlerinin ve kâr getiren unsurların analiz imkanı

Fair Isaac Corporation (FICO), bankacılık sektörüne portföy kârlılığını artıracak ve riskleri en aza indirmeye yardımcı olacak yeni bir hizmet sundu. Fair Isaac Advisors grubu tarafından sunulan The Fair Isaac Advisors P&L Insight Service, finans kuruluşlarına portföy trendlerinin ve kâr getiren unsurlarının bir analizinin yanında portföy düzeyinde kârlılık tahminlerinden ve stratejik planlama amaçlı olasılık senaryolarından yararlanma imkanı tanıyor.

Fair Isaac Advisors / Duque-Ribeiro​:

Kârlılığı artırmaya yönelik net bir yol haritası oluşturuyor

Giderek zorlaşan bankacılık mevzuatı ve ekonomik dalgalanma ortamının portföy yöneticilerinin sonuçları tahmin etmelerinin ve dolayısıyla kârlılığı artırmalarının giderek güçleştiğini belirten Fair Isaac Advisors Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Robert Duque-Ribeiro, “Buna karşılık, bankaların üst düzey yöneticileri ise bankanın mali hedeflerinin nasıl etkileneceğini net bir biçimde ortaya koyan detaylı stratejik planlara ihtiyaç duyuyor ve bunu talep ediyorlar. The Fair Isaac  Advisors P&L Insight Service, tam da bu noktada  fırsatları değerlendirmek ya da riskleri en aza indirmek için taktiksel ve stratejik tavsiyelerde bulunarak kârlılığı artırmaya yönelik net bir yol haritası oluşturuyor” dedi.

"Risk yöneticileri ve portföy yöneticileri doğru tahminlerde bulunmakta zorlanıyor"

Robert Duque-Riberio, dünyanın farklı ülkelerinde bireysel bankacılık hizmeti veren bankalara pek çok çözüm ürettiklerini belirterek, risk yöneticilerinin ve portföy yöneticilerinin, ekonomik belirsizlik ve pazarda meydana gelen rekabetçi çalkantılar nedeniyle, her defasında doğru tahminlerde bulunmakta zorlandıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Bu durum özellikle şirket birleşmesi ve satın alma yoluyla büyüyen bankalar ve dönüşme veya küçülme sürecinde olan bankalar için söz konusu. Hızlı büyüme planları olan bankaların da çok da etkin olmayan sonuçlar elde ettiğini görüyoruz. The Fair Isaac Advisors, P&L Insight Service ile müşteriye, portföyünün ne derece sağlıklı olduğu konusunda sürekli göstergeler sunuyor. Bu verileri, deneyimli danışmanların analizleriyle birleştirerek kurumların fırsatları tespit edebilmelerine ya da varsa sorunları bulup çözmelerine, büyümeyi hızlandırmalarına ve sağlıklı stratejik planlama yapabilmelerine yardımcı oluyoruz.  Bu analitik çözümler bir kaç günde hazırlanabiliyor ve her üç ayda bir de raporlama yapılabiliyor.”

Geleneksel kâr-zarar değerlendirmelerinden farklı olarak, P&L Insight Service kredi yaşam döngüsü boyunca pazarlama, kredi tahsisi, müşteri yönetimi ve tahsilat süreçleri üzerinde olabilecek etkileri inceliyor. FICO danışmanları, bankanın portföyünün kendine özgü dinamiklerine uygun şekilde adapte edilebilen FICO’nun kendi tahmin modellerine sahip özel yazılımını kullanarak hızlı, somut ve uygulanabilir bilgiler üretebiliyor.  FICO danışmanları 12 ila 24 aylık portföy düzeyinde veriyi anlaşılır raporlamalara dönüştürüyor, kâr getiren unsurlarının otomatik trend analizlerini sağlıyor; somut, işe yarar, ölçülebilir tavsiyelerde bulunuyor ve kısa, orta ve uzun dönem hedef belirlemeye yönelik stratejik planlama faaliyetlerine yardımcı oluyor.
P&L Insight Service’i kullanan KeyBank’ın Analitik Çözümler Direktörü Kevin Takac ise şu gözlem ve değerlendirmelerde bulunuyor:

KeyBank / Kevin Takac: Değerlendirmeleri ve analitikleri son derece faydalı bulduk

“Portföy düzeyinde verilerimizi FICO’nun kendi analitik sistemi ve uzmanlığı ile birleştirerek gerek olumlu gerekse olumsuz portföy trendlerini belirleme, portföy fırsatlarını tespit etme ve portföyümüzün gelecekteki performansına ilişkin bilgiler edinme yeteneğine sahip olduk. Fair Isaac Advisors’ın iyileşme sağlayabileceğimiz alanlar konusunda bize sunduğu somut gözlemler ve tavsiyeler bize işlerimizi genişletmenin yanında ayrıca gelecekteki riskleri en aza indirme, riske-ayarlı büyüme gerçekleştirme ve risk yönetimi planlamamızda somut bilgilerden yararlanma yeteneği kazandırdı. Portföyümüz konusundaki tavsiyeleri, değerlendirmeleri ve analitikleri mevcut planlamamızda ve ilerisi için son derece faydalı bulduk.”

 FICO /  Jose Tagunicar:  Bir bankanın ciroda yüzde 14’lük artış sağlamasına yardımcı olduk

Bankanın verilerini FICO’nun özel analitik araçları ve uzmanlığıyla birleştirerek müşterileri için çok olumlu sonuçlar elde ettiklerini söyleyen sistem yönetimi sorumlusu ve FICO bilimcisi Jose Tagunicar da “Örneğin, bir bankanın ortalama kredi süreçlerinin verimini yüzde 10 artırmasına ve yalnız yüzde 1’lik bir zarar artışına karşılık ciroda yüzde 14’lük artış sağlamasına yardımcı olduk” dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir