Ford Otosan, yıl sonuna kadar 50 bin 'Courier' üretecek

Ford Otosan Yeniköy Fabrikası Müdürü Sabri Çimen, 'Yeniköy fabrikasında şu an için 2 dakikada bir araç yapıyoruz, bu da günde 200 araca tekabül ediyor. Yılın sonuna doğru yaklaşık 50 bin Courier üretmiş olacağız' dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KOCAELİ - Ford Otosan Yeniköy Fabrikası'nın Müdürü Sabri Çimen, 6 ay önce faaliyete geçen fabrikada günde 200 araç ürettiklerini, yıl sonunda toplam 50 bin "Courier" üreteceklerini bildirdi.  

 Fabrikada, Ford'un Türk mühendisleri tarafından tasarlanan "Courier" modeli basına tanıtıldı. Tanıtım programı kapsamında yüzde 48'lik otomasyon oranına sahip kaynak atölyesi ile montaj atölyesi gezilerek, bir aracın üretim sürecinde gerçekleştirilen çeşitli işlemler anlatıldı. 

Programın ardından gazetecilere açıklamada bulunan Fabrika Müdürü Sabri Çimen, Courier modelinin üretimi için kurulan Yeniköy fabrikasının yıllık 110 bin adet üretim kapasitesine sahip olduğunu söyledi.  

Bu modelin dünyada sadece Kocaeli'de üretildiğine dikkati çeken Çimen, "6 aydır üretim yapıyoruz. Fabrikanın yeni açılması nedeniyle giderek artan bir üretim temposu var. Yeniköy fabrikasında şu an için 2 dakikada bir araç yapıyoruz, bu da günde 200 araca tekabül ediyor. Yılın sonuna doğru yaklaşık 50 bin araç üretmiş olacağız. Kapasiteyi tam olarak kullanmaya başladığımızda günlük kapasite 400'e çıkmış olacak" dedi. 

Çimen, Ford Otosan fabrikalarının Ford'un ticari araç üssü olduğunu vurgulayarak, "Bizim ürün yelpazemizde ağır ticari araçtan 'büyük ağabey' dediğimiz Transit'e kadar ürün gamımızda sınıfının en küçüğü olan Courier yoktu. Hafif ticari araç piyasasında da eğilim daha küçük sınıftaki araçlara doğru kayıyordu. Dolayısıyla biz bu yeni fabrika projemizle pazardaki boşluğu güzel bir şekilde tamamladık. Courier modeli yerli piyasada çok büyük bir talep görüyor. Bu pazardaki satış oranı dış pazarlardan daha yüksek. Avrupa'daki ekonomik durum iyileştikçe pazar yüzde 70 ihraç, yüzde 30 yerli olacak" diye konuştu.  

fford-.jpg

"2023'e en çok destek veren şirket Ford Otosan" 

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün (üstte) ise Türkiye'nin önünde 2023 vizyonu olduğunu hatırlatarak, bu vizyon kapsamındaki hedeflere en çok hatta fiziken tek destek veren şirketin Ford Otosan olduğunu söyledi.   

2023 vizyonu açıklandığında önlerine konan hedefin bu tarihe kadar üç buçuk tane daha Ford Otosan kurmak olduğuna işaret eden Yenigün, bunun üzerine yatırımcılarını ikna ederek bir fabrika daha kuruduklarını ve Türkiye'ye 110 binlik yeni kapasite getirdiklerini anlattı. 

Yenigün, Kocaeli'deki fabrikanın ana işinin üretim yapmak olduğunu ama sadece bu alana yoğunlaşmadıklarına dikkati çekerek, Gebze'deki Ar-Ge merkezinde 350 mühendisin çalıştığını ve milyonlarca dolar harcanan dinamometrelerle ilgili gelecekle hazırlıkları yaptıklarını kaydetti. 

"Güneydoğudaki kamyon satışlarımız düştü"   

Orta Doğu'daki iç karışıklığın pazarı etkilediğini anlatan Yenigün, şöyle konuştu: 

"Yıllık ihracatın yüzde 80'ini Avrupa'ya gerçekleştiriyoruz. Dolayısıyla bu alanda çok etkilenmedik ama Türkiye'den oradaki ülkelere yaptığımız kamyon ihracatı etkilenmiş durumda. Güney ülkelerinde olanlardan dolayı Türkiye'nin güneydoğudaki ticaretle ilgili sorunlar var. En çok kamyon sattığımız Van, Diyarbakır, Gaziantep, Adana, Hatay. Bu illerde kamyon satışları çok ciddi miktarda etkilendi."  

Yenigün, eskiden açık olan kapılardan ciddi ihracat yapıldığını, bunun komşu ülkelerdeki olayların başladığı ilk zamanlar biraz yavaşladığını, şu sıralarda ise neredeyse sıfıra indiğini vurgulayarak, bu durumdan hem ihracatın hem iç piyasanın etkilendiğini sözlerine ekledi.