Ford ve AVL otonom sürüş için işbirliği yaptı

Ford Otosan ve AVL, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi. Ford Trucks araçlarında uygulanmak üzere ‘Platooning-otonom konvoy’ teknolojisi alanında ortak Ar-Ge işbirliği başlattı. İşbirliğinin birinci aşaması 2019’un ilk yarısında tamamlanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

OSMAN KILIÇ

Ford Otosan ve AVL, tam otonom sürüşe giden yolda Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, Ford Trucks araçlarında uygulanmak üzere ‘Platooning-otonom konvoy’ teknolojisi alanında ortak Ar-Ge işbirliği başlattı.

Ford Otosan Genel Müdür Yardımcısı Burak Gökçelik ve AVL Başkan Yardımcısı Lukas Walter, taşımacılık sektöründe otonom sürüş teknolojilerine geçişte ortak girişimlerinin taşıdığı öneme vurgu yaparak, işbirliğinin sonunda geliştirilecek teknolojinin şehirler arası taşımacılık yapan ağır ticari araçlarda yakıt tüketimi ve karbon emisyonunun azaltılmasına ayrıca, sürüş güvenliğinin artmasına katkı sağlayacağını vurguladı.

İşbirliğinin imza töreni önceki gün Ford Otosan’ın Sancaktepe’deki Ar-Ge merkezinde gerçekleşti. Anlaşmayla, yaklaşık 3 yıl sürecek işbirliği kapsamında iki köklü firma otomotiv teknolojileri ve mühendislik alanlarındaki deneyimlerini bir araya getirerek yenilikçi “Platooning” teknolojisi üzerine çalışacak. Otonom sürüş teknolojileri alanında yetkinlikler geliştirilmesine katkı sağlayacak işbirliğinin birinci aşaması 2019’un ilk yarısında tamamlanacak.

Daha hızlı ve daha güvenilir

Ar-Ge işbirliği kapsamında, Ford Otosan Ürün Geliştirme birimleri ile AVL’nin Türkiye ve Almanya’daki mühendislik ekipleri “AVL Araştırma ve Mühendislik Türkiye” ve “AVL Software and Functions GmbH” birlikte çalışacak. Ağır ticari araç segmentinde tam otonom araca giden yolda, en önemli adımlardan biri olacak ‘Platooning’ teknolojisiyle, uzun yol taşımacılığı yapan ağır ticari araçların operasyonel verimliliğinin arttırılması hedefleniyor. “Platooning” teknolojisinin 2025’ten itibaren ağır ticari araç segmentinde yaygınlaşacağı öngörüsünü paylaşan Ford Otosan Genel Müdür Yardımcısı Burak Gökçelik, şunları kaydetti: “Yaklaşık 20 yıldır ortak mühendislik çalışmaları yürüttüğümüz AVL ile yeni teknolojiler geliştirmek ve uygulamak amacıyla bir iş birliğine daha imza atıyoruz. “Platooning” teknolojisi ile şehirlerarası taşımacılık yapan ağır ticari araçların seyir halinde birbirlerini yakın mesafeden takip edebilmeleri sayesinde yakıt tüketimi ve karbon emisyonları ciddi oranda azalacak, böylece işletme maliyetleri de düşürülmüş olacak. “Platooning” bu açıdan bakıldığında sadece karayolu taşımacılığında operasyonel verimi arttırmakla kalmayacak, güvenlik konusunda da önemli bir rol oynayacak. “Platooning”, araçlar arası haberleşme teknolojisi sayesinde ortalama bir sürücüye göre daha hızlı ve güvenilir eylemleri mümkün kılacak, böylece daha emniyetli bir sürüş sağlayacak. Platooning” uluslararası taşımacılık faaliyetlerinde filolara önemli verimlilik sağlayacak.” AVL Başkan Yardımcısı Lukas Walter ise, “Platooning” teknolojisinin mevcut gelişmiş sürücü destek sistemleri (ADAS) teknolojilerinin hızlı bir gelişimi olduğuna değinerek, “ “Devam eden araştırmalarımız, 3 kamyonun dahil olduğu bir konvoyda, Platooning teknolojisinin uzun mesafede kamyonların yakıt tüketimini yüzde 8 ila yüzde 15 oranında azalttığını gösteriyor. Trafikte güvenliği artırmak ve karbon emisyonlarını azaltmak için bu teknolojiyi daha da geliştirebiliriz” dedi.

Geçen hafta Volkswagen ve Ford’un işbirliğine yönelik medyaya yansıyan haberleri değerlendiren Ford yetkilileri, şu açıklamayı yaptı: “Son dönemde geçtiğimiz aylarda Volkswagen ve Ford’un stratejik bir iş birliği yapmayı değerlendirdiğini ve dünya çapındaki müşterilerinin değişen ihtiyaçlarına daha iyi yanıt vermek üzere bir dizi ticari aracı birlikte geliştirmelerinin de dahil olduğu bazı ortak projeleri araştırdığını kamuoyu ile paylaşmıştık. Bu açıklamamızın dışında, kamuoyunda ve medyada bahsi geçen tüm haber ve yorumlar sadece spekülasyondan ibarettir. Bu konuyla ilgili daha detaylı bilgi vermek için henüz çok erken bir aşamada olduğumuzu belirterek, görüşmeler ilerledikçe gerekli bilgilendirmelerin yapılacaktır.”