Gazi Metal, Türkiye'de ilk elektrik çeliğini üretecek

Elektrikli ve hibrit otomobillerde yoğun olarak kullanılan elektrik çeliğini üretmeye başlayan Gazi Metal, Ar-Ge odaklı iki yeni proje için de düğmeye bastı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZEYNEP PARÇAM

KOCAELİ - Demir-çelik sektöründe üretici ve çelik servis merkezi olarak hizmet veren Gazi Metal, 2017 yılı itibariyle Türkiye'de elektrik çeliğini ilk üreten tesis haline gelecek. Gazi Metal Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Gazioğlu, elektrik çeliğinin dünyada 15'e yakın ülkede kullanılmasına rağmen Türkiye'de üretimi olmadığı bilgisini verdi. Elektrik çeliğinin daha çok elektrikli ve hibrit otomobillerde kullanıldığını söyleyen Gazioğlu, bu üretiminin sadece Gazi Metal için değil Türkiye için de artı bir değer olacağını vurguladı.

Son 4 aydır piyasa durgun

Gazioğlu, "Türkiye'nin muassır medeniyetler ve 2023 gibi vizyonu var ise çelik sektöründeki kalite ve üretim gücümüzü arttırmak zorundayız. Ülke olarak gelişmişliğimizin en önemli göstergesi kullandığımız çeliktir. Yerli otomotiv, yenilenebilir enerji, savunma sanayi ve tüm ana sektörlerin omurgası çelik, biz de geleceğe odaklanarak vizyonumuzu bu doğrultuda belirledik. Türkiye'de ilk silisli elektrik çeliği üretici olmak gibi hedefimiz var ve bununla ilgili somut adımlar atıyoruz" dedi. Demir-çelik sektöründe iç piyasada durgunluğun yaşandığını belirten Gazioğlu, son 4 aydır üretimin yüzde 80'ini yurtdışına yönlendirdiklerini söyledi. Gazioğlu, Güney Amerika ülkeleri, Kanada, Amerika, Almanya, İtalya, Romanya, Fransa, İngiltere olmak üzere 20'den fazla ülkeye ihracat yaptıklarını ifade etti.

Yurtdışı pazarların dengelerin son derece önemli olduğunu kaydeden Gazioğlu, ABD, AB, Rusya ve Çin'in anti damping ve vergi uygulamaları ile çok dinamik bir şekilde piyasalarını yönetmelerine rağmen Türkiye'nin bu dengelerin kurulmasında aktif yer alamadığını belirtti. Gazioğlu, "ABD, Çin ve Rusya'ya anti damping uyguladığında oluşan pazarımızı, Rusya'ya uygulanan anti dampingin kaldırılması ile kaybedebiliyoruz. Yani dünya piyasasında halen edilgeniz. Bunu ancak devlet ve üretici sektörlerin temsilcileri bir araya gelerek aşabiliriz" dedi.

400 bin ton üretim planlıyor

Gelecek yıl için 350-400 bin ton üretim planladıklarını söyleyen Gazioğlu miktarı değil kaliteyi önemsediklerini belirterek şöyle devam etti:

"Rekabet stratejimizi tamamen kalite üzerine odakladık. Üretim hedeflerimizi, üretim kapasitemize göre değil kaliteye göre planladık. Sadece sürekli asitleme hattında 500 bin ton üretim kapasitesine mevcutken gelecek yıl 350-400 bin ton üretim planlıyoruz. Bunu 2016 yılında birçok özel kalitede rakiplerimize fason soğuk sac ve asitlenmiş sac üreterek başardık. Tüm ürünlerde de ülkemiz çelik sektörünün alıştığı ve bildiği kalitelerin üstüne çıktığımızı çok net söyleyebiliriz. Yine bu yıl 250 bin ton üretim hedefimize 3. çeyrekte ulaştık ve yıl sonunda 300 bin tonu göreceğiz. Gelecek yıl için hedefimizi ise 400-500 bin tonu geçmek. Bu başarıları; yüksek teknoloji ile donattığımız üretim tesisimiz, otomasyon alt yapımız, profesyonel personelimiz, kurumsal motivasyonumuz ve enerjimize borçluyuz."
TÜBİTAK ve Sakarya Üniversitesi ile çözüm ortaklığı yapacaklarını belirten Gazioğlu," Ar-Ge odaklı 2 yeni proje için şu anda hazırlık çalışmamızı tamamladık. Birincisi mevcut piyasa talebi olan ticari mamullerdeki soğuk sac ve HRP kalitesini daha da üst düzeylere ve müşteri beklentilerinin üstüne taşımak; ikincisi ise katma değerli ürün üretilmesine yönelik olacak. Bu doğrultuda başta bölge üniversiteleri ve TÜBİTAK olmak üzere tüm kurumlarla iş birliği halindeyiz ve çalışmalarımız devam ediyor. 2017 yılı bu projelere güçlü başlayacağımız ve sürdürülebilir bir Ar-Ge sistemi kurduğumuz yıl olacak. 2017 yılı Ar-Ge için bütçemizden yüzde 1,52 arasında bir pay ayırdık. Hedefimiz bu rakamı her geçen yıl daha da üst noktalara çekmek" dedi.

Dördüncü kuşak ve endüstri 4.0

90 yıllık Gazioğlu marka kimliğini, marka bilinirliğini arttırmak ve kurumsallaşma süreci için başlattıkları projelerde 2016 yılında önemli sonuçlar aldıklarını belirten Gazioğlu, "Endüstri 4.0 iddiamızı sürdürebilir hale getireceğiz. Böylece dördüncü kuşak olarak taşıdığımız bayrağı gelecek kuşaklara bu projeler ile devredeceğiz" şeklinde konuştu.

Hedef, 1 milyon ton üretim

Türkiye'de acil olarak sıcak sac üretiminde yeni yatırımlara ihtiyaç olduğunu belirten Gazioğlu, yatırım stratejilerini şöyle anlattı: "Sıcak yatırımlarının uzun vadede gerçekleştirilmesi planlanırken iç piyasa da kısa vadede sıcak sac ithalatında devlet desteği uygulanması gerektiği, rekabetin tetiklenmesi gerektiğini düşünüyoruz." Gazi Metal'in sadece yatırım maliyetinin 800 milyon TL'ye yaklaştığını ve henüz birinci kademe yatırımların tamamlandığını belirten Gazioğlu, 2017 yılına kadar Karasu Limanının da bu yıl aktif hale gelmesiyle gümrükleme departmanını harekete geçireceklerini ifade etti. Tavlama hatlarının kapasitesini arttırarak, recoilling ve inspection hattı ve ilave kesme ve dilme hatları ile ÇSM kapasitesini arttırmayı bu doğrultuda 10-15 milyon euroluk bir ara kademe yatırım yapmayı planladıklarını belirten Gazioğlu, "2. Kademe yatırım ise 2018 ve 2019 yılları için sürekli galvanizleme hattı ile gerçekleşecek. En az 200 bin tonluk bir kapasite hedeflediğimiz hat sektörde yine bir ilk olacak ve ülkemiz beklentisini ziyadesiyle karşılayacak. 10 yıllık stratejik hedefimiz ise 1 milyon ton üretim gerçekleştirebilmek. Hızlı aksiyon alıyoruz ama aynı zamanda emin adımlarla ve kaliteye ve ArGe'ye odaklanarak büyüyoruz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir