GE, Predix platformu ile enerji tüketimini azaltmaya aday

Current, powered by GE Ortadoğu Afrika ve Türkiye Bölgesi Genel Müdürü Erdem Soyal, bulut tabanlı endüstriyel internet platformu Predix sayesinde müşterilerin enerji tüketimini analiz ederek, model ve ihtiyaçlara göre veriler sunacaklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GE'nin, şehirlerdeki enerji kontrolünü sağlamak için birbiriyle bağlantılı, veri toplayan, topladığı veriyi analiz eden ve işleyen LED aydınlatma çözümü Predix Platformu ile şehirlerde yaşayan insanlara yeni hizmetler ve kolaylıklar sunduğunu anlatan Current, powered by GE Ortadoğu Afrika ve Türkiye Bölgesi Genel Müdürü Erdem Soyal, "LED teknolojisi, perakende sektöründe kayda değer fırsat sunuyor. Bazen LED'in sağladığı enerji tasarrufu, projenin tamamının maliyetini bile çıkartabiliyor" diye konuştu.

22-048.jpg

"Faturalarda yüzde 20'ye varan düşüş sağlanabilecek" 

LED altyapısıyla geliştirilen ve Predix platformuyla kullanılabilen şehir uygulamalarının, gelirleri artırmak, tasarruf sağlamak ve şehir sakinlerinin yaşam kalitelerini artırmak üzere şehir faaliyetlerini optimize ettiğini elirten Erdem Soyal, "Current, powered by GE'nin yazılım tanımlı aydınlatma çözümü, sokak aydınlatmasını şehir hayatının analitik beynine dönüştürüyor. Müşterilerin enerji faturalarını yaklaşık yüzde 10 ila 20 arasında azaltmalarını sağlayan Predix sistemi, hizmet sağlayan kurumların dağıtılmış yükünü daha iyi yönetmelerine de yardımcı oluyor" dedi. 

Şehirlerdeki sokak lambalarının LED tabanlı aydınlatmalarla endüstriyel internet sistemine geçmesinin, enerji maliyetini düşürmesinin yanı sıra toplumsal konularda da katkı sağladığını ileten Erdem Soyal, acil tıbbi müdahale durumlarında akıllı aydınlatma sisteminin sağlık birimleriyle hastanın durumunu ve konumunu paylaşarak, şehrin sağlık altyapısının merkezi olabileceğini ileri sürdü. Birbiriyle bağlantılı, sensörlerle donatılmış akıllı aydınlatma sistemlerin duyabilir, görebilir, hissedebilir, caddeleri ve yolları aydınlatan, güvenliği artıran, trafiği optimize eden ve çevreyi düzenleyen özellikleri bulunduğunu belirten Soyal, "GE ve Microsoft, GE'nin endüstriyel internete yönelik Predix platformunu, endüstriyel işletmelere yönelik Microsoft Azure bulut platformunda kullanılabilir hale getirecek bir ortaklık kurdu. Bu ortaklık, akıllı şehirler ve güvenli veri sağlama noktasında dikkatleri çekiyor" açıklamasında bulundu. 

Yurt içi ve dışında önde gelen birçok alışveriş merkezinin sahibi Multi Turkey anlaşma yaptıklarını bildiren Erdem Soyal, şirketin Türkiye'deki 11 alışveriş merkezinde projeye başladıklarını bildirdi. 

Bunun yanı sıra, tünellerde de akıllı sistemlerin kullanılabildiğine değinen Soyal, şöyle devam etti: "İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetimindeki Ayazağa ve Beylerbeyi Tünelleri, şehrin Avrupa ile Asya yakasındaki en yoğun taşıt yollarının iki ana rotasını oluşturuyor. Tünel içi ve tünel dışı ortam arasındaki zıtlığı azaltma konusuna önem veren GE'nin sağladığı Current, tünele girerken sürücülerin gözlerinin ihtiyaç duyduğu adaptasyonu en düşük seviyeye indiren, optimize bir ışıklandırma tasarımı geliştirdi. Bu tasarım, tünel içindeki ışıklandırmanın günün saatine göre artırılıp azaltılmasını sağlayarak, dışarıdaki ve içerideki ışıklandırma seviyelerinin birbiriyle eşleşmesini sağlayacak şekilde kontrol edilebiliyor."

"Akıllı şehirlerin, 1.5 trilyon dolarlık pazar yaratması öngörülüyor"

Akıllı dijital teknolojilerin sınırsız bir potansiyele sahip olduğuna işaret eden Erdem Soyal, şunları kaydetti: "Yurtdışında birçok uluslararası kuruluş, ülke ve kent yönetimi akıllı kent yatırım ve girişimlerini teşvik ediyor. Küresel ölçekte 25‘ten fazla kentin, 2025 yılına kadar akıllı şehre dönüşmesi bekleniyor. Bu da 2020 yılına kadar değeri 1.5 trilyon doları bulması öngörülen bir pazar yaratacak. Yüzlerce kentte farklı alanlarda ve farklı düzeylerde akıllı yönetim sistemleri uygulanıyor. Bu sayede gittikçe artan şehirleşme oranlarına rağmen daha sürdürülebilir bir çevre sağlanabilir."