Gelir rekoru kırdı

Turkcell Grup gelirleri; yüzde 34 oranında büyüyen mobil internet, yüzde 28 oranında büyüyen grup şirketleri gelirlerinin katkısıyla geçen yıla göre yüzde 9 artarak 2,8 milyar liraya çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL  - Turkcell Türkiye'de 35 milyon 200 bin aboneye ulaştı. Turkcell, 2012 yılı üçüncü çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarını açıkladı. Turkcell Grup gelirleri; yüzde 34 oranında büyüyen mobil internet, yüzde 28 oranında büyüyen grup şirketleri gelirlerinin katkısıyla geçen yıla göre yüzde 9 arttı ve 2,8 milyar lira olarak gerçekleşti. Bu rakam Turkcell'in bir çeyrekte gerçekleştirdiği en yüksek gelir rakamı olarak tarihe geçti.
 
Turkcell Grup'un AVFÖK'ü de bir önceki yıla kıyasla yüzde 5 büyüyerek 912 milyon liraya yükseldi. 2012 üçüncü çeyrek AVFÖK marjı yüde 33,1 olarak gerçekleşirken net kar geçen yıla göre yüzde 6 artışla 571 milyon lira oldu.
9 ülkede faaliyet gösteren Turkcell Grubun toplam mobil abone sayısı son 9 ayda yaklaşık 3 milyon artışla 68,1 milyon oldu. Turkcell'in Türkiye'deki abone sayısı ise son çeyrekte 442 bin, sene başından bu yana ise 620 bin artışla 35,2 milyona ulaştı. Abone başı aylık ortalama kullanım bir önceki yıla kıyasla yüzde 16 artışla 257 dakikaya yükselirken, Abone Başı Aylık Geliri (ARPU) ise mobil internet gelirlerindeki ve faturalı abone bazındaki artışın da etkisiyle bir önceki yıla göre yüzde 4 oranında artarak 22 lira oldu.
 
Turkcell'in şebekesindeki akıllı telefon sayısı 5,5 milyona ulaştı
 
Eylül ayında başlattığı "Akıllı Telefon Hareketi"nin ve Turkcell Maxi serisi akıllı telefonların da pozitif etkisiyle Turkcell'in şebekesindeki akıllı telefon sayısı, üçüncü çeyrekte 700 bin arttı ve toplamda 5,5 milyona ulaştı. Akıllı Telefon Hareketiyle bu yıl sonunda her 5 Turkcell'liden birinin akıllı telefon kullanması hedefleniyor.
3. çeyrek sonu itibariyle mobil internet gelirlerini geçen yıla göre yüzde 34 artırarak 276 milyon liraya çıkartan Turkcell aynı dönemde mobil internet ve mobil servis gelirlerini 591 milyon liraya taşımayı başardı. Böylece ses dışı gelirler toplam gelirlerin yüzde 26'sı seviyesine ulaştı.
Turkcell Superonline 2012'nin üçüncü çeyreğinde performansını artırarak sürdürdü. Geçen yıla göre yüzde 51 büyüme ile gelirler 187 milyon liraya yükselirken, bugüne kadar kaydedilen en yüksek çeyreklik AVFÖK marjı olan yüzde 22,3'e ulaşıldı.
Turkcell Superonline fiber optik şebekesi 1,2 milyon ev ve işyerine erişirken, Turkcell Superonline'ın fiber internet abone sayısı da 374 bine ulaştı. Artan abone sayısı ve müşteri memnuniyetiyle birlikte hane segmenti gelirleri yıllık yüzde 96 artarken aynı dönemde kurumsal segment gelirleri de yüzde 61 oranında büyüdü.
 
Yurt dışındaki iştiraklerden performansa katkı...
 
Turkcell'in yurt dışındaki iştirakleri de şirket performansına önemli katkılar sağladı. Bu çeyrekte 751 bin net abone alımı kaydederek aktif abone bazını 8,2 milyona çıkaran ve Ukrayna'nın yenilikçi operatörü olan life:) gelirlerini de yüzde 7 artırarak son 6 çeyrektir üst üste yüzde 25'in üzerinde AVFÖK marjı gerçekleştirmeyi başardı. AVFÖK marjı 2,8 puan artışla yüzde 28,6'ya ulaştı.
Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, şirketin 3. çeyrek performansına ilişkin şunları kaydetti:
"Mobil ve sabit çözümlerimizle müşterilerimize değer katmaya devam ediyoruz. Turkcell olarak, üçüncü çeyrekte de inovasyon ve müşteri memnuniyeti odaklarımızla müşterilerimizin tercihi olmaya devam ettik. Mobil interneti Türkiye'ye yayma vizyonumuz kapsamında uygun fiyatlı yeni Turkcell Maxi serisi telefonlarımız ve 'Türkiye'nin Akıllı Telefon Hareketi' kampanyamız ile insanlarımızın bilgiye kolay ve hızlı şekilde ulaşmalarını sağladık. Ayrıca, mobil iletişim teknolojilerinin avantajlarını sektörel çözümler ile buluşturmayı sürdürdük ve yakın zamanda, alışveriş ve ödeme sistemlerini tek platformda birleştiren 'Turkcell Cüzdan'ı müşterilerimizin kullanımına sunduk. Turkcell Grubunun üçüncü çeyrekte gösterdiği başarılı performans sonucunda 2012 yıl sonu gelir ve AVFÖK beklentilerimizi de yükselttik."
 
Bu konularda ilginizi çekebilir