Germaksan, Türkiye'nin yerli monoblok tezgahını üretecek

Demir çelik sektörüne yılda 15 bin tonluk makine üreten Germaksan, Türkiye'yi ithalattan kurtaracak yeni bir tezgahın daha üretimi için kollarını sıvadı. Germaksan, yerli monoblok tezgahı üretecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BELMA BAĞRIK

 

ADANA - Demir çelik sektörünün köklü firmalarından Germaksan ve ortak kuruluşu Ger Mühendislik, Türkiye'de üretimi olmayan ve ithal edilen monoblok tezgahı üretmeye hazırlanıyor.

Anahtar teslimi sıcak hadde tesisi, haddehane makine ve ekipmanları, taşıma sistemleri, yağ ve çimento fabrikaları için muhtelif makine ve yüksek tonajlı ağır sanayi tipi vinç üretimi gerçekleştiren Germaksan, demir-çelik sektörüne yıllık 15 bin ton makine üretim kapasitesiyle faaliyet gösteriyor.

Hedeflerinin yılda 4 monoblock tezgah üretmek olduğunu anlatan firma ortağı Süleyman Gerdan, "Bu makineyi Türkiye'de üreten ilk biz olacağız. Bu sayede cari açığı kapatmak için bir nebze de olsa katkımız olacak" dedi. "Bölgemizde bu ölçekte anahtar teslimi sıcak haddehaneler yapan ikinci bir firma yok" diyen Gerdan, "Sıfırdan yeni kurulacak fabrikalar yaptığımız gibi ürettiğimiz demir çelik makineleri, hali hazırda faaliyetleri olan fabrikalarda kapasite artırımlarında da kullanılabiliyor" şeklinde konuştu.

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) 25 bin metrekare alanlarına ek olarak 10 bin metrekarelik yeni bir tesis kurduklarını aktaran Gerdan, toplamda 35 bin metrekarelik alanda faaliyetlerini sürdürdüklerini belirtti. Germaksan'ın merkez binasını da OSB'ye taşıdıklarını söyleyen Gerdan, "Son teknoloji CNC makinelerle donatılmış yeni tesisimizde üretim kapasitemizi de 20 bin tona çıkaracağız" dedi.

Hızı saniyede 80 metre olacak

Süleyman Gerdan, yeni tesis ile birlikte ürün gamlarını genişleteceklerini ifade ederken, Türkiye'de üretilmeyen demir-çelim makineleri üretmeyi planladıklarını kaydetti. Elektriği daha az tüketen, daha hızlı üretim yapan, fire oranları düşük, kullanıcının kar oranlarını yükselten yeni makine arayışları içerisinde olduklarını anlatan Gerdan, Ar-Ge çalışmalarının devam ettiğine işaret etti. Gerdan şöyle devam etti:

"2 yıl içerisinde çubuk demir konusunda Türkiye'de üretilmeyen hızlandırılmış monoblok finish tezgahı üretmeyi planlıyoruz. Üretimdeki hızı saniyede 70-80 metre olacak. Dünyada şuan saniyede 100 metre inşaat demiri üretebilen firmalar var. Biz de aşamalı olarak 100 metreye ulaşmak istiyoruz ancak ilk etapta saniyede 70-80 metre üretim yapabilen, 5,5, 6, 8 milim gibi nervürlü kangal demir üreten monoblock üretmek istiyoruz. Bu ürün ile hem daha hızlı hem de fire oranı çok düşük üretim yapılabiliyor."

Enerji tasarrufu da sağlayacak

Hızlandırılmış makinelerde temiz enerji kullanıldığı için elektrik tasarrufu ve elektriksel otomasyon tasarrufu da yapıldığının bilgisini veren Gerdan, "İlk hedefimiz yurt içi. Yurtdışından da talep olursa karşılayabiliriz" şeklinde konuştu. Demir üretiminde eski teknolojilerin devrinin kapanmaya başladığını vurgulayan Gerdan, Kendini yenilemeyen firmaların kapanacağına dikkat çekti.

İHRACAT İKİ KATINDAN FAZLA ARTACAK

2012- 2013 yıllarında toplamda 59 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını aktaran Süleyman Gerdan, 2014-2015 döneminde ise yeni üretimlerle birlikte ihracatı 138 milyon doların üzerine çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi. Böylece ihracat tam yüzde 134 artmış olacak.