Gong, Mavi için çaldı

Bugünden itibaren borsada hisseleri işlem görecek olan Mavi için, Gong Töreni düzenlendi. Öte yandan Mavi hisseleri ilk işlem gününde yüksek hacimde yüzde 4'ün üzerinde yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mavi'nin halka arz gong töreni, Borsa İstanbul'un Emirgan’daki binasında gerçekleşti.

Törene Borsa İstanbul Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, Mavi Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Akarlılar, Mavi Global Marka Direktörü Elif Akarlılar, Mavi Yönetim Kurulu Üyesi Seymur Tarı, Mavi CEO'su Cüneyt Yavuz ve Mavi'nin kurucusu Sait Akarlılar katıldı.

Mavi'nin payları 21 Haziran'da BİST 30 endeksine dahil olacak. MAVI kodu ile Borsa İstanbul'da işlem görmeye başlayan Mavi'nin halka arzına, Türkiye'de İş Yatırım liderliğinde kurulan ve 25 aracı kurumun yer aldığı konsorsiyum, yurt dışında ise Goldman Sachs ve BofA Merrill Lynch aracılık etti.

Son yılların en büyük halka arzı olan Mavi Giyim'in hisseleri ilk işlem gününde yüksek hacimde yüzde 4'ün üzerinde yükseldi. Hisseler ilk işlem gününde 45.86 liraya kadar yükseldikten sonra saat 13.09 itibarıyla yüzde 4.1 primle 44.76 liradan işlem gördü. 

Açılışa Mavi'nin reklam yüzü Kıvanç Tatlıtuğ da katıldı

"Artık daha büyük projeleri daha hızlı hayata geçirebileceğiz"

Mavi CEO'su Cüneyt Yavuz, gong töreninde yaptığı konuşmada, "Çok başarılı bir halka arz süreci geçirdik. Türkiye'de olduğu kadar küresel finans çevrelerinde de büyük ilgiyle karşılandık. Çok mutluyuz ki hedeflediğimiz en doğru, en kaliteli yatırımcı kitlesine ulaştık ve yurt dışından 3,1 kat fazla talep aldık" dedi.

"Yurt dışında her sene 25-26 mağaza açıyoruz"

Yavuz, yaklaşık 1 sene kadar önce yönetim kurulu olarak Mavi'nin halka açılma aşamasına geldiğine inandıklarını ve bu yönde çalışmalarını hızlandırdıklarını söyledi.

Bu anlamda hem yurt içinde hem de yurt dışında yatırımcılarla ön görüşme yaptıklarını anımsatan Yavuz, sonunda 8-9 Haziran'da talep toplama tarihlerinin gerçekleştiğini, bugün de gongu çalarak Borsa İstanbul'a kote olarak yola çıktıklarını kaydetti.

Hissedarlarının önemli bir kısmının yurt dışındaki kaliteli fonlardan gelen taleplerle oluştuğuna dikkati çeken Yavuz, şunları anlattı:

"Bununla gurur duyduk. ABD'de, Kanada'da, Avrupa merkezli Almanya ve Hollanda'da, Rusya'da kendimize ait şirketlerimiz var. Bu pazarlarda hala çok gidecek yolumuz var. Önümüzdeki dönemde hem ABD'de, hem Kanada'da, hem Avrupa'da, hem de Rusya'da büyümeye devam edeceğiz. Toplam ciromuzun şu anda yüzde 20'si Avrupa'dan ve diğer batı ülkelerinden Amerika'dan, Kanada'dan geliyor. Bu oranı artırmak ve daha ileriye taşımak için çabalarımız olacak. Rusya'da da perakendeleşme gayretlerimiz var. 11 mağazamız var. Önümüzdeki dönemde de mağaza sayımızı artırarak o pazarda Mavi'yi sevilen bir marka haline getirmek için yoğun bir tempoda çalışacağız."

BIST Başkanı Karadağ: Kotasyon yönergesinin değişikliğini SPK'nın onayına sunduk

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ ise Mavi'nin halka arzının hem şirket ve borsa, hem de sermaye piyasaları açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Yoğun bir hazırlık süreci sonrasında elde edilen 1,2 milyar liralık halka arz büyüklüğünün Borsa İstanbul olarak kendileri için de özledikleri bir gelişmeye işaret ettiğini aktaran Karadağ, halka arzların desteklenmesinin stratejik yol haritalarının çok önemli bir ayağını oluşturduğunu vurguladı.

Karadağ, halka arzları teşvik etmek için kotasyon ücretlerini azalttıklarını ve kaldırdıklarını anımsatarak, sözlerine şöyle devam etti: 

"Diğer yandan kotta kalma ücretlerinde de yeni bir düzenlemeyle yüzde 70'e varan indirimler gerçekleştirdik. Benzer şekilde önümüzdeki dönemde yıldız pazarda işlem gören, kar şartları açısından borsaya gelmeyi erteleyen şirketlerimiz için kotasyon yönergesinin değişikliğini SPK'nın onayına sunduk. Yeni halka arzlara ve halka açık şirketlere talebi güçlendirmek için yeni projelerimizle ilgili çalışmalara devam ediyoruz. Bu kapsamda şirketlerin yatırımcılarına farklı ürün ve hediye indirimlerine kadar farklı birçok fırsat sunduk. Ortak sadakat programlarını çok yakında devreye alacağız."

H&M'in eski CEO'su Mansson da Mavi'nin yönetiminde

2016'da 1 milyon yeni müşteriye ulaşan sadakat programında toplam 5,7 milyon müşterisi bulunan Mavi'nin halka arz süreciyle birlikte, şirketin yeni dönem hedeflerine paralel olarak yeni yönetim kurulu ve ayrıca uluslararası bir danışmanlık kurulu da oluşturuldu.

Buna göre Ersin Akarlılar'ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu yönetimde, üyeler Elif Akarlılar, Cüneyt Yavuz ve Seymur Tarı'dan oluşuyor.

Ahmet Ashaboğlu ile Nevzat Aydın'ın "Bağımsız Yönetim Kurulu Üyeleri" olduğu şirkette, "Uluslararası Operasyonlar Danışma Kurulu" üyeleri "Godfather of Denim" olarak anılan Adriano Goldschmied ile H&M'in eski CEO'su Fabian Mansson oldu.

Tüm hisseler satılmıştı

Mavi'nin halka arzı 8-9 Haziran'da gerçekleşmişti. Mavi Giyim’in halka arzında 49.66 milyon lira nominal şirket sermayesinin yüzde 55’ine karşılık gelen 27.31 milyon lira nominal değerli hisse satılmıştı.

Mavi Giyim'in halka arzında ek satış dahil halka arz edilen tüm hisselerin satışı yapılırken, halka arz fiyatı 43 lira ile halka arz aralığı olan 43-51.6 liranın alt eşiğinde gerçekleşmişti. Halka arz edilen payların yüzde 74'ünü yurtdışı yatırımcılar almıştı.