GSM operatörleri 2013'ü memnun uğurluyor

Vodafone Türkiye, Avea ve Turkcell, 2014 yılında da yatırımlara devam edecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL -  Yılı, finansal performans, ürün, hizmet çeşitliliği ve kalitesi açısından hedeflerin üzerinde tamamlayan GSM operatörleri Vodafone Türkiye, Avea ve Turkcell, 2014 yılında da yatırımlara devam edecek. 

Türkiye'de de hizmet veren GSM operatörlerinin üst yöneticileri, 2013 yılı değerlendirmesi ve 2014 öngörülerine ilişkin sorularını yanıtlarken, yıl içinde şirketleri açısından öne çıkan başlıklara değindi. 

Yıl içinde akıllı yerli telefon, 4G hız testleri, numara taşıma gibi alanlarda rekabet eden şirketler, 2014 yol haritalarını da belirlemiş durumda. Paylaşılan bilgilere göre, 2014 yılında 4G yarışının hız kazanması beklenirken, 2014'ün, mobil teknolojilerle hayatı kolaylaştıracak servislerin ve altyapı yatırımları konusunda operatörlerin rekabetine sahne olacağı anlaşılıyor. Önümüzdeki dönemde sosyal ağlar, mobil teknolojiler, bulut bilişim, operatörlerin öncelikli yatırım alanları olurken, son bir kaç yıldır sektörün büyümesine gözle görülür katkı sağlayan M2M de (Machine to machine) sektörün odak noktası olmaya devam edecek. 

2013'te günlük hayata daha fazla değer katmaya başlayan entegre çözümler ve yakınsama teknolojileri de gelecek yıl sektörü daha fazla meşgul edecek alanlar olarak ağırlık kazanırken, yenilikçi ürün ve hizmetler kapsamında öne çıkan, Google Glass veya internet bağlantısı, kamerası olan kol saatleri gibi giyilebilir teknoloji ürünleri de sektörün ilgi alanına dahil olan ürünler arasında yerini aldı. Gelecek dönemde bu ürünler yerini daha da sağlamlaştıracak gibi duruyor. 

[PAGE]

"Yüksek vergi oranları pazarın büyümesini engelliyor" 

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Gökhan Öğüt, abonelerini kayıtsız şartsız memnun etme hedefiyle çalışarak, 5 yıllık stratejik planlarında başarılı 4 yılı geride bırakırken, gelirlerini yüzde 106 büyüttüklerini belirterek, "Vodafone Türkiye, 4 yılda mobil telekomünikasyon pazarında en hızlı büyüyen şirket olarak, gelirlerini iki mislinden fazlasına ve gelir pazar payını yüzde 18,6'dan yüzde 30,6'ya çıkardı. Vodafone Grubu içinde 'Türk başarı reçetesi' olarak ifade edilen bu program boyunca, Türkiye mobil iletişim gelir pazarındaki, pazar büyümesinin yarısından fazlası Vodafone'dan geldi. Türkiye mobil telekomünikasyon pazarında büyümenin lokomotifi olduğumuz gibi, Avrupa'da en çok büyüyen Vodafone operatörü olduk. Büyüme reçetemiz Vodafone Grubu içinde de örnek gösterildi" dedi. 

Öğüt, özellikle sesten veriye evrilen mobil iletişim çağında, mobil iletişimin lokomotifi haline gelen 3G ve veri hizmetlerine büyük yatırım yaptıklarını hatırlatarak, 2006 yılından beri satın alma ve 3G lisans bedeli hariç toplam 4,8 milyar liralık yatırımla, 3G şebekelerini Avrupa'nın en ileri HSPA+ altyapısıyla kurduklarını söyledi. 

Duyurdukları mobil geniş bant tarifeleri, Akıllı Cihaz Akıllı İletişim Platformu (ACAİP), mobil internet kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla yaptıkları diğer çalışmalar hakkında bilgiler veren Öğüt, "Koşulsuz müşteri memnuniyeti" ilkelerine vurgu yaptı. 

Gökhan Öğüt, Temmuz 2013'te 80 milyon liralık yatırımla hayata geçirdikleri "Vodafone Türkiye Bulut Teknolojileri Üssü", Vodafone Red hizmeti, Türkiye Vodafone Vakfı aracılığıyla hayata geçirilen "Düşler Akademisi", "Vodafone Çiftçi Kulübü", "Vodafone Önce Kadın" programı gibi hizmetlerle, yaşamın her alanında var olduklarına işaret ederek, Beşiktaş Jimnastik Kulübü ile 145 milyon dolar tutarında, Türk spor tarihinin en büyük sponsorluk anlaşmasına da Ağustos 2013'te imza attıklarını hatırlattı.  

Yıl içinde yaptıkları 4G hız testini de anımsatan Öğüt, "Geleceğin teknolojisi olan 4G için çalışmalarımızı ve testlerimizi başlattık. Temmuz 2013'te noter huzurunda yaptığımız 4G hız testiyle 300.1 Mbps hıza eriştik. Böylece, tek modemle LTE Advanced şebekesi üzerinde teorik olarak ulaşılabilecek en yüksek hıza Türkiye'de ilk defa Vodafone mühendisleri ulaşmış oldu" dedi. 

Türkiye'de 4G'nin hayata geçmesi için bazı önşartların sağlanması gerektiğini ifade eden Öğüt, "Öncelikle baz istasyonları arasında fiber transmisyon ağınının tamamlanmış olması gerekiyor. Bugün itibariyle mükerrer yatırımlar yapılmaması ve ülke kaynaklarının daha etkin kullanılması için fibere uygun şartlarda erişim şartlarının belirlenmesi için beklediğimiz regülasyon kararları var. Yine veri gelirlerinin toplam gelirler içindeki yerinin artması ve akıllı telefon penetrasyonunun yükselmesi gerekiyor. Bugün sadece her 4 aboneden biri akıllı telefon sahibiyken, 4G lansmanı yapılan ülkelerde bu oran yüzde 50'den fazla. Bu seviyelere gelindiği takdirde, operatörlerin 4G yatırımlarını gerekçelendirecek kaynakları olacak. 4G'ye geçiş için bir diğer önemli konu da, tüm paydaşların etkin bir biçimde diyalog kurarak süreç ile ilgili önerilerini paylaşmasıdır" değerlendirmesini yaptı. 

Gökhan Öğüt, Mart 2009-Eylül 2013 dönemini "Gelirler, karlılık, pazar payı, abone sayısı ve konuşma süresi bakımından yeni rekorlarla kapattığımız, başarımızın güzel bir yansıması ve bir güven markası olma amacımıza sağlam adımlarla ilerlediğimizin önemli bir göstergesi" cümlesiyle özetleyerek, "Artık gündemimizde Türkiye'yi mobil iletişim ve dijitalleşmede dünya ligine çıkarmak var. Vodafone olarak Türkiye'nin dijitalleşmesini hızlandıracak yeni dönemin yeni lideri olmaya adayız" dedi. 

Vodafone'un 2014 yılında da aynı hızla çalışmaya devam edeceğini anlatan Öğüt, yeni dönemde Türkiye'de üretim için siparişini verdikleri ve tüketicilere sunmak için heyecan duydukları "Vodafone Blade V" adlı telefonu avantajlı tekliflerle tüketiciyle buluşturacaklarını söyledi. 

Öğüt, değerlendirmesine şöyle devam etti: 

"Bizi geleceğe taşıyacak olan sektördeki gelişimin sürekliliği için sektörün dinamizmine uygun, sürdürülebilir ve öngörülebilir yatırım ikliminin şart olduğunu düşünüyoruz. Bu ortamın sağlanması ve etkin rekabetin daim kılınması için vergilerde yeni düzenlemelere ihtiyaç olduğuna inanıyoruz. Sektördeki vergi oranları sürdürülebilir yatırım iklimini olumsuz etkiliyor. Oranlar, yatırım miktarını ve iştahını azaltıyor ve finansal performansı negatif etkiliyor. Böyle olunca, artan maliyet, günün sonunda tüketicinin hizmete daha uygun fiyatlarla ulaşmasının önünde bir engel olarak kalıyor. Başka bir deyişle, yüksek vergi oranları pazarın büyümesini engelliyor. Türkiye'de hükümetimizin 2023 yılı için belirlediği hedef ICT sektör hacmi olan 160 milyar dolarlık seviyeye gelebilmek ancak bugünden atılacak vizyoner adımlarla mümkün olacaktır.  

Bu nedenle sektörü sadece Türkiye içinde değil, aynı zamanda diğer ülkelere hizmet verebilecek bir 'bilişim üssü' olarak konumlandırmak gerekmektedir. Bunun yolu da ülkemize ICT alanında gelecek yatırımları teşvik edecek ve mevcut vergi yükünü aşamalı olarak azaltacak bir sektör politikasının uygulanmasıdır. Pazarın büyümesi tüketicinin refahının artması için etkin rekabet şartlarının sağlanması önemli. Bu çerçevede BTK'nın Numara Taşıma Sistemi, Şebeke içi fiyat kuralı gibi doğru ve zamanlı kararlarını destekliyoruz." 

[PAGE]

"Son 3 yılda 2 milyar liranın üzerinde yatırım yaptık" 

Avea Genel Müdürü Erkan Akdemir de 2013 yılının müşterilerinin ihtiyaçlarına en avantajlı ve en cazip ürün ve çözümleri sunmayı sürdürdükleri, yatırımlarının ve çalışmalarının karşılığını başarılı grafikleriyle aldıkları hızlı, verimli ve güzel bir yıl olduğu değerlendirmesini yaparak, "Türkiye'nin en yenilikçi ve dinamik mobil iletişim şirketi olarak, akıllı büyüme stratejisi ve cesur yatırımlarımızla, son 3 yıldır güçlü bir büyüme ivmesi yakaladık. 2013 bu stratejinin meyvelerini daha da etkin şekilde topladığımız, büyüme ve karlılıkta sağlıklı büyümemizi sürdürdüğümüz bir yıl oldu bizim için" dedi. 

Yılın dokuz aylık döneminde gerçekleştirdikleri cesur yatırımlara paralel, güçlü ve sürdürülebilir bir gelir büyümesinin yanında, farklı alanlarda da başarılı sonuçlarlar elde ettiklerini anlatan Akdemir, yılın 3. çeyrek döneminde ara bağlantı gelirlerindeki düşüşe karşın, gelirdeki güçlü büyümenin sürdüğünü ifade etti. 

Akdemir, 3. çeyrek sonuçları kapsamında gelirlerinin, önceki seneye göre yüzde 7 artarak 973 milyon lira olarak gerçekleştiğini hatırlatarak, "Ara bağlantı etkisi olmasa gelir artışımız yüzde 16 olacaktı. Ayrıca, 2013 yılı 3. çeyreği itibariyle toplamda 14,1 milyon aboneye ulaşarak abone tabanı büyümesinde liderliğimizi sürdürdük. Abonede ve gelirde büyürken, karlılığımızı da artırdık. Son çeyrekte EBITDA'mızı yüzde 36 oranında büyüttük" bilgisini verdi. 

Bu başarıdaki en önemli faktörü sundukları avantajlı tarife ve teklifler olarak açıklayan Akdemir, son yıllarda yaptıkları yatırım atağıyla, sadece insana, altyapıya ve mağazalarına değil aynı zamanda markalarına da ciddi bir yatırım yaptıklarını, bu ivmeyi yılın tamamında da devam ettirmeyi hedeflediklerini anlattı. 

Son üç yılda 2 milyar liranın üzerinde yatırım yaptıklarını ifade eden Akdemir, şöyle devam etti: 

"3G hızını tam 4 katına çıkaran Avea Mobil Plus teknolojisiyle büyük bir fark yaratarak, teknolojiyi 81 ilde hayata geçirdik. Yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesi aşamasında ilk adımları atmayı bir gelenek haline getirdik. 4G teknolojiler konusunda ilk adımı da bu doğrultuda biz attık.

Tüm bunların yanı sıra yılın son ayında müşteri odaklı hizmet yaklaşımımızın kapsamını genişleterek farklı segmentlerdeki müşterilerimizi ayrı markalarla farklı çatılar altında yönetmenin daha fazla değer yaratacağına inanarak yılın son döneminde iki yeni markamızın daha lansmanını yaptık." 

Akdemir, gençlik segmentine yönelik yaratılan yeni marka "Woops" ile, kullanım alışkanlıklarına göre, Avea'dan daha özel bir GSM hizmeti ve buna ek GSM dışı faydalar bekleyen müşteri segmenti sunacakları her şeyi çatısı altında topladıkları "Avea Prime" markası hakkında detaylar verdi. 

Avea olarak, 2014 yılında gerekli teknoloji ve kanal yatırımlarını yaparak, sektörde en hızlı büyüyen operatör olmayı sürdüreceklerinin altını çizen Erkan Akdemir 2014 yılı hedeflerine ilişkin şunları paylaştı: 

"Ayrıca, orta ve uzun vadeli hedeflerimizde mobil teknolojilere yön vermek yer alıyor. Gelecek pusulası da mobil teknolojileri gösteriyorken, mobil teknolojiler her zaman odağımızda olmaya devam edecek. Bu doğrultuda, müşterilerimize her alanda hayatı kolaylaştıracak yaratıcı çözümler sunmak için çalışıyoruz. Bu vizyonla hayata geçirdiğimiz mobil teknoloji çözümlerine, 2014 yılında özellikle mobil sağlık, tarım, finans gibi alanlarda yenilerini eklemeyi sürdüreceğiz. 

2014'te akıllı teknolojilerde ilk adres olmayı önceliğimiz olarak görmeye devam edecek, akıllı teknolojilerdeki iddiamızı data gelişimine odaklanarak pekiştirmeyi sürdüreceğiz, hem cepten hem Jet'ten mobil internet kullanıcı sayımızı ve gelirlerimizi de yükseltmeyi sürdüreceğiz. 

Dünyanın en değerli 500 telekom şirketi arasında bulunan Türk Telekom Grubu'nun parçası olarak da ortak ürün ve kanal yaygınlaştırmamızı da sürdüreceğiz. Grup sinerjisi ile özellikle bireysel ve kurumsal tarafta KOBİ'ler için bütünsel iletişim çözümleri sunacağız. Kurumsal sinerji projeleri kapsamında Türk Telekom Grubu ile oluşturudğumuz BİZ platformunu, ile fark ve değer yaratan ürün ve hizmetler sunmaya devam edeceğiz." 

Akdemir, son 1-2 yıldır, sektörün büyümesinde M2M (Machine to machine) denilen makineler arası iletişimin büyük rol oynadığına işaret ederek, Avea'nın büyümesinde de M2M projelerinin önemli yer tuttuğunu, buna ek olarak, mobil internetin yaygınlaşmasıyla birlikte hem data gelirlerinde hem de akıllı cihaz penetrasyonunda ciddi büyüme oranlarını yakaladıklarını anlattı. 

Telekomünikasyon sektörünün sürekli kendini yenileyen, canlı bir sektör olduğuna dikkati çeken Akdemir, "Dolayısıyla, her geçen gün yeni trendler, yeni hizmetler oluşuyor. Son dönemdeyse, sektör genelinde sosyal ağlar, mobil teknolojiler ve bulut bilişimin ön planda olduğunu görüyoruz. Bant genişliği ihtiyacına çözüm olarak bulut, LTE/LTE Advanced gibi yeni nesil teknoloji yatırımları ve bunlar üzerine kurulan katma değerli servisler ön planda. 2013 yılında entegre çözümler ve yakınsama teknolojileri de hayatımıza daha fazla değer katmaya başladı bile. Önümüzdeki dönemde bu alanların sektörü daha fazla meşgul edeceğine inanıyoruz" öngörüsünü paylaştı. 

Akdemir, pazardaki rekabet ortamının fiyatlar ve dolayısıyla karlılık üzerinde bir baskı yarattığını söylemenin yanlış olmayacağını belirterek, "Ancak günden güne artan mobil internet kullanım oranı ve akıllı cihaz penetrasyonuna paralel; pazardaki büyüme potansiyeli, sektördeki gelir büyümesini de tetikliyor. Gelir büyüme oranına bağlı olarak pazarda EBITDA seviyesinde bir büyüme söz konusu. Ayrıca, telekomünikasyon sektörünün geleceğini şu üç trend belirleyecek; sosyal ağlar, mobil teknolojiler ve bulut bilişim. Dolayısıyla, sektördeki rekabet de bu üç trend üzerinden derinleşecek" dedi. 

Sektörde yatırımların devamlılığının sağlanmasının önemine dikkati çeken Akdemir, buna karşılık yatırımların geri dönüşünün gün geçtikçe zorlaştığına işaret etti. 

Akdemir, bu durumun pazar üzerinde kalıcı etkiler yaratmasına izin verilmeden bir an evvel yapısal çözümler üretilmesi gerektiğini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu: 

"Bu konuların başında ülkemizin bilgi toplumuna dönüşümünde de önemli rolü olan genişbant teknolojileri geliyor. Ülkemiz için doğru 'mobil genişbant politika'larının belirlenmesi çok önemli. 3G'de olduğu gibi 4G için de doğru zamanlamanın ve doğru genişbant politikalarının belirlenmesi ve uygulanması LTE'ye geçiş açısından da önem taşıyor. Bunun ilk adımı pazarda etkin rekabet için atıl durumdaki bu kaynağın adil dağılım sağlanacak şekilde tahsis edilmesi. Bunu takip eden süreçte bu bantların yeni nesil teknolojilerin kullanımına da açılması gerekli. 

Yatırımların etkinliği açısından son dönemde dünya genelinde daha da ön plana çıkan diğer bir konu ise altyapı paylaşımı. Özellikle ileri düzey altyapı paylaşım yöntemleri, maliyetlerin düşürülmesi ve kaynakların etkin kullanımında önemli fırsatlar sunuyor. Bu kazanımlar, yeni nesil genişbant hizmetlerinin kısa sürede yaygınlaşması ile kaliteli ve uygun şartlarda tüketicilere sunulması açısından büyük katkı sağlıyor. LTE'de fiber altyapı ihtiyacı da çok daha kritik bir hale geliyor. Altyapı paylaşımı bu açıdan daha da önem kazanıyor. 

Tüketicilere ülke genelinde kaliteli hizmetler sunulması ve yeni nesil teknolojilerin ulaştırılması için pazarın gelişiminin desteklemesi, daralma yaşanmasına izin verilememesi gerekli. Son dönemde yapılan ücret düzenlemelerinin yeniden değerlendirilmesinde fayda görüyoruz. Hakim durumdaki işletmecinin şebeke içi tarifelerine ilişkin karar da bunların başında geliyor. Kararın nihai hedefi açısından önemli olduğunu düşünüyoruz. Fakat bir önceki yıl alınan kararın askıya alınmasının pazar üzerinde yaratabileceği olumsuz etkiler ve yıllardır devam eden yapısal sorunlar da göz önünde bulundurularak yeniden değerlendirilmesi gerekli. Bunun, ülkemizde dengeli ve güçlü bir pazar yapısı oluşturulması açısından önem taşıdığını düşünüyoruz." 

[PAGE]

"9 aylık dönemde 1 milyar lira yatırım yaptık" 

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler de 2013 yılının Turkcell açısından başarılarla dolu bir yıl olduğunu belirterek, "Gerek finansal performans, gerek müşterilerimizle buluşturduğumuz yeni ürün ve servisler açısından güzel bir dönem yaşadık" dedi. 

Bu yılın üçüncü çeyreğinde 3 milyar lira ile şirket tarihinin en yüksek 'çeyrek' gelirine ve 35 milyon aboneye ulaştıklarını anlatan Öztürkler, "Sektörümüzde yaşanan yoğun rekabet ve numara taşınabirliğine rağmen, BTK'nın 3. çeyrek raporuna göre yüzde 51'lik pazar payımızla sektörümüze açık ara liderlik etmeye devam ediyoruz" değerlendirmesini yaptı. 

Öztürkler şunları söyledi: 

"Güçlü altyapımıza ilk 9 ayda 1 milyar lira yatırım yaptık. İlk yerli cep telefonu T40'ı sunmanın gururunu yaşadık. Turkcell markalı akıllı tablet, LTE'de 900 Mbps'e varan hız rekorumuz, 4G deneyimini Anadolu'da şehir şehir gezerek yaşatmamız, kurumsal müşterilerimiz için tasarladığımız 'İşte Teknoloji Hamlesi' öne çıkan işlerimiz oldu.  

Sosyal sorumluluk alanında da yoğun bir yıl oldu. Van-Erciş, Karabük, Trabzon ve Gaziantep'te yeni çağrı merkezleri açarak gençlerimize yeni ve kaliteli iş kapıları açmaya devam ettik. Türkiye'nin genç ve dinamik nüfusunu mobil yazılımcı olmaya yönlendirmek için başlattığımız 'Geleceği Yazanlar' projesi, Kardelenler, Geleceğe Koşanlar, Kadına Yönelik Şiddete Sıfır Tolerans, Ekonomiye Kadın Gücü, Van için Türkiye Kumbarası ve engelli vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştırmaya yönelik projelerimizin her biri ayrı bir başarı öyküsü haline geldiler." 

2014 yılında da Türkiye'ye, ülke insanına ve tüm sektörlere değer katma isteğiyle çalışmaya devam edeceklarinin altını çizen Öztürkler, "Mobil internetin, bulut teknolojisinin ve makineler arası iletişimin önümüzdeki yıllarda tüm iş modellerini ve insanların hayatlarını kökten değiştirecek yeni alanlar olduğu öngörüsüyle bu alanlara yatırım yapıyoruz. Üstün networkümüz üzerine inşa ettiğimiz teknoloji platformumuzla geleceği şekillendirecek inovatif ürün ve servislere odaklanmaya devam edeceğiz. Yakın gelecek için tüm şirketlerin üzerinde durması gereken en önemli kavramlardan biri olan inovasyon Turkcell'in odağında yer almaya devam edecek" diye konuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir