Gübretaş, 2016'yı rekorlar yılı ilan etti

Gübretaş, bu yıl 4 milyar liranın üzerinde ciro ve 234 milyon lira net kârla rekor rakamlara ulaşmayı hedefliyor. Türkiye-İran'da 310 milyon lira, K.Afrika'da ise 200 - 500 milyon dolar olarak planlanan yatırımlar yine şirket tarihinin rekoru olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gübrede KDV indiriminin getireceği talep artışı ve iştiraki Razi ile faaliyet gösterdiği İran'daki ekonomik yaptırımların kalkmasıyla 2016'da 4 milyar lira üzeri konsolide ciro ve 234 milyon lira net kâr ile rekor rakamlara ulaşmayı hedefliyor. Türkiye ve İran'da toplam 310 milyon liralık yatırıma hazırlan Gübretaş, ayrıca hammadde kaynakları bakımından zengin Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinden birinde de 200-500 milyon dolarlık yatırım için görüşmelerini sürdürüyor.

Gübretaş'ın 2015 değerlendirmesi ve 2016 hedefleri ile ilgili düzenlenen toplantıda konuşan Gübretaş Genel Müdürü Şükrü Kutlu, 2015 yılının çok parlak geçmediğini belirterek, "Ancak 2016 için çok ciddi hedefler koyduk. 2 milyon tonun üzerinde satış hacmi, 4 milyar lira üzeri konsolide ciro, 234 milyon lira net kâr hedefliyoruz" dedi ve ekledi: "Bu hedeflerimizi gerçekleştirmek için bazı avantajlar oluştu. Gübrede KDV yüzde 18'den 1'e indirildi. İran'da ekonomik yaptırımların kaldırılması diğer önemli etken. Ayrıca portföyümüze yeni eklediğimiz bitki koruma ürünleri de bilançomuza katkıda bulunacak." Stoklama süresini üç aydan 1.5 aya indirdikleri yeni sistemleri ile de 80 milyon lira tasarruf edeceklerini belirten Kutlu, "Bu da, şirketin kârlılığına önemli etki edecek bir
gelişme" diye konuştu.              

Gübretaş henüz 2015 bilançosunu açıklamadı. Ancak Gübretaş CFO'su Ferhat Şenel'in toplantıda verdiği bilgiye göre, 2016 hedefleri 2015 yılına göre ciroda yüzde 25, satışlarda ise yüzde 20 artışa denk geliyor. Gübretaş'ın 2015 sonuçlarının 2014'ün altında kalacağını belirten Şenel, "Gübrede KDV indirimi olacağı beklentisi alımları erteledi. 

Ayrıca emtia fiyatlarındaki düşüş gübre fiyatlarını da aşağı çekti. Son olarak kurdaki dalgalanma da 2015 performansımızı olumsuz etkiledi" dedi. Toplantıda verilen bilgiye göre, Gübretaş'ın 2015 yılında üretimi 697,000 ton, satışları ise 1.67 milyon ton oldu. Şirket 2016'da ise 2 milyon tonun üzerinde satış hacmi hedefliyor.
              
Türkiye-İran'da 310 milyon lira yatırım

Gübretaş'ın 2016'da Türkiye ve İran'da 310 milyon TL yatırım yapacağını söyleyen Kutlu, "Yurtiçinde 114 milyon TL’lik yatırım bütçesi ayırdık. İskenderun, İzmir ve Samsun’daki tesisler ile Yarımca’daki amonyak tankı inşasını tamamlayacağız. Azotlu gübrelerden amonyum nitrat ve kalsiyum amonyum nitratı üretebilmek için Yarımca’da yeni tesis projemiz var. Yıl sonu itibariyle granül amonyum sülfat da üretmeye başlayacağız. İzmir’deki tesislerimizde yapacağımız modernizasyonla sıvı-toz gübre kapasitesini artıracağız" dedi ve ekledi: "İran’da devam eden tesis yatırımları için de 2016’da yaklaşık 196 milyon TL yatırım bütçesi öngördük. Böylece Türkiye ve İran’daki toplam yatırım bütçemiz, yaklaşık 310 milyon TL ile şirket tarihi açısından rekor miktara ulaşmış olacak." 

Kuzey Afrika yatırımı da yolda

Türkiye ve İran'ın dışında yatırım çalışmalarının sürdüğünü belirten Kutlu, fosfat kaynaklarına sahip Fas, Tunus, Cezayir ve Ürdün gibi Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerine yoğunlaştıklarını ve bu konudaki görüşmelerini hızlandırdıklarını söyledi. Kutlu, "Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da yapacağımız yatırımda ya kendimiz yeni fabrika kuracağız. Ya mevcut bir tesisi satın alacağız. Ya da joint venture yapacağız" dedi ve ekledi: "Tamamen sıfırdan yatırım yapmamız 500 milyon dolarlık bir yatırım anlamına geliyor. Mevcut bir yatırımı alırsak maliyet daha aşağıda olacak. O zaman 200 milyon dolarlık bir yatırımdan bahsedebiliriz."

İkincil halka arz planlıyor

Kutlu, söz konusu yatırımların finansmanı için ikincil halka arzın gündeme gelip gelmeyeceği ile ilgili bir soru üzerine ise, "Şu anda planladığımız yatırımlar için böyle bir finansman ihtiyacımız yok. Dolayısıyla şu an için öyle bir planımız yok. Ancak daha büyük yatırımların gündeme gelmesi halinde daha fazla hissenin halka arzını düşünebiliriz" diye konuştu. Kutlu, Kuzey Afrika ya da Ortadoğu'da yapacakları yatırımın bir kısmını iç kaynaklardan, bir kısmını da kredi ile finanse etmeyi planladıklarını söyledi.