Hard Rock Cafe’nin farkı deneyim sunması

Dünyanın 55 ülkesinde 140 kafe, 20 otel ile toplam 160 mekânda hizmet veren Hard Rock Cafe'nin İstanbul şubesi geçtiğimiz aylarda açıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

feyzan-003.jpg

“Bazı şirketlerin tarihi sıkı bir şekilde geçmişe bağlı kalır. Bizim mirasımız ise klasik bir şarkı gibi bugünümüze ulaşıyor. Geçmişe özlem duygusu ile değil, zamansız ve basit başlangıçların hatırlatıcısı gibi..” 

Bu sözler Hard Rock Cafe’nin internet sitesinde yer alıyor. 
1971 yılında, tek amaçları güzel bir hamburger sunmak isteyen iki İngiliz Isaac Tigrett ve Peter Morton tarafından Londra’da eski bir Rolls Royce dükkanında kurulan marka, bugün 55 ülkede; 140 kafe, 20 otel ile toplam 160 mekânda hizmet veriyor. 

Hard Rock Cafe’nin dünyaca ünlü logosunun tasarımı, Beatles için yaptığı çalışmalarla tanınan Alan Aldridge’e ait. İlk başta logonun renklerini kırmızı, mavi ve beyaz yapmayı düşünen Tigrett ve Morton, daha sonrasında bunun çok fazla Amerikanvari olacağını düşünüp vazgeçerler. 

Rock’n’Roll tarihinin efsane isimlerinden Eric Clapton, Londra’daki Hard Rock Cafe’nin müdavimlerinden biri olduğunda, Tigrett ve Morton, Clapton’dan gitarını duvara asmasını ister. Bundan tam bir hafta sonra, bir paket gelir. Paketin içinden bir gitar ve şu not çıkar: “Onunki gibi, benimki de! Sevgiler, Pete.” Pete, aslında, dünyaca ünlü The Who grubunun muhteşem gitaristi Pete Townshend’dir. Ve böylece duvarlardaki gitar koleksiyonu başlar. 

Duvara bir Eric Clapton gitarı asarak işe başlayan Hard Rock, bugün tüm dünyadaki mekânlarında sergilenen dünyanın en büyük müzik memorabilia* koleksiyonuna sahip. Yani bir bakıma, dünyanın en büyük yaşayan rock’n’roll müzesine. Memorabilia koleksiyonunda tam 74 bin parça bulunduğunu söylemekte fayda var. 

1982’de ise ABD’deki ilk Hard Rock Cafe, Los Angeles’te açılır. 1983’te küreselleşmeye başlayan marka, Asya’ya uzanır ve Hard Rock Cafe Tokyo açılır. 

Ve gelelim Türkiye’ye. Hard Rock Cafe İstanbul geçtiğimiz aylarda nihayet açıldı. 

Mekan 1896 yılında ilk Türk sinema filminin gösterildiği tarihi ”Sponeck Birahanesi’nin yerinde bulunuyor. İstiklal Caddesi’nin hemen paralelinde bulunan mekan, İstanbul’un tam kalbinde. Çok katlı Hard Rock Cafe İstanbul’da, mağaza, canlı müzik sahnesi, 3 büyük bar, 300 kişilik yemek alanı, büyük bir teras ve özel partiler için özel alanlar var. Hard Rock Cafe’nin dekoru, bir yanda rock müziğin ruhunu, diğer yanda İstanbul’un tarihi mirasını yansıtır nitelikte. 

Hard Rock Cafe İstanbul Pazarlama Direktörü Cristina Lopes, markanın İstanbul’a gelişindeki gecikmenin, sadece mekan sorunundan kaynaklandığını söylüyor. İstanbul öncesinde Hindistan ve Almanya’da görev alan Lopes’ten Hard Rock Cafe’nin İstanbul macerasını dinleyelim: 

5 sene mekan aradık 
“Hard Rock Cafe’nin açılacağı şehirleri belirlerken, öncelikle o şehrin nüfusunu, turizm potansiyelini ve sunacağı fırsatları değerlendiririz. Bu açıdan İstanbul gerçekten çok önemli fırsatlar sunan, son derece ilginç bir şehir. Beş senedir Hard Rock Cafe için uygun olabilecek bir mekan arayışındayız. Sonunda burayı bulduk. İstiklal Caddesi’nin paralelinde olmak bizim için çok önemli. İstanbul’un tam kalbindeyiz. Ayrıca İstiklal Caddesi üzerinde olmak yerine, paralel sokakta olmayı tercih ettik. Bu durum hem misafirlerimizin araba ile kapının önüne kadar gelebilmelerini sağlıyor, hem de müzisyenlerin eşyalarını kolaylıkla taşıyabilmelerini.” 

Bir gelen bir daha geliyor 
“Misafirlerimiz burada mutlu olduklarını bize hissettiriyorlar. Biz aslında bir aile restoranıyız. Üç yaşından, 80 yaşına kadar misafirlerimiz oluyor. Herkes bizim misafirimiz. Tabi ki canlı performansların olduğu saatlerde, daha farklı bir profil oluyor. Perşembe günleri canlı müziğimiz var. Hafta içi 24.00, hafta sonu ise 01.00’e kadar açığız. Henüz yeni açıldık ama, şimdiden birçok kişi ile arkadaş olduk. Bir kez gelen, sürekli gelmeye başlıyor. Biz de burada misafirlerimizi sanki evimizde ağırlıyor gibi ağırlıyoruz. Yemekler masaya tepsi ile servis edilmiyor. Evde misafirinize nasıl yemek sunarsanız, biz de aynı şekilde sunuyoruz. Misafirlerimizle sürekli sohbet ediyoruz, masalarına oturuyoruz.” 

Çalışanlarımıza eğitim veriyoruz 
“Hard Rock Cafe’de çalışacak herkes öncesinde eğitimden geçiyor. Bu eğitimler en az iki hafta sürüyor. Eğitimler, yapacakları işin yanı sıra, marka ruhunu anlamaları ve benimsemelerini de kapsıyor. Yöneticilerimiz için 7 haftalık bir eğitim veriyoruz. Bu genellikle farklı ülkelerde gerçekleşiyor. İstanbul’da ekibimizi belirlemeden önce, bir İş Fuarı gerçekleştirdik. Yaklaşık 200 kişi başvurdu. Bugün mekanda toplam 90 kişi çalışıyor.” 

Misafirlerimiz markamıza güveniyor 
“43 yıllık bir markayız. Markanın başarısını misafirlerimizle anlatmak doğru olacaktır. Misafirlerimiz markamıza güveniyorlar ve markamızı seviyorlar. Onları asla hayal kırıklığına uğratmadık. Buraya sadece yemek yemeye gelmiyorlar, fakat biz onlara aynı zamanda deneyim sunuyoruz. Yemeklerini yerken, müzik dinliyorlar, hemen başlarını çevirdiklerinde sevdikleri yıldızların eşyalarını görüyorlar. Bizimle sohbet ediyorlar. Kendilerini evlerinde gibi hissediyorlar.” 

Paylaşmak güzeldir 
“Menümüz tüm Hard Rock Cafe’lerde aynı. Burada tabi ki bazı yerel tatlar, baharatlar da ekledik. Malzemelerimizi yerel tedarikçilerden sağlıyoruz, fakat her şey Hard Rock Cafe kalitesinde yapılıyor. Örneğin hamburgerlerin etini alıp, burada kıyma haline getiriyoruz. Ya da domateslerin belli bir ölçüde olması gerekiyor. İlk önereceğim tatlar arasında Jumbo Combo, efsanevi Hard Rock burgerleri ve mutlaka tatlılarımız var. Fiyatlarımız benzer mekanlardan daha pahalı değil, fakat bizim farkımız porsiyonlarımızın gerçekten büyük olması. Bir tabakla tıka basa doyuyorsunuz. Dolayısıyla bir diğer tavsiyem, porsiyonları paylaşmanız. Paylaşmak her zaman güzeldir.”

55 ülke 160 mekan 
55 ülkede; 140 kafe, 20 otel ile toplam 160 mekânda hizmet veren Hard Rock International (HRI) küresel çapta en çok tanınan şirketlerden birisi. Hard Rock aynı zamanda, koleksiyoncuların her zaman ilgisini çeken memorabilia’nın yanı sıra, moda ve müzikle ilişkili ürünleriyle; Hard Rock Live performans mekanlarıyla ve ödüllü web sitesiyle de tanınıyor. HRI, tüm Hard Rock markalarının küresel boyuttaki ticari marka sahibi konumunda. Şirket, aralarında Londra, New York, San Francisco, Sydney ve Dubai’nin de bulunduğu simge haline gelmiş şehirlerde sahip olduğu kafeleri işletiyor ve işletmelere bayilik veriyor. Aynı zamanda tüm dünyada otel mülklerinin de sahibi olan HRI, otel mülkü ruhsatı veriyor veya yönetiyor. Yeni Hard Rock Cafe mekanlarının Seul, Viyana, Anchorage ve Siem Reap gibi yerlerde açılması planlanıyor. Yeni Hard Rock Hotel projeleri arasında ise Daytona Beach, Aruba, Abu Dabi, İbiza ile Çin’de Shenzhen ve Haikou var.