Hasçelik'ten 2017 sonuna kadar 150 milyon liralık yatırım geliyor

1.2 milyar liralık ciroya ulaşan Hasçelik Grup, yeni yatırımlarla 5 yıl içinde ciroyu ikiye katlamayı hedefliyor. Grup bunun için de yatırım konusunda gaza basmış durumda. 2017 sonuna kadar 150 milyon liralık yatırım yapacaklar.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HATİCE ŞİMŞEK

KAYSERİ - "Sanayicilik bisiklet sürmek gibi… Pedalları sürekli yaptığınız yatırımlarla çeviriyorsunuz. Pedalı çevirmezseniz geride kalırsınız. O yüzden biz gelişen teknolojinin gerekliliğine ayak uydurarak yatırımlarımıza sürekli devam ediyoruz. 2017 yılı sonuna kadar yapacağımız 150 milyon liralık yatırım ile daha teknolojik ürünler üretmenin yollarını arayacağız…"

Bu sözler Hasçelik Grup CEO'su Necmettin Baktır'a ait… 1989 yılında dört işadamının bir araya gelerek kurduğu Hasçelik Halat, artık 5 ayrı şirketten oluşan bir grup. Şirketlerden Hasçelik Kablo İstanbul Sanayi Odası'nın her yıl açıkladığı "Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu"ndan biri. Üç şirketi Metal Matris, Coreal ve Has Çelik Halat da "İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" arasında. Çelik halattan ilaç sanayiine kadar bulunduğu sektörde iddialarını yükselttiklerini anlatan CEO Necmettin Baktır, 27 yılda 1.2 milyar liralık büyüklüğe ulaşmalarının serüvenini okurlarımız için anlattı. Baktır, "1989 yılında kablo sektörüne monotoron halat üretimi için kurulan Has Çelik ve Halat yaklaşık 90 gün gibi kısa bir süre içinde faaliyete geçerek ilk ürünlerini almaya başlıyor. Sadece yurtiçindeki gelişmeleri değil yurt dışındaki gelişmeleri de yakından takip ediyor. Üretimine başladığımız alüminyum iletken kabloyu tesisleştirdik büyüttük. Çelik tel üretimini geliştirerek Kayseri mobilya sektörüne yaylı mobilya konusunda atak yaptırdık. Yakın zamanda stratejik bir yatırıma imza atarak ilaç üretim tesisi için kolları sıvadık" diyor.

Hepsi sektörlerinde ilk 3'te…

"Grup şirketlerimizin hepsi faaliyet gösterdiği alanda Türkiye genelinde ya lider ya da ilk 3'te" şeklinde konuşuyor Baktır ve şunları söylüyor:

"İlk şirketimiz olan ve çelik halat üretimi gerçekleştirdiğimiz Has Çelik Halat ile gemicilikten, iş makineleri, asansöre kadar geniş bir alana hitap ediyoruz. Burada ilk üretimimizi de telefon kablolarında kullanılan taşıyıcı halatlar üzerine yapmıştık. Bu şirketimizin kurulması ile ilgili kararının verilip faaliyete geçmesi 90 gün gibi çok kısa bir zaman almıştı. Türkiye geliştikçe şartlar da değişiyor. Teknolojik gelişmeler ve müşteri ihtiyaçları bizi Has Çelik Halat bünyesinde enerji nakil hatlarında kullanılan alüminyum iletken kabloyu üretmeye yöneltti. Üretimimizin tamamını bir süre burada gerçekleştirdik. Daha sonra talep ve kapasite genişleyince alüminyum iletken kısmımızı yeni bir fabrikada yürütme kararı aldık ve Hasçelik Kablo'yu kurduk. 2007 yılında Kayseri OSB'den 100 bin metrekarelik alanla birlikte İstanbul-İzmit taraflarında alüminyum iletken alanında üretim yapan bir firmanın tesisini eş zamanlı olarak satın aldık. Alüminyum iletken üretimimizi bu yeni fabrika çatısı altına topladığımızda, gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla mevcut kapasiteyi ikiye katladık. Daha sonra yaylık çelik tel kısmımızı kurduğumuz Metal Matris firmamızla ayırdık. Bu fabrikamız mobilya yan sanayi alanında yay üretimi ile hizmet sağlıyor. Yay üretiminde büyüklük olarak sektörde ilk ikideyiz. Ayrıca Kayseri Serbest Bölgesi'nde yine alüminyum iletken alanında faaliyet gösteren Coreal Alüminyum Kablo grup şirketimiz var."

2016 hedefini ilk 8 ayda yakaladı

Kapasite artışı ve yeni ürünlere yönelik yatırımlarının yanı sıra yabancı yatırımcıya da açık olduklarını da ifade ediyor Baktır ve yurtdışında tesis yatırımı yapacaklarının da sinyalini veriyor. Önümüzdeki 5 yılda gerçekleştirecekleri yatırımların şirkete yansıması ile mevcut cirolarını ikiye katlamayı ön gördüklerini dile getiriyor Baktır, "2016 yılı başında şirketlerimize koyduğumuz hedefi, ilk 8 ayda yakaladık. Bu yıl grup olarak 1.2 milyar liralık ciro elde edeceğiz. Şirketlerimiz için 5 yıllık yatırım planımız hazır. Öngörümüz doğrultusunda bu yatırımlar ile grup ciromuzu ikiye katlamamız muhtemel" açıklamalarını yapıyor.

Baktır, yatırım rotaları hakkında şu bilgileri paylaşıyor:

"2017 sonuna kadar devam edecek yaklaşık 150 milyon liralık yatırım planımız var. Bu yatırımımızın bir kısmını devreye aldık. Bu yılsonuna kadar siparişini verdiğimiz makine ekipmanları var. Yatırımlarımızı mümkün olduğu kadar katma değerli ürün üretimine yönlendirmeye çalışıyoruz. Orta veya uzun vadede yabancı ortaklığa gidebiliriz. Teknolojik ürün üretimine odaklandık. Hükümetimizin stratejik yatırım planı ve politikaları çerçevesinde ilerleyen dönemde farklı sektörlere de yatırım yapabiliriz. Kablo kısmında 14 bin metrekarelik ek tesis yatırımımız devam ediyor. Ekim ayında bu yatırımımız tamamlanacak. Bunun yanı sıra yurt dışında kablo alanında yeni bir tesis kurma hazırlığımız devam ediyor. Metal Matris'in İzmir'de devam eden yeni tesis yatırımının müşteriye daha yakın olması amaçlanıyor. Teşviklerden de faydalanıyoruz" diyor.

İlk alüminyum iletken kablo...

Ürettikleri alüminyum iletken kablo ile müşterilerinin enerji yatırımlarında yüzde 80'e kadar maliyeti düşürmeyi başardıklarına dikkat çekiyor Baktır, bakır iletkene muadil ürettikleri ürünleri hakkında, "Türkiye, Almanya'dan etkilendiği için ülkemizin de alt yapısı; dahili tesisatlar olsun, yeraltındaki kablolar olsun; bakır özlü iletkendi. Bakır lobisine karşı daha önce çalışmalar yapılmış ama sonuca ulaşamamış. Bu alanda çalışma yürüterek izoleli alüminyum iletken kablo ürettik. Alüminyumun bakır iletkene göre fiyat avantajı sağladık. Şimdi 1 kilowatt enerjiyi bir noktadan başka bir noktaya taşırken bakır iletkenle maliyet, alüminyum iletkene göre 5 kat daha pahalı oluyor. Biz yatırımcının maliyetinin azalmasına ve ithalat yoluyla hammadde temin edildiğinden dövizin bir ülkemizde kalmasına vesile olduk" şeklinde konuşuyor.

Kayseri'nin ikinci Ar-Ge Merkezi'ni kuruyoruz

Hasçelik, Ar-Ge konusunda da iddiasını artırıyor. Hali hazırda firmanın devam eden 20 yeni Ar-Ge çalışması var. Necmettin Baktır, "Bu faaliyetlerin daha düzenli yürütülmesi için Ar-Ge Merkezi kurma kararı aldık" diyor ve şunları söylüyor: "Kayseri'nin ikinci Ar-Ge merkezini şirketimizde kuracağız. Bakanlık'a mühendis sayısının 15'e düşmesi ile yeniden dosyalarımızı düzenledik. Şuanda İK ile ilgili çalışmalarımız var. Bizdeki beyaz yakalı sayısı yaklaşık 150, bunun içinde 30'dan fazla mühendisimiz var. Her fabrikamızda yılda iki tane yenilikçi ürün zaten çıkarıyoruz. Sadece bu konudaki yasal prosedürü tamamlamamız kaldı. Grup şirketlerinde toplamda 1400'ün üzerinde kişiye istihdam sağlıyoruz. Baktır, düzenli olarak dünyanın 50 ülkesine ihracat yaptıklarını ve ciromuzun yarısını da ihracattan elde ettiklerini söylüyor.

2018 yılında biyoteknolojik ilaç üretimine Kayseri'de başlayacağız

İlaç alanında biyoteknolojik ilaç üretimi ile ilgili yatırımları olan Hasbiotech ile ilgili bilgi paylaşan Necmettin Baktır, ilaç üretimini Kayseri'de yapacaklarını açıkladı. Baktır, "Hasbiotech'in çalışmaları İstanbul'daki ekibimiz tarafından yürütülüyor. Üretim faaliyetimiz için Kayseri OSB'de yaklaşık 12 bin metrekaresi kapalı toplamda 30 bin metrekarelik bir alana tesis inşaatımız devam ediyor. Tabii ki buradaki birim metrekare yatırım maliyetimiz normal üretim tesislerimizdeki gibi değil. İlaç üretimine uygun koşulları sağlamaya çalışıyoruz. 2017'de bu hazırlıklarımız tamamlanacak. 2018 yılında da iyi şartlar altında üretim, yani GMP ruhsatını alacağız. Bu aşamada da Sağlık Bakanlığı gibi bir çok kurum bizi denetleyecek. Burada kimyasal ilaç değil, biyoteknolojik ilaç üreteceğiz. O yüzden bu yatırımımızın özel bir duruşu var" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir