Havacılıkta birleşmeler olacak

Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı, Orta vadede tarifeli uçan havayolu şirketlerinde birleşmeler olacağını öne sürdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



LONDRA - Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, orta vadede tarifeli uçan havayolu şirketlerinde belli birleşmeler olacağını belirterek, "Büyük, ülkelerin milli havayolları birleşmeye başladı ki özel şirketlerin birleşmemesini beklemek yanlış olur" dedi. Ersoy, 5 Mayıs 2012 tarihi itibariyle Atlasjet'in Londra Stansted seferlerine başlaması dolayısıyla düzenlediği sohbet toplantısında açıklama yaparak, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bu yıl Sabiha Gökçen'den de operasyon yapmaya başladıklarını ve buradaki uçuş sayısını kademeli olarak artıracaklarını ifade eden Ersoy, Atatürk Havalimanı'ndaki kapasite doluluğuna dikkati çekerek, artık bundan sonra Atatürk Havalimanı'nda büyüme şanslarının kalmadığını, Atatürk Havalimanı'ndan sadece tarifeli seferleri gerçekleştireceklerini, tarifeli olmayan seferleri Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan yapacaklarını belirtti.

"Yakıttaki yüzde 10'luk artış maliyetleri yüzde 5 artırıyor"

Yakıtın şu anda ağırlıklı 1-1,5 saatlik uçuşlarda uçuş maliyetinin yarısını oluşturmaya başladığının altını çizen Ersoy, yakıta her gelen yüzde 10'luk artışın koltuk maliyetlerini yüzde 5 artırdığını, dövizdeki yüzde 10'luk kur artışının da maliyetleri birebir yüzde 10 artırdığını kaydetti. Atlasjet olarak mecbur kalmadıkça maliyetlerdeki artışları bilet fiyatlarına yansıtmadıklarını ifade eden Ersoy, pazar şartları ve sezonun akışına göre bunu ayarlamaya çalıştıklarını vurguladı. Ersoy, yakıt fiyatlarını yıl sonuna kadar aynı seviyeden aldıkları için hedge ettiklerini, dolayısıyla yakıt fiyatlarındaki artışlardan etkilenmediklerini, ayrıca euro-dolar paritesini de hedge ettiklerini söyledi.

"3 yıl içinde birleşmeler olabilir"

Türkiye'de sivil havacılık sektörünün geleceğine ilişkin ise Ersoy, bu alanda sadece charter uçuşları yapan havayolları bulunduğuna değinerek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Onların iş modellerini bu şekilde sürdürmeleri zor görünüyor. Ya küçülecekler, ya da birleşmeler, konsolidasyonlar olacak. Çünkü sadece yaz sezonuna yönelik operasyonlarla havacılığı sürdürmek kesinikle imkansız. Orta vadede tarifeli uçan havayolu şirketlerinde belli birleşmeler olacaktır. Büyük, ülkelerin milli havayolları birleşmeye başladı ki özel şirketlerin birleşmemesini beklemek yanlış olur. Orta vadede, 3 yıl içinde birleşmeler olabilir. Bizim charter bölümümüz var. Biz onu büyütmüyoruz. Bizim şu an için Türkiye'de düşündüğümüz böyle bir yatırım yok. Ama başarılı bir yatırım görürsek değerlendirebiliriz."

"Yeni uçakları 2017'den itibaren teslim almayı düşünüyoruz"

Dünyadaki teknolojik gelişmelere ayak uydurmak gerektiğini vurgulayan Ersoy, bu kapsamda 25 yeni uçak siparişi vermek için Airbus ve Bombardier ile görüştüklerini, Bombardier ile ön anlaşma imzaladıklarını, her iki şirketle de görüşmeleri bu ay içinde sonlandırmayı planladıklarını bildirdi. Uçakların piyasaya 2016 yılında gireceğini, kendilerinin de yeni uçakları 2017 yılından itibaren teslim almayı düşündüklerini ifade eden Ersoy, 25 uçağın tutarının finansman maliyetleriyle birlikte 2 milyar doları bulacağını, bunların şu anda filolarında yer alan 16 uçağın yerine geleceğini söyledi. Irak'ta Zagros Grubu ile gerçekleştirdikleri ortaklığa da değinen Ersoy, Irak'tan yakın coğrafyaya ve Avrupa'da yaklaşık 10 noktaya uçuş gerçekleştirmeyi planladıklarını, ayrıca yakın coğrafyada bir ülkede daha bu tip bir ortaklık yapmayı düşündüklerini, bu ülkenin Müslüman bir ülke olacağını kaydetti.

"Mikanos'a uçacağız, deniz eksikti ona da başladık"

Mikanos uçuşlarına Haziran'da tekrar başlayacaklarını anlatan Ersoy, Mikanos'un çok bağımlı yolcu kitlesi bulunduğunu, bu yolcuların 1 saatlik yolu Atina üzerinden 4 saatte uçtuklarını, bu nedenle kendilerine çok talep geldiğini kaydetti. ETS'nin 376 kamaralı cruise gemiyle Ege Denizi turu yapacağını da belirten Ersoy, "Biz Atlasjet olarak havada, ETS olarak karada vardık. Deniz eksikti, ona da başladık. Gemimiz İstanbul'dan çıkıp İzmir üzerinden Yunan adalarına gidecek. Vizesiz seyahat edilebiliyor. İlk seferimiz 1 Haziran'da başlayacak" diye konuştu. Halka arz ile ilgili ise Ersoy, Atlasjet olarak henüz gelmek istedikleri yere gelmediklerini ifade ederek, "Herşeyi tamamladığımız zaman 'küçük olsun benim olsun' demeyiz. Vakti geldiğinde tabi ki düşünürüz" yorumunu yaptı.

Bu konularda ilginizi çekebilir