Hayat Kimya, Rusya'daki krizi fırsata çevirecek

Rusya'da yaptığı kağıt tesisini faaliyete geçiren Hayat Kimya, temizlik kağıdı sektöründe pazara iddialı bir giriş yaptı. Hedef, Rusya'daki kaliteli ürün ihtiyacını karşılayıp lider marka olmak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Taylan Özgür Dil - dunya.com

Ev bakım ve temizlik kâğıtları üreticilerinden Hayat Kimya, Rusya'daki temizlik kağıdı pazarına Papia ve Familya markalarıyla girdi.

Bu kapsamda Rusya'ya 150 milyon dolarlık bir yatırım yapan şirket, pazardaki kaliteli mal ihtiyacından yararlanmak ve temizlik kağıdı sektöründe Rusya'nın en büyük markalarından biri olmak istiyor.

'5.2 kat bir büyüme söz konusu'

Bugün İstanbul'da düzenlenen toplantıda şirketin 2014 yılı performansı ve 2015'e dari hedefleri paylaşıldı.

Hayat Kimya Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Koordinatörü Prof. Dr. Orhan İdil, Temizlik Kağıtları Kategorisi Global Pazarlama Direktörü Aysel Aydın ve Kağıt Fabrikalar Direktörü Lütfi Aydın bu toplantıda önemli açıklamalarda bulundu.

Hayat Kimya'nın Rusya pazarına açılma nedenlerini anlatan Temizlik Kağıtları Kategorisi Global Pazarlama Direktörü Aysel Aydın, Rusya'da kaliteli ürünlere kayma olduğunu belirterek, tek katlı ürünlerin pazar payının hızla düştüğünü ve çok katlı ürünlere olan talebin her geçen gün arttığını söyledi. Aydın süreci şu şekilde aktardı:

86 bin tonluk fırsat

“Rusya'yı öncelikli olarak almamızın birçok nedeni var. Ülkede temizlik kağıdı tüketimin her geçen gün artmasına rağmen dünya ortalamasının altında bir tüketim olduğunu görüyoruz. Dünyada kişi başı tüketim ortalama 4.4 kilogramken Rusya'da 3 kilogram civarında. Tüketim dünya ortalamasının altında olsada Rusya potansiyel bir pazar, temizlik kağıdı pazarı yılda ortalama yüzde 10 büyüyor. Ve bu büyümenin devam edeceğini görüyoruz. Şu anda ortalama 515 bin ton gibi tüketim rakamıdan bahsedebiliriz ve bu rakam sürekli büyüyor. Rusya'da ideal tüketim oranı yakalanırsa, 5.2 kat bir büyüme söz konusu oluyor.

Diğer yandan ülkeye 86 bin tonluk ithal ürün giriyor. Yani Rusya'ya hala temizlik kağıdı açısından ürün alan bir ülke. Burada dikkat çeken en önemli nokta ithalatın önemli kısmını kaliteli ürünler oluşturuyor. Üretilen mevcut ürünlerin kalitesi Avrupa standarlarının altında kalıyor. Kaliteli ürünler ithalatla domine ediliyor."

Tüm bu nedenlerin Rusya pazar için bir fırsat olduğunu belirten Aysel Aydın, ihtiyacı karşılamak adına 4 ana başlıkta çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Rusya'daki tüketici derinlemesine inceledik. Kaliteli ürünleri daha cazip bulduğunu gördük. Yumuşak, emici, dayanıklı ve doğal ürünleri Rus tüketicine sunmaya hazırız. Rusya tüketicisinin beklentisinin ötesinde pazara çıkıyoruz. Kaliteli ürün segmentine Papia markasını, orta segmentte ise Familya markasını sunacağız" dedi.

Dolar kurundan fazla etkilenmeyeceğiz

Rusya'daki yatırımların dolar karşısında çok fazla etkilenmeyeceğini söyleyen Kağıt Fabrikalar Direktörü Lütfi Aydın ise konuyu şu sözlerle açıkladı: "Hammadde ve enerjiyi Rusya'dan temin ediyoruz. Böylece dolar kurundan çok fazla etkilenmeyeceğiz. Fizibilite çalışmalarımızda sapma yok."

2014'te yüzde 20 büyüme ve 1,2 milyar dolar ciro

Hayat Kimya Genel Koordinatörü Orhan İdil ise toplantıda 2014 cirosunu ve 2015 beklentilerini paylaştı. 2014 yılını yüzde 20 büyümeyle kapattıklarını ifade eden İdil, "Geçtiğimiz yıl 1,2 milyar dolarlık ciroya ulaştık. 2015 de yüzde 20 büyümeyle kapatmak istiyoruz. Hayat Holding olarak baktığımızda da geçen yılı 3 milyar dolar ciroyla kapattık ve yüzde 20 büyüme bekliyoruz" dedi.

2222-001.jpg

Hayat Kimya’nın büyüme hızının arkasında kuruluşundan bu yana benimsediği yenilikçi yaklaşımlar ve markalarına, işletmelerine ve insan kaynaklarına yapılan yatırımlar olduğunun altını çizen Orhan İdil, “Bu başarımız istatistiklere de yansımış durumda. Bugün Hayat Kimya, en yüksek hacimde ihracat yapan ilk 1.000 kuruluş içinde 57’nci, en büyük 500 sanayi kuruluşu içinde 62’nci, ve Holding en hızlı büyüyen şirketler içinde de 21’inci sırada bulunuyor. Son 10 yıldır her sene ortalama yüzde 20’lik birleşik büyüme ile her 4 yılda bir, iki kat büyüdük” diye konuştu.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir