Hazır ofiste trend sanala kayıyor

Plaza Cubes ortaklarından Süleyman Çoruh, “Yasa gereği bir şirket kurulduğunda adres göstermek zorunda. Bu nedenle yeni kurulan şirketlere masa vererek adres gösterme imkanı sanal ofis modeline çok talep var” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

leyla_ilhan-004.jpg

Tekstil kökenli iki ortağın 2006’da kurduğu Plaza Cubes, hazır ofis ve sanal ofis alanında büyümesini sürdürüyor. Hazır ofis ve sanal ofis sektörünün ilk yerel oyuncusu Plaza Cubes, Maslak, Levent, Ümraniye, Ataşehir ve Ankara’da açtığı hazır ofislerine İstanbul Şişhane’deki Bilsar Binası ve Kağıthane Papirus Plaza’yı da ekledi. Ayda 500 TL’ye ofis kiralama imkanı sunan Plaza Cubes, ofis kiralayanlara yabancı dil bilen sekreterlerle hizmet veriyor. Plaza Cubes’ın son yıllarda en fazla tercih edilen modeli ise sanal ofis oldu. 

Şirketleri hakkında bilgi veren Plaza Cubes ortaklarından Süleyman Çoruh, “Pazara girdiğimiz yıllarda bir tane yabancı firma vardı. İlk ofisimizi Maslak Sun Plaza’da açtık. Servis hizmetlerini de ön plana çıkararak Türk müşteriyi de çekmeyi başararak çok hızlı büyümeye başladık” dedi. 

Hazır ofislerin dışında sanal ofislerde de güçlü olduklarını belirten Çoruh, “Şu anda Türkiye’de çok büyüyen bir sektör, Çünkü Türkiye genelinde her yıl 57 bin ile 60 bin arasında firma kuruluyor. Bunun yaklaşık 27 bini İstanbul’da. Bir firma kurulduğunda kanun gereği adres göstermek zorunda. Gönderilen tebligatları almak içinde adres gerekli. Ayda 500-600 TL’ye sanal ofis kiralanabiliyor. Bunun karşılığında bir telefon, sekreter, ayda 20-25 saat ofis kullanabiliyorsunuz. Ofisi kullanmadan lounge alanını bütün gün kullanma imkanı elde ediyorsunuz” dedi. Günlük kiralamaya çok sıcak bakmadıklarını aktaran Çoruh, bunu daha çok dışarıya toplantı kiralamada tercih ettiklerini belirtti. Çoruh, ofis kiralamaların ise daha çok 6 aylık olarak yapıldığına işaret etti. 

Ofisler de masa kiralamanın aylık bedelini ısıtma soğutma güvenlik dahil 400 dolar olduğunu anlatan Çoruh, Levent’te ise bu rakamların 700 dolara çıktığını söyledi. 

En hızlı büyümesini kriz yılında yaptı 

En fazla büyümelerini ise 2008 krizinde yaptıklarını ifade eden Çoruh şöyle konuştu: “Piyasaya küçüldüğü zaman büyük yerdeki müşteri küçük yere geçmek ister. Piyasa büyüdüğü zamanda çok fazla yabancı müşteri gelir yine büyürsünüz. En kötü işi ise piyasa stabilken yaparsınız. Çünkü kimse pozisyon değiştirmez. Türkiye o yıllarda ise 2008 hariç hızlı gelişti. Telefonu, masası, asistanı hazır bir sistemi tercih ettiler be nedenle yabancı yatırımcının ilgisi çok arttı ve müşterilerimizin yüzde 80’i yabancı oldu. Bu nedenle 2008’den sonra çok hızlı büyüdük.” Sun Plaza’ya ek olarak Plaza Cubes’un sanal ofislerini Spring Giz Plaza’da, Levent Metrocity’de, Ümraniye Akkom Off ice Park’ta Ataşehir Palladium Tower’da açtıklarını kaydetti. Bu ofisleri 2 yıl önce Ankara Çukurambar’da açtıkları The Paragon ve 1 ay öncede Söğütözü’nde açtıkları Via Flat’tın takip ettiğini aktaran Çoruh, çok yakında ise İstanbul Şişhane’deki Bilsar Binası ve Kağıthane Papirus Plaza’da hizmet vermeye başlayacaklarını açıkladı. Sanal ofislerde 1000 ile 1500 kişiye hizmet verdiklerini dile getiren Çoruh, hedefl erinin gelecek 3 yıl içinde 10 bin metrekareden 20 bin metrekareye çıkmak olduğunu söyledi. Bu hedef için İzmir’de de hazır ofisi açmayı planladıklarını kaydederek, “Gaziantep ve Adana’yı da gözlemliyoruz” dedi.

İnşaat firmaları da hazır ofise giriyor

10 yıl içinde firma sayısının 40’a çıktığını belirten Çoruh, bunların yüzde 90’ının yerli firmalardan oluştuğunu belirtti. 40 firmaya rağmen sektörün henüz ofis pazarından aldığı payın yüzde 5 seviyesinde olduğunu dile getiren Çoruh, “5-10 yıl içinde dünyada bu oranların yüzde 20’ler seviyesine gelmesini bekliyoruz. Türkiye’de sistem çok benimsendi. İlk kurulduğunda hazır ofisleri tercih edenlerin yüzde 80’i yabancı iken şimdi 50- 50 seviyesine geldi. Sanal ofiste ise kullananların yüzde 90’ı yerli” dedi. İnşaat şirketlerinin de homeofis ve rezidanslarla sektöre girme denemeleri yaptığına dikkat çeken Çoruh, bu işin sadece bir masa ve sandalye işi olmadığını belirterek, “Nasıl ki iyi bir otel markasına gittiğinizde servisinden çok memnun kalıyorsanız, bizimde sistemimiz otel sistemine benziyor. Ayrıca birçok lokasyonda ofisimizin olması da bir avantaj unsuru” yorumunu yaptı.

Masa satın alınabiliyor

Workplace'de masa satın alınabildiğini aktaran Süleyman Çoruh, masa sahibinin masasını 24 saat kullanabildiğini, telefonlarının da cevaplanabildiğini kaydetti. Birbirini tanımayan insanların aynı açık alanda sanki bir şirketin elemanlarıymış gibi çalıştığına dikkat çeken Çoruh, dünyada bu sistemin giderek yaygınlaştığını belirtti. Geçen yıldan bu yana masa satın alma imkanı sunduklarını anlatan Çoruh, Maslak’taki Sun Plaza’nın girişinde 40 kişilik bir alanda, Ataşehir Palladium Tower’da ve Ankara'da bu hizmeti sunduklarını söyledi. Çoruh, borsacıların, reklamcıların ve grafikerlerin bunu daha çok tercih ettiğini belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir