Henkel'in global cirosunda aslan payı Türkiye satışlarından geldi

Alman Henkel’in 2013 cirosuna 400 milyon euroluk katkı yapan Türk Henkel, 3 yıl üst üste çift haneli büyümeye imza attı. Türkiye, global çapta şirkete en büyük katkıyı sağlayan ülkelerden biri oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Avrupa’nın krizin etkilerini üzerinden atamadığı 2013 yılında Alman dev şirketi Henkel’in cirosuna en büyük katkı Türkiye pazarından geldi. Kuruluşunun üzerinden 50 yıl geçen Türk Henkel, 2013’te 400 milyon euro ciroya ulaştı. Türk Henkel Yürütme Kurulu Başkanı Hasan Alemdar, aynı yıl 16.4 milyar euroya ulaşan Almanya merkezli Henkel’in satışlarına en fazla katkı sağlayan ülkelerden biri olan Türkiye’nin üst üste 3 yıl çift haneli büyüdüğünü dile getirdi. Şirketin 2013 performansı ve önümüzdeki döneme dair hedefl erinin paylaşıldığı toplantıda konuşan Hasan Alemdar, Türkiye’nin büyük pazar potansiyeli ile Henkel’in stratejisinde önemli bir rol oynadığını vurguladı. Şirketin cirosunda yükselen pazarların payı yüzde 44’e ulaşmış. Hasan Alemdar, Türkiye’deki istihdam sayısının bin 500’e çıktığını belirtti. Henkel’in yönetiminde bulunan kadın oranı da oldukça yüksek. Bu oranın dünyada yüzde 32 olduğunu dile getiren Alemdar, Türkiye’de ise yüzde 37’ye ulaştığı bilgisini verdi. Çalışanların yaş ortalaması ise 36.1.

Kâr marjında tarihi rekor kırıldı

Tüm dünyada 2013’ü faaliyette olduğu kategorilerde karlı büyüme elde ettiklerine dikkat çeken Alemdar, şöyle devam etti: “Geride bıraktığımız yıl kâr marjında yüzde 15.4’e çıkarak tarihi rekor kırdık. Bu dönemde kurdaki dalgalanma, AB krizi, Kuzey ABD ve Japonya’da yaşanan sıkıntılar işlerimizi zorlaştırsa da yüzde 14 olarak belirlenen kâr marjı hedefini aştık. 2.5 milyar euro kâr elde ettik ve bunun yüzde 30’unu temettü olarak dağıttık.” Alemdar, Türkiye’de satışta en büyük payın temizlik ürünlerinden elde edildiğini belirtti. Türk Henkel’in 2013 yılında elde ettiği gelirin dörtte biri, son üç yılda piyasaya sunulan ürünlerden oluştu.

Kur zammı %5-8 seviyesinde

2013’te kurdaki dalgalanma nedeni ile maliyetlerinde önemli artışlar olduğunu dile getiren Hasan Alemdar, gelişmelerin ürünleryüzde 5 ile 8 arasında zama neden olduğunu belirtti. 

En büyük ikinci fabrika Türkiye’de

Hasan Alemdar, Henkel’in globalleşme faaliyetleri kapsamında son yıllarda Türkiye’de yaptığı yatırımları açıkladı. Alemdar, daha önce Avrupa’dan getirilen Persil Jel’in 2014 başından itibaren Türkiye’de üretilmeye başlandığını, Henkel’in Ankara’da bulunan çamaşır ve ev bakım fabrikasının alanında dünyanın en büyük ikinci fabrikası olduğunu belirti. Persil Jel’in üretimi için fabrikaya yeni bir üretim hattı eklendi. Hasan Alemdar, Technomelt markasına yatırımla, iki tip hotmelt yapıştırıcısının daha üretimini Türkiye’de gerçekleştirmeye başlandığını ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir