Hotelya talebe yetişemiyor, yeni fabrika için yer arıyor

Otel mobilyaları üretimi konusunda uzmanlaşan Hotelya by Kolsan, gelen talebe yetişemeyince yeni bir fabrika için yer arayışına girişti. Şirketin kurucusu Zümrüt Doyran, "Turizmde hareketlilik başladı, şu anda yeni siparişleri kabul edemez haldeyiz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özlem ERMİŞ BEYHAN

Sadece otellere mobilya üreterek hızlı bir büyüme yakalayan Hotelya, talebe yetişemeyince yeni bir fabrika için yer aramaya başladı.

Firmanın kurucusu yüksek mimar Zümrüt Doyran. Doyran, Kolsan çatısı altında sadece otellere ve restoranlara mobilya üreten şirkette yüzde 50 ortak olduğunu anlattı. Halen 11 bin metrekarelik fabrikanın tam kapasite ile çalıştığını belirten Doyran, "Yeni bir fabrika için arayışlara başladık" dedi.

Zümrüt Doyran'a göre başarılarının ardında yatan en önemli etken, çözüm ortağı olarak tüm hizmetleri yüksek bir kalite ve uzmanlıkla sunabiliyor olmaları. Zarar etme pahasına verdikleri her sözü yerine getirdiklerini söyleyen Zümrüt Doyran, "Biz yedi yıllık Hotelya olarak 35 yıllık Kolsan'ın cirosunu geçiyor duruma geldik" dedi.

'Proje kabul edemez hale geldik'

Mobilyanın Türkiye'nin başarılı olmak zorunda olduğu bir sektör olduğunu vurgulayan Doyran, yerli ham madde ile üretim yapan, iç pazarda ciddi bir hareket sağlayan sektörün ihracatının da bu anlamda çok önemli olduğunu vurguladı. Zümrüt Doyran, bu noktada üreticiye desteğin önemini vurgulayarak şöyle konuştu: "Yurt dışında pek çok ülke üreticisine ‘sen fabrikanı yap, işini büyüt, arsa benden' diyor. Bizde öyle mi, bir fabrika arazisi almaya kalktığınızda milyonlarca dolardan kapı açılıyor."

Normalde yaz aylarının işin yavaşladığı bir dönem olduğunu ancak tam kapasite ile çalıştıklarını anlatan Doyran şu bilgileri verdi: "Sektör zor zamanlar geçirdi. Turizmdeki yavaşlama paralelinde işler azalınca pek çok firma fiyat kırarak piyasayı alt üst etti. Zararına işler yapıldı. Bu zor zamanda ayakta kalamayan, kapanmak zorunda olan çok şirket oldu maalesef. Bu durum, ayakta kalanlara talebin artmasına neden oldu. Bizim hedef kitlemiz üst seviye oteller. Haziran ayından beri biz birçok projeyi kabul edemez haldeyiz. Biz hiç müşteri aramıyoruz, satış ekibimiz proje yönetim ekibi haline geldik. Eylül sonundan itibaren teslimat isteyenlerden yeni proje alabiliyoruz artık." Zümrüt Doyran, 2017 yılına girişin çok hareketli olduğunu, turizm sektöründe yatırımlarının çok hızlandığını gözlemlediklerini belirtti.

'Gezi sonrası dönem çok iş yaptık'

Doyran şöyle devam etti: "Krizi fırsata çevirebilmek güçle bağlantılı. Bu dönemi otellerini yeni döneme hazırlamak için yenileyen de çok turizmci var. Birçok eski otelin yenilenmesi yapılıyor. Bu dönemler yatırım için de fırsat yaratabiliyor. Örneğin Gezi sonrası dönem bizim Taksim'deki otellere en çok iş yaptığımız dönemdi. O boş süreci otelini yenilemek üzere değerlendiren çok oldu."

'Türk müteahhitlerle Kongo'ya bile girdik'

"Asıl hedef yurt dışı. Hilton'dan Fairmont'a Rixos'tan Grand Hyatt'ta hep en üst seviye otellerin mobilyalarını üretiyoruz. Bu otellerin sadece Türkiye değil, yurtdışındaki zircirlerine de üretim yapıyoruz. Kuala Lumpur'dan Dubai'ye pek çok yere mobilya gönderiyoruz. Moskova'da çok iş yapıyoruz. Fuarlara katılıyoruz, bu fuarlardan çok iyi geri dönüşler alıyoruz. Ayrıca Türk müteahhit firmaların da büyük desteği oluyor. Yüksel İnşaat örneğin Kongo'da bir otel yapıyor, bütün alımlarını Türkiye'den yapıyor. O otelin mobilyalarını biz yapıyoruz. Astana'da bir projenin peşindeyiz, eğer hayata geçerse orada bir ofis kuracağız."