İhracat atağındaki Meysu, Çin’de ofis kurmayı planlıyor

İçecek üreticisi Meysu, ihracatını büyütmek için yurt dışı atağına kalktı. ABD ve Kanada dahil olmak üzere 60 ülkeye ihracat yapan Meysu, bu rakamı yıl sonunda 70’e çıkaracak. Şirket, 2018 yılında da Çin’de ofis açmayı planlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İrem ÇETİNGÖZ

Kayseri’deki fabrikasında 100 kalem ürün üreten Meysu, ihracatını büyütmeye odaklandı. Meysu, içinde ABD, Avrupa ülkeleri, Avustralya, Kanada, Endonezya ve Güney Afrika’nın bulunduğu 60 ülkeye yaptığı ihracatı bu yıl 70’e çıkaracak. Ayrıca potansiyeli gören şirket, Çin’de ofis açmayı planlıyor.

Geçen yılı 156 milyon TL ile kapatan şirket, bu yıl cirosunu yüzde 20 yükselterek 200 milyon TL ciro hedefliyor.

“4 yılda şirketi ikiye katladık”

Aile şirketi olarak 17 yıldır meyve suyu sektöründe olduklarını kaydeden Meysu Genel Müdürü Osman Güldüoğlu, yaklaşık 60 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini belirtti. En çok Malezya, Çin, Irak, AB ülkeleri ve Panama’ya ihracat yaptıklarını ifade eden Güldüoğlu, içecek sektöründe yeni pazarlarla üretim kapasitelerini yıl sonunda yüzde 40 artıracaklarını söyledi. İhracatlarının yüzde 15’ini Çin’e yaptıklarını anlatan Güldüoğlu, “Bu sayede 2018 yılında Çin’de bir ofis açmayı hedefliyoruz. Bununla birlikte ülkedeki varlığımızı ve yapımızı genişletmek istiyoruz” dedi. Ayrıca Güldüoğlu, okurken aynı zamanda da çalışma hayatında olmak isteyen gençlere Çin’deki ofiste istihdam sağlayacaklarını dile getirdi.

Her yıl ortalama yüzde 25 büyükdüklerini aktaran Güldüoğlu, son dört yılda da şirketi ikiye katladıklarını söyledi. Geçen yılın yüzde 20’nin üzerinde büyümeyle kapattıklarını ifade eden Güldüoğlu, bu yılın ilk 6 ayında yüzde 24 büyüdüklerini kaydetti. İhracat rakamlarının 20 milyon TL olduğunu vurgulayan Güldüoğlu, bu yıl ihracatta Asya ülkelerini hedeflediklerini söyledi. “Türkiye’de Meyve suyu tarafında yapılan ihracatın yüzde 20’sini biz yapıyoruz” diyen Güldüoğlu, Türkiye’deki meyve suyu pazarında Meysu’nun payı yüzde 8 olduğunu kaydetti. Ayrıca Güldüoğlu, Ar-Ge çalışmalarına da 1 milyon dolar bütçe ayırdıklarını belirtti.

“Katar’a yapılan navlun satışları iki katına çıktı”

Katar krizini değerlendiren Osman Güldüğoğlu, bu krizin Türkiye’ye ihracatta yaradığını söyledi. Suudi Arabistan ve Yemen gibi ülkelerin Katar’a koyduğu ambargo yüzünden oradaki insanların şimdi Türkiye’den mal aldığını dile getiren Güldüoğlu, “Navlun fiyatları geçen yıl bin 300 dolarken bu yıl 2 bin 600 dolara çıktı. Bu da Katarlılar tarafından Türkiye’ye olan yoğun talebin göstergesi. Biz de ciddi şekilde son iki aydır Katar’a ihracat yapıyoruz. Katar’a 40-45 konteyner gönderdik” diye konuştu.

Günlük 400 ton meyvesuyu, 250 ton süt üretiyor

Meysu, Kayseri’deki fabrikası, 12 bin metrekare açık, 24 bin metrekare kapalı alana sahip. Kayseri’deki günlük 400 ton meyve suyu, 250 ton süt, 200 ton gazlı içecek ve 50 ton teneke kutu meyve suyu üretiyor. Fabrikada 300 kişiyi istihdam ediyor. Fabrikada 7 adet meyve suyu dolum makinesi olduğunu kaydeden Güldüoğlu, ham maddelerini Kayseri ve civar illerden aldıklarını söyledi. Üretiminde sadece meyvenin yapısında bulunan şeker kullanıldığına dikkat çeken Güldüoğlu, “Meyve suları pastörize olarak hava almayan ortamda paketleniyor” dedi.