"İlk 5 ayda ihracat ve istihdamı artırdık"
Kastamonu Entegre Adana Fabrika Direktörü Ergin Turan, yılın ilk 5 ayında ihracat ve istihdam artış kaydettiklerini söyledi.
EREN İŞLET
ADANA - Kastamonu Entegre, ciroda hedefini 150 milyon dolar olarak belirledi. Şirket ilk 5 ayda 55 milyon dolarlık ciro elde etti. Kastamonu Entegre Adana Fabrika Direktörü Ergin Turan, geçen yıl yüzde 12 olan ihracatlarının, bu yıl yüzde 21 olduğunu belirterek, “İlk 5 ayda ihracatı artırdık. Ayrıca yeni yapılan üretim hatlarıyla bu durum istihdama da yansıdı. 2017 yılında istihdamı yüzde 5 artırdık” dedi. Turan, sürdürülebilirlik ve yenilenebilir enerji kullanımının, şirketlerinin en önem verdiği konulardan olduğunu söyledi.
DÜNYA’ya konuşan Kastamonu Entegre Adana Fabrika Direktörü Ergin Turan, bu yıl yaptıkları yatırımlara değinerek, “13 milyon euro gibi bir yatırım yaptık. Bunun 10 milyon euroluk kısmını laminat parke, 3 milyon euroluk kısmını da laminasyon hatları oluşturuyor. İki tane laminasyon hattı yatırımı yaptık. Şu anda tüm hatlar devreye alındı” dedi. Amerika’dan Ortadoğu’ya kadar ihracat ağına sahip Yatırımlar sayesinde laminat parke kapasitelerini 2 katına çıkarttıklarını anlatan Turan, şöyle devam etti: “Bizim ayda 750 bin metrekare aylık üretim kapasitemiz varken ortalama olarak 1.7 milyon metrekare üretim değerine gelmiş olduk. Yeni laminasyon hatlarıyla katma değerli ürün gamımızı artırmış oluyoruz. Müşterilerimize özel tasarımlarımız, desenlerimiz var. Irak, İran, Suriye, Lübnan, Mısır, İsrail, Gürcistan, Kuzey Kıbrıs, Tunus ve Fas’a ihracat yapıyoruz. Ürünlerimiz Amerika’ya ve Balkanlara da gidiyor. Bizim tüm ebatlarımız özellikle Suriye, Lübnan, Mısır gibi ülkelerin benimsediği ebatlarda seçildi. Çünkü bu ülkelerde panel endüstrisi ülkemizdeki kadar gelişmiş bir sektör değil, bunu avantaja çevireceğiz.” Panel endüstrisinde genel olarak maliyetin en önemli kısmının odun olduğunu ifade eden Turan, endüstriyel odunla ilgili girişimlerde bulunmalarına rağmen tahsisli arazi konusunda sorun yaşadıklarını ve sonuç alamadıklarını aktardı. Turan, sanılanın aksine ormancılığa destek verdiklerini belirterek, şunları ekledi: “Üretime başladığımızda odun kullanımı yüzde 55 ithal, 45 yerliydi. Şu an yüzde 70 yerli, yüzde 30 yabancı; çünkü biz sürekli pozitif baskı yapıyoruz. Orman Genel Müdürlüğü de bizim pozitif baskımızla daha çok gençleştirme, bakım yapıyor. Bizim buradaki varlığımız onları zorluyor ve daha çok üretime yöneliyorlar” dedi.
Patent sayısını artırmayı planlıyor
İlk 5 ayda 55 milyon dolar civarında ciro yaptıklarını belirten Turan,“ Yıl sonunda 120 ile 150 milyon dolar seviyesinde ciro bekliyoruz. Hedefimiz yüksek katma değer sağlayan ürün ve proses disiplinleri geliştirmek. Şu anda TÜBİTAK, Çukurova Üniversitesi ve Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ile devam eden çalışmalarımız var. Patent alma konusunda da artık çalışmalar sonuç vermeye başladı. Her yıl patent sayımızı artırmak istiyoruz” diye konuştu.
'Savaş ortamı biterse ciromuzu 60 milyon dolara çıkarırız'
Adana lokasyonu olarak yaklaşık 288 bin metrekare bir alan üzerine kurulan tesislerinde, mobilya, dekorasyon ve inşaat sektörünün ihtiyaç duyduğu, ham ve melamin kaplı yongalevha, MDF, parlak panel grupları, laminat parke ürünler ürettiklerini söyleyen Turan, üretimlerinin 24 saat boyunca kesintisiz olarak devam ettiğini belirtti. Turan, “2013 yılında başlayan Suriye ile Irak’taki olaylar nedeniyle ve İran’a uygulanan ambargodan dolayı 13-14 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirebildik. Ancak bu bölgelerdeki olayların sona ermesi durumunda ihracat rakamlarımızı 50-60 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Şuan ki üretim kapasitemiz bunu karşılayacak durumda” ifadelerini kullandı.