İnci Gıda, Afrika pazarına açılacak

Halihazırda Arap Yarımadası, Libya, Yemen, Singapur, ABD ve Yunanistan'a ihracat yapan firma, bu yıl ihracat portföyüne Afrika pazarını da eklemek istiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İKBAL FİDAN

KAYSERİ - Tahin, pastalık susam, simitlik susam, beyaz yanmaz susam ve çörek otu üretimi yapan İnci Gıda, orta vadede bünyesine ekleyeceği haşhaş ve haşhaş ezmesi ile ürün gamını artırmayı hedefliyor. Halihazırda Arap Yarımadası, Libya, Yemen, Singapur, ABD ve Yunanistan'a ihracat yapan firma, bu yıl ihracat portföyüne Afrika pazarını da eklemek istiyor. Üretim kapasitelerini artırarak, pazar ağını genişletmeyi planladıklarını vurgulayan İnci Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Seyfi Büyükince, bu sayede cirolarının yüzde 75'lik kısmını ihracattan karşılamayı hedeflediklerini kaydetti.

Ürün gamına ekleyeceği haşhaş ve haşhaş ezmesi ile ürün gamını genişletecekleri bilgisini veren Seyfi Büyükince, cirolarının yüzde 75'lik kısmını ihracattan elde etmek istediklerini söyledi. Firma olarak bu yıl Afrika ülkelerine ihracat yapmayı planladıklarını aktaran Büyükince, "Ürünlerimizi Arap yarımadası, Libya, Yemen, Singapur, Amerika Birleşik Devletleri ve Yunanistan'a ihraç ediyoruz. İhracatımızın üretimdeki payı yüzde 30, ciromuzdaki payı ise yüzde 25. Tüketiciye daha yakın olmak için doğrudan zincir marketlerle çalışıyoruz" dedi.

Öte yandan ithal ettikleri susamı işlemek için kullandıkları tesislerin daha modern görünüme kavuşması için çalışmalara başladıklarına vurgu yapan Seyfi Büyükince, "İnci Gıda olarak helva üretimi yapan imalatçı firmalara hammadde temin ediyoruz. Hindistan başta olmak üzere susam üretiminde kayda değer paya sahip ülkelerden ithal ettiğimiz susamları tesisimizde işleyerek tahin haline getiriyor, imalatçı firmalara ulaştırıyoruz. Yurt genelinde küresel helva üreticilerinin tercih ettiği ürünlerimiz iç ve dış pazarda tüketiliyor" dedi. Üretim kapasitelerini artırarak pazar ağını genişletmeyi planladıklarını vurgulayan Büyükince, kaliteli ve hijyenik hammaddeyi fırın ve pastaneler için vazgeçilmez unsur olarak değerlendirdiklerini aktardı. Helvanın hammaddesi olan tahini küresel standartlarda üretmeyi plandıklarını söyleyen Büyükince, "İç pazarda 23 bayimiz bulunuyor. Kaliteli gıda üretim kriterimizi geleneksel lezzeti, görsel zevkleri hammaddemiz olan susam ile bütünleştirmek ve devamlılığı sağlamak istiyoruz" diye konuştu.

Hedef pazarlarda katma değerli ürünlerin ve bu kapsamda Ar-Ge çalışmalarının önemine dikkat çeken Seyfi Büyükince, desteklenen teşvikler ile yatırımlarına her yıl yenisini ekledikleri bilgisini verdi. Ar-Ge çalışmalarına da hız kesmeden sürdürdüklerini anlatan Büyükince, "Tarım ve tarım ürünlerini işleme teşvikleri ile bu yıl da yatırımlarımıza devam etmeyi planlıyoruz. Geçen yıl makine parkımıza 3 milyon liralık yatırım yaptık. Mevcut çalışanımıza ek olarak 12 kişiye istihdam sağladık" diye konuştu.

Üretimleri hakkında da bilgi veren Seyfi Büyükince, Kayseri OSB'de toplam 18 bin metrekare alan üzerinde İnci, Kale ve Hayat markaları adı altında susam, tahin üretimi ve satışı yaptıklarını bildirdi. Günlük 22 ton pastalık ve simitlik susam, 45 ton tahin ve tahinlik susam üretim kapasitelerini istihdam edilen 42 kişi ile gerçekleştirdiklerini kaydeden Büyükince, piyasayı ve pazarı araştırarak tüketicinin talepleri doğrultusunda üretim yaptıklarını anlattı.

Bu konularda ilginizi çekebilir