İnoksan, ‘yıldız ürünler’ ile pazarını büyütecek
‘Yıldız ürünler’ yaratmaya başlayan İnoksan akıllı kombi fırın İnosmart’ı tanıtmaya başladı.
GÜLAY SOYDAN PEHLEVAN
BURSA - Türk endüstriyel mutfak sektörü öncülerinden İnoksan, anahtar teslim mutfak projelerinden sonra perakende satışta da uzmanlaşıyor. ‘Yıldız ürünler’ yaratmaya başlayan İnoksan, ilk etapta akıllı kombi fırını İnosmart’ı Türkiye’nin markası olarak tanıtmaya başladı. İnoksan, mutfaktaki diğer önemli ürünleri de ‘yıldız ürün’ haline getirmeyi hedefliyor.
İnoksan Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Varlık, İnoksan adının yıllarca anahtar teslim mutfak projelerinde duyulduğunu belirterek, perakende satışta da dünyadaki örnekleri gibi başarılı olmak istediklerini, bu doğrultuda 2012 yılı itibariyle bayilik sistemine geçtiklerini söyledi. “Şu an Türkiye çapında 40 bayimiz, 102 servisimiz, 400’ü aşkın da servis personelimiz mevcut” diyen Varlık, “Perakende satışta da uzmanlaşıyoruz. 2015’te ciro dağılımımız yüzde 30 perakende, yüzde 30 proje, yüzde 30 ihracat şeklinde gerçekleşti. Hedefimiz perakende satış oranının ciro içindeki payını yüzde 50’ler seviyesine yükseltmek. Perakendenin üretici için güzel bir sistem olduğunu düşünüyoruz. Proje gidemiyorsa, ürün gidiyor” şeklinde konuştu.
Perakende satış ile birlikte yıldız ürünler yaratmaya odaklandıklarının altını çizen Varlık, tercih edilmek için fark yaratmak gerektiğini vurguladı. “İnosmart adlı akıllı kombi fırınımız şu an yıldız ürünümüz konumunda” ifadesini kullanan Varlık, şunları kaydetti:
“İnosmart, Türkiye’de yerli olarak üretilen ilk kombi fırın. İnoksan güvencesiyle endüstriyel mutfak sektörüne yeni bir vizyon getirdi. İnosmart kombi fırın, dokunmatik ekranı ve özel aksesuarlarıyla, sektöründe bir ilki gerçekleştirmenin gururunu yaşıyor. Mayıs ayında buhar jeneratörlü yeni nesil fırın serisinin lansmanını yapacağız. Ar-Ge ekibimizin geliştirdiği özel yazılım ile müşterilerimize dokunmatik ekran kullanımında çığır açacak yeniliklerle geliyoruz. İnosmart’ı Türkiye’nin fırın markası olarak tanıtıyoruz. Fırın gibi mutfaktaki diğer önemli üç-dört ürünü de yıldız ürün haline getirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
5 kıtada 80’den fazla ülkeye ihracat yapıyor
Üretimin yüzde 30’unu ihraç ettiklerini söyleyen Varlık, dünya devleriyle mücadele ettiklerini ve yurt dışında sağlam adımlarla ilerlediklerini belirterek, sözlerine şöyle devam etti:
“5 kıtada 80’den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Yurtdışı bayi sayımız 45. Eskiden her yere giderdik. Şimdi etkin olabileceğimiz pazarlara odaklanıyoruz. Hedef pazarlarda ilk üç markadan biri olmak istiyoruz. Azerbaycan’da eskiden beri varız. Hedefimiz büyük pazar Rusya’ydı ancak şimdi bu mümkün değil. Avrupa ülkelerinin yanı sıra İran’a odaklandık. Hatta İran’da yeni bir ana dağıtıcı firma ile çalışmaya başladık. Özellikle Türki Cumhuriyetler, Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde varız. Brezilya ve Amerika’da da yoğunuz. Amerika’da showroom açtık. Pakistan, Hindistan gibi Asya ülkelerinin yanı sıra Singapur ve Vietnam gibi Uzakdoğu ülkelerine de ihracat yapıyoruz. Yurt dışında neredeyse her yerde temsilciliğimiz bulunuyor. Önde gelen zincir otellerin tümünde varız.”
2015 yılında yüzde 20 oranında büyüdü
İyileştirme, strateji ve pazarlama aktiviteleri ile geçen yıl yüzde 20 büyüdüklerinin altını çizen Varlık, teknoloji yatırımları ile de özgüvenlerinin arttığını ve daha güçlü hale geldiklerini belirtti. 2013’ten beri çıtalarını yükseltmeye devam ettiklerini söyleyen Varlık, “Kuruluşumuzdan bu yana Türk endüstriyel mutfak sektöründe hep öncü olduk. Müşteri memnuniyeti ilkesini yüzde 90 seviyesinde sürdürüyoruz. Bu doğrultuda geçen yıl çağrı merkezimizi aktif hale getirdik. Doğru ve hızlı hizmet için RFID sistemi yatırımı yaptık. Bu yıl da, krizleri dikkate alarak, yüzde 15 büyüme öngörüyoruz. Özellikle ihracata yükleneceğiz” ifadesini kullandı.
Bu yılki hedefi Ar-Ge merkezi kurmak
Varlık, 20 bin metrekare kapalı alanda 375 çalışan ile faaliyet gösterdiklerini, ancak mevcut tesisleri ihtiyacı karşılamadığı için yeni fabrika yatırımlarını gündeme aldıklarını aktardı. “Farklı lokasyonlarda yıldız ürünlere odaklanacağımız küçük fabrikalar planlıyoruz. Kendi içlerinde büyüyecekler” diyen Varlık, “Ar-Ge merkezi kurmak için de çalışmalara başladık. Bu yıl içinde tamamlamayı umuyoruz. Şu an 20 uzmandan oluşan Ar-Ge ekibimizi yasal sınır olan 30’a çıkaracağız. Sektörün lokomotifi ve örnek firması olarak her zaman yeniliklere ağırlık veriyoruz. Ar-Ge ekibimiz, akıllı teknolojiler geliştirerek, kusursuz performanslı ürünler tasarlıyor” şeklinde konuştu.
Yabancı ortaklık ya da fonlarla dünyaya açılacak
Varlık, İnoksan’ın uzun yıllardır Türkiye’nin ilgi çeken markalarından biri olduğuna işaret ederek, güçlü yabancı ortaklıklarla büyümeyi ve dünya pazarından pay almayı amaçladıklarını söyledi. Japon sermayesiyle kurulmuş olan Danimarkalı Gram Commertial firması ile ortaklık görüşmelerinin devam ettiğini belirten Varlık, “Ortaklık ile teknolojimizi, pazarımızı ve markamızı daha da büyütmek istiyoruz. Anlaşma sağlanamaması halinde ise bu yılın sonunda yabancı fonlara açılacağız. Bir sonraki adımımız ise dünyada halka açılmak olacak” dedi.
‘Sektörün yerlilik oranı yüzde 70-80 civarında’
Türkiye’nin dünya endüstriyel mutfak pazarından aldığı payın her geçen gün arttığını belirten Varlık, sektörün Türkiye’deki pazar büyüklüğünün 1 milyar dolara ulaştığını, yerlilik oranının da yüzde 70-80 seviyelerini bulduğunu aktardı. Varlık, şunları kaydetti:
“120 ülkeye ihracat yapılıyor. İtalya’dan sonra söz edilen ülke olduk. Dünya endüstriyel mutfak pazarında Türkiye’nin bugün geldiği noktada çevre ülkeler karşısında üstünlüğü eline geçirdiğini, Avrupa’nın ise ikinci büyük endüstriyel mutfak ekipmanları üreticisi konumuna ulaştığını görüyoruz. Endüstriyel mutfak, çamaşırhane ve masaüstü ekipmanlarının tümünü kapsayan sektörümüz ihracat rekoruna koşuyor. Önemli zincir projelerde ve işbirliklerinde tercih edilirliğinin en üst seviyede olduğu yıllarını yaşıyor.”