Irina'yla 50 milyon dolar ciro yaptı

Antalya'da 18'incisi düzenlenen Dosso Dossi Fashion Show, 150 Türk tekstil markasını yaklaşık 5 bin yabancı tekstil alıcısıyla buluşturdu. Top model Irina Shayk'ın da podyuma çıktığı organizasyonda 50 milyon dolar ciro elde edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NAZLI EZGİ BAYIR

İSTANBUL - Laleli'de 45 kişiyle başladıkları sektör serüveninde bugün 5 binleri gören Dosso Dossi Fashion Show, 18'inci organizasyonunu dünyaca ünlü top model Irina Shayk'ın katılımıyla Antalya Expo'da gerçekleştirdi. Dosso Dossi Fashion Show Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eraslan 5-11 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirdikleri organizasyonu sonrası ortaya çıkan tabloyu, ekonomik sonuçlarıyla değerlendirdi. 

'Türk tekstilini dünyaya pazarlayabilecek tek çare biziz'

"İş Tatili" konsepti altında yılda iki kez, ocak ve haziran aylarında düzenledikleri organizasyonun başta Antalya olmak üzere Türkiye'nin hazır giyim ihracatı ve tanıtımı için çok önemli bir proje olduğunu söyleyen Eraslan, "Çünkü dünyada bu kadar cazip şartlarda alışveriş ve tatil yapılabilecek başka bir organizasyon yok. Dünyanın 5'inci tekstil ve hazır giyim üreticisi olan Türkiye'nin en büyük fuar organizasyonuyuz. Türk tekstilini dünyaya pazarlayabilecek tek çare biziz" dedi.
Son organizasyonda 150 Türk tekstil ve hazır giyim markasını yaklaşık 5 bin yabancı tekstil alıcısıyla buluşturdukları ve kendilerine 5 milyon dolara mal olan bu etkinlikten 50 milyon dolar ciro elde ettikleri bilgisini veren Eraslan, devlet destekli bir organizasyon olmadan da bu işlerin başarılabileceğinin en büyük örneği olduklarını vurguladı. Gerçekleştirdikleri moda fuar ve moda organizasyonunu dışarıda da gerçekleştirmeleri için başta Türk yetkililer ve Rusya'dan da teklif aldığını söyleyen Eraslan, gelen teklifleri geri çevirdiğini söyledi. 

1 milyon tekstil ürünü satıldı

6 Haziran'da dünyaca ünlü top model Irina Shayk'ın podyuma çıkmasıyla adından söz ettiren organizasyona katılan ülke sayısının 30'dan 33'e yükseldiğini söyleyen Eraslan, "Geçtiğimiz yıla oranla yüzde 10'luk bir ciro artışı yaşandı. Doğu bloğu ülkeleri başta olmak üzere 33 ülkenin ziyaret ettiği 120 stantta yaklaşık bir milyon adet tekstil ürününün de satışı gerçekleştirildi. Getirdiğimiz yabancı alıcılar genellikle butik sahibi, belirli düzeyde insanlar. Satılan ürünler de son derece kaliteli. Buna ayrı bir önem gösteriyoruz. 50 ile 250 dolar arasında ürünler satılıyor" dedi. 

'İhracat hedefini yakalamak kaliteden geçiyor'

Kaliteden ödün vermelerinin mümkün olmadığını söyleyen Eraslan, "Türkiye'nin ihracat hedefini yakalamak kaliteden geçiyor" diye konuştu. Türkiye'ye getirdikleri yabancı tekstil alıcılarında ve organizasyona katılan Türk firmalarında seçici olduklarını belirten Eraslan, organizasyon şartları dahilinde alıcılardan minimum 15 bin dolarlık alışveriş yapmaları beklendiğini kaydetti. 

"Antalya'da moda haftası düzenleyebiliriz"

Dosso Dossi Fashion Show'a ev sahipliği yapan Antalya'yı bir moda şehri yapmak ve Türk tekstilini dünyaya pazarlamak için var güçleriyle çalıştıklarını belirten Eraslan, "Antalya Dosso Dossi sayesinde artık moda ile de anılıyor. Antalya'nın moda şehri olma adımları var. Belediye ile görüşeceğiz. Moda haftası düzenleyebiliriz. Bu yönde çalışıyoruz" dedi.

Ukraynalı tekstilciye destek

Dosso Dossi Fashion Show'un katılımcıları arasında önemli bir yer tutan Ukraynalı tekstil alıcılarının da düşünüldüğü belirten Eraslan, Ukraynalılar için özel bir jest yaptıklarını kaydetti. Etkinlik şartnamesine konan özel maddelerle organizasyonun Ukrayna krizinin yansımalarından etkilenmemesini sağladıklarını belirten Eraslan, Ukraynalı tekstil alıcılarına bu yıl için özel olarak sundukları ayrıcalıkları şöyle özetledi:

Ukraynalı konuklarımız için; etkinliğe katılım için belirlenen minimum 15 bin dolar alışveriş garantisi yarıya indirildi, toplam alışverişlerinde yüzde 5'lik bir indirim uygulandı. Alınan kaparolarda yüzde 50'lik bir indirim yapıldı ve Ukrayna'dan gelen tüm konuklarımız, üst segmentteki otellerde misafir edildi. Etkinliğimize katılan yaklaşık bin Ukraynalı konuğumuz bu jest karşısında çok duygulandı ve aramızdaki dostluk daha da güçlendi. Bu organizasyonda akıllarda kalan bir olay da; aralarında husumet olan Ruslar'ı ve Ukraynalılar'ı bir araya getirmekti. Hiçbir sorun yaşamadan bir hafta birlikte vakit geçirdiler" dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir