İşletme koçluğuyla ihracatı ve satışları katladı

Türkiye'de 6.5 yıldan bu yana şirketlere işletme koçluğu yapan ActionCOACH Türkiye, bu sürede 55 şirkete ulaştı. ActionCOACH verdiği eğitimlerle birçok şirketin ihracat ve satış rakamlarını katlamasını sağladı. (Leyla İlhan)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEYLA İLHAN

Türkiye'de firma sahibi ve karar verme pozisyonundaki kişilere işletme koçluğu alanında hizmet veren ActionCOACH Türkiye, 6.5 yıllık süreçte 55 şirkete koçluk hizmeti sundu. Verdiği koçluk eğitimleriyle, birçok firmanın ihracatçı konumuna gelmesine ya da ihracat ve satış rakamlarını katlamasına olanak sağlayan şirket, 3 yıl içinde 200 koçla Türkiye'nin 81 iline yayılmayı hedefliyor.

Şirketin çalışmalarıyla ilgili bilgi veren ActionCOACH Türkiye Ana Lisanas Sahibi Özge Çağrı Toraman, dünyada 80 ülkede 25 yıldan bu yana hizmet veren ActionCOACH'u ise bankacı üç ortakla birlikte Türkiye'ye getirdiklerini söyledi. Türkiye'de işletme koçluğu alanında eğitim veren tek firma konumunda olduklarını sbelirten Çağrı Toraman, işletme koçluğunda ana fikrin şirket sahiplerine yardım olduğunu anlatarak güçlü sorular sorarak işlet sahibine ayna tutmayı ve tutumlarını değiştirmeyi amaçladıklarını söyledi. Böylelikle şirket sahiplerine ve yöneticilerine, işletmelerine ve şirketlerine farklı bir perspektifle yeniden bakma imkanı sunduklarını ifade eden Çağrı Toraman, çalıştıkları alanlar arasında satış- pazarlama ve reklam, ekip kurma ve istihdam, sistemler ve iş geliştirme ile müşteri hizmetleri bulunduğunu anlattı. Özge Çağrı Toraman, kendilerinden bu hizmeti alan Şeçen Tekstil'in yaşadığı sıçramaya dikkat çekti. Verdikleri koçluk eğitimiyle, yurtdışı pazara açılma ve etkin pazarlama faaliyetleri ile 6 yıl içinde şirkette yüzde 600'e varan ihracat artışı sağlandığını kaydetti.

Teknik servisten en başarılı 100 şirkete dönüştü

ActionCOACH olarak Siemens AG'ye Teknik Servis hizmeti veren işletme sahibi Serdar Kocaman'a koçluk yaptıklarını aktaran Çağrı Toraman, "Serdar Kocaman, 2014 yılı sonuna kadar Siemens AG'ye Teknik Servis hizmeti veren işletmeydi. Verdiğimiz hizmetlerle tümleşik IT çözümleri alanında hizmet veren ECtech İletişim Hizmetleri adlı yeni bir şirket kurdu ve yeni ürün ve çözüm ortakları ile satışa odaklanarak TOBB 2016' yılında yaptığı Türkiye 100 yarışması ile Türkiye'nin en hızlı büyüyen 100 şirketi arasında girme başarısı gösterdi" dedi. Özge Çağrı Toraman, yine kendilerinden koçluk hizmeti alan bir diğer şirket olan Yeşil Vadi Arsa Ofisi'nin de gösterdiği performansa dikkat çekerek "1999'da Rafet Orhan ve Cihan Demirel tarafından kurulan Yeşil Vadi Arsa Ofisi, bugün sektöründe "Türkiye'nin Tek Kurumsal Arsa Ofisi" olarak konumlanmakta. Kurumsallaşmaya dönük çalışmalarla başlandı. 2.Nesilin yönetimde etkinleştirilmesi, satış gücü ile iş sonuçlarında yüzde 300 e varan artış sağlandı" diye konuştu. Yatırımcılara Co pilotluk şeklinde eğitim verdiklerini ve eğitimlerinin 1 yıllık sözleşmeyle başladığını aktaran Çağrı Toraman, 17 haftada ise yaptıkları yatırımı geri alma taahhüdü verdiklerini söyledi.

ActionCOACH Trabzon Partneri Hasan Kamil Hayali ise Anadolu'nun koçluğa duyduğu ihtiyaca dikkat çekti. Hayali, kendisinin ise özellikle bu alanda çok fazla ihtiyaç duyulduğu için Trabzon'u tercih ettiğini aktararak, "Devlet toplumun en küçük birimi olan ailenin fiziki sağlığını önemsiyor. Ancak ailenin psikolojik sağlığı için işletmelere de koçluk sistemi zorunlu olmalı" önerisinde bulundu.

Silikon Vadisi'ne girişimci gönderdi

Türkiye'de halihazırda 16 koçla, İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa ve Trabzon'da faaliyetleri olduğunu belirten Özge Çağrı Toraman, "Birebir, grup ve seminer olmak üzere üç şekilde koçluk eğitimi veriyoruz. Bu şekilde 55 şirket ve 5 binin üzerinde insana dokunduk" dedi. Çağrı Toraman, aynı zamanda Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) ile stratejik iş birliği yaptıklarını bu kapsamda Türkiye'deki tekno kentlerde girişimcilere yönelik iki günlük eğitim verdiklerini bunun sonucunda Silikon Vadisi'ne gitmeyi hak kazanan girişimciler olduğunu söyledi.

Sertifikalı 200 işletme koçu yetiştirecek

Özge Çağrı Toraman, üç yıllık bir iş planı yaptıklarını bu kapsam da franchising vererek tüm Türkiye'de koçlarla faaliyet göstermeyi amaçladıklarını söyledi. Ayrıca Türkiye'de işletme koçlarını arttırmayı hedeflediklerini anlatan Çağrı Toraman, "Eğitimlerle sertifikalı işletme koçları yetiştirmeyi amaçlıyoruz. 3 yılın sonunda 200 koça ulaşmayı planlıyoruz" dedi.