KAGİDER'den Turkcell'e "Fırsat Eşitliği Sertifikası"

Turkcell, KAGİDER'in Dünya Bankası desteği ile hayata geçirdiği proje çerçevesinde "Fırsat Eşitliği Sertifikası"nı almaya hak kazandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Turkcell, kadın istihdamının artırılması ve fırsat eşitliği uygulamalarının yaygınlaştırılması hedefiyle Türkiye Kadın Girişimciler Derneğ'nin (KAGİDER) Dünya Bankası desteği ile hayata geçirdiği proje çerçevesinde "Fırsat Eşitliği Sertifikası"nı almaya hak kazandı 

Turkcell'den yapılan açıklamaya göre, KAGİDER'in kadın-erkek eşitliğine duyarlı şirketlere, bu alanda belirlenmiş standartlara uygunlukları test edildikten sonra verilen  "Fırsat Eşitliği Sertifikası"nı, Turkcell Grup İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Banu İşçi Sezen, KAGİDER Başkanı Gülden Türktan'ın elinden aldı.  

Banu İşçi Sezen, kadınlara daha iyi bir hayat sunmanın, geleceği, çocukları garanti altına almak demek olduğunu belirterek, şunları kaydetti: 

"Her alanda fırsat eşitliği sağlamak için teknolojimizle, yarattığımız istihdamla, sosyal sorumluluk projelerimizle kadınların yanındayız. Kadın çalışan oranımız yüzde 50, bu oran çağrı merkezlerimizde yüzde 60'lara kadar çıkıyor. Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Ofisi ve BM Küresel İlkeler Sözleşmesi işbirliğinde hazırlanan 'Kadınların Güçlendirilmesi Prensipleri'ni imzalayan ilk Türk teknoloji şirketiyiz. Sadece kadın çalışanlarımıza değil, Kardelenler ve Ekonomiye Kadın Gücü projelerimizle ülkemizde kadınlarımıza fırsat eşitliği sağlıyoruz. Geçen sene Birlemiş Milletler tarafından kadın odağımızla tüm dünyaya örnek gösterilmiştik. Şimdi de KAGİDER'den bu konudaki standardımızı belgeleyen sertifikamızı alıyor olmaktan ötürü mutluyuz. Kadınlarımızın ekonomik ve sosyal hayatta varlığının güçlenmesi için çalışmalarımız devam edecek." 

KAGİDER Başkanı Türktan da KAGİDER'in çatısı altında yapılan çalışmalarla kadın girişimcilerin sayısını, etkinliğini ve gücünü büyütmeye çalıştıklarına işaret ederek, şunları dile getirdi: 

"Kadınlarla erkekler arasında fırsat eşitliğinin sağlanabilmesi için temel gelişmeler kaydedilmişken, halen iş dünyasında cinsiyete dayalı ayrımcılık söz konusu. Kamuda kadın-erkek fırsat eşitliğini savunmakla birlikte yerleştiğini ve ispatlandığını da görmek istiyoruz ve Fırsat Eşitliği Modeli'nin (FEM) projemize bu anlamda çok güveniyoruz. KAGİDER olarak uzun yıllardır gözlemlediğimiz bir gerçek, istihdama giren, finansal kaynağını ve birikimini yapan, sosyal sermayesini de oluşturan kadınların girişimcilik hikayelerinde de başarılı oldukları yönünde. Tüm bu adımların temelinde de olması gerektiği gibi cinsiyet ayrımı yapılmaksızın herkese eşit fırsatların sunulduğu bir Türkiye hayal ediyoruz."  

Türktan, Turkcell gibi güçlü ve odağında kadın olan bir markanın KAGİDER'in çalışmalarına inancının, katılımı ve iş birliğinin, kendileri için de Türkiye'de bu hayalin gerçekleşmesi yönünde umut verici ve sevindirici bir gelişme olduğunu da vurguladı. 

Açıklamada yer alan bilgilere göre Turkcell, toplumda kadını güçlendiren çalışmalarını "Güçlü Kadın Güçlü Türkiye" başlığında önceliklendiriyor. "İşte Eşitlik" manifestosuna imza atan Turkcell, çok ayaklı bir kadın politikası sürdürüyor. 

Telekom sektöründe yüzde 23'ler seviyesinde seyreden kadın çalışan oranı, Turkcell'de yüzde 50'yi buluyor. Tüm insan kaynakları süreçleri, fırsat eşitliği ilkelerine uygun şekilde işletilirken şirket içerisinde pek çok kadın dostu uygulama hayata geçiriliyor. ICT alanında kadınların desteklenmesini sağlayan "Bilişimde Kızlar" (Girls in ICT) programı yürütülüyor. Bunun dışında Turkcell, Kardelenler projesi ile ekonomik imkansızlıkları nedeniyle eğitimlerine devam edemeyen kızlara burs, Ekonomiye Kadın Gücü ile de dar gelirli girişimci kadınlara mikrokredi desteği veriyor. 

Turkcell Grup çalışanlarına yönelik Turkcell Akademi bünyesinde verilen Hayata Ait Programlar (HAP) eğitimleri içinde özellikle kadın çalışanlara yönelik Başarılı Çocuk Yetiştirme, İş ve Özel Hayat Dengesi, İş ve Özel Yaşamda Kadının Yeri, Ebeveyn Olma Sanatı, Doğuma Hazırlık ve Nefes Çalışmaları, Çalışan Anne Olmak gibi eğitimler düzenleniyor. Bu eğitimler çalışanlar tarafından en çok tercih edilen eğitimlerin başında geliyor. Şirket içi iletişim platformlarından biri olan Salı Pazarı seminerlerinde kadın sağlığına yönelik birçok konu işleniyor. Doğru beslenme, rahim ağzı kanseri, meme kanseri gibi konularda kadın çalışanlar bilinçlendiriliyor. 

Turkcell Sosyal Aktivite Grubu (TSAG) ise yıllık aktivite planları içinde çalışan kadınların hayatlarını kolaylaştıran, güzelleştiren birçok aktivite düzenliyor. Yılda ortalama 500 kadar aktivite düzenleyen Grup, sadece kadınlara özel organik pazar, TSAG'la Getir Götür, Çocuk Şenliği, çocuk sanat atölyeleri, kozmetik kursu gibi etkinlikler gerçekleştiriyor. 

Okul öncesi hazırlık ve ilköğretim öğrencisi çocukları olan annelere, okulların ilk gününde çocuklarının yanlarında olmaları ve onları yalnız bırakmamaları için ek özel izin veriliyor.  

Bu arada "Ebeveyn Olma Sanatı", "Doğuma Hazırlık ve Nefes Çalışmaları" gibi eğitim programlarından plazada organik pazara, okulun ilk günü annelere verilen izinden bilinçlendirme toplantılarına pek çok yaratıcı insan kaynakları uygulamasını hayata geçiren Turkcell, geçen sene "Kadın Odağı" ile Birleşmiş Milletler tarafından tüm dünyaya örnek gösterilmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir