Kaysu, tüketicilere enerji verimliliği yüksek ürünler sunuyor

Bünyesinde Ar-Ge laboratuvarı bulunduran firma, A +++ enerji seviyesinde minibar geliştiriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Arzu BAĞCI

KAYSERİ - Kayseri'de  minibar üretimi yapan Kaysu, enerji verimliliği yüksek ürünlere odaklanarak ürün çeşitliliğini artırıyor. Bünyesinde Ar-Ge laboratuvarı bulunduran firma,  A +++ enerji seviyesinde minibar geliştiriyor. 2016 yılı başlarında üretimine başlanacak minibar,mevcut minibarların yüzde 20' si kadar enerji tüketecek bir sisteme sahip olacak. Kaysu, bu ürün üretimini yapan  dünyadaki ikinci firma olacak.

Enerji verimliliği yüksek üretim yapmaya odaklandıklarını ifade eden Kaysu Dayanıklı Tüketim Malları ve Soğutma Sanayi ve Ticaret A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin Filiz, "A +++ enerji seviyesinde minibar geliştiriyoruz.Ar-ge çalışmaları bitmek üzere.2016 yılı başlarında üretimine başlayacağız.Bunu üretebilen dünyadaki ikinci firma olacağız. Bu ürün mevcut klasik minibarların yüzde 20'si kadar az enerji tüketecek" diye belirtti.

Bünyesindeki  Ar-Ge laboratuvarının faaliyetleri hakkında bilgi veren Filiz, "Komple Avrupa'dan satın aldığımız derin dondurucu üretim hattı dışındaki tüm ürünlerimizin tasarımı ve uygulamaları Ar-Ge birimlerimiz tarafından yapılıyor. Laboratuarımızda ise tam donanımlı test odamız bulunuyor .Esnek üretim parkuruna sahibiz. Seri üretimin yanında  müşteri isteklerine de  uygun dizaynda üretimler de yapıyoruz. Mevcut ürünlerimiz üzerinde çalışmalarımızı yoğunlaştırdık" diye ifade etti.

Derin dondurucular, dondurma dolapları ,şişe soğutucular ve minibar olmak üzere dört ana soğutma grubunda üretim yaptıklarını belirten Filiz ," Kaysu ve Kleo olarak, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nde  toplamda 3 fabrikamız bulunuyor. Toplamda 22 bin metrekare kapalı alanda  üretim yapıyoruz. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde, bu 3 fabrikamızı bir çatı altında toplayarak daha büyük bir fabrika kurmayı hedefliyoruz. Şu anda  ayrı ayrı olan üretim, depo ve sevkiyat gibi bölümleri tek çatı altında toplayarak, verimliliğimizi artırmayı amaçlıyoruz. Bununla birlikte işletme maliyetimizde düşüş sağlayacaktır. Şu anda firmamızda 200'den fazla kişi istihdam ediyoruz. Derin dondurucu ve dondurma dolaplarında yıllık 350 bin adet,şişe soğutucu grubunda 200 bin adet ve minibar da ise yine 200 bin adet üretim kapasitemiz bulunuyor. Ürünlerimizde TÜV-GS,TSE,SASO gibi kalite belgelerimiz mevcut. Ayrıca fabrikamız ISO 9001 kalite sistemine sahip" şeklinde konuştu.

"Kaysu, toplam 50 ülkeye üretiminin yüzde 70'ini ihraç ediyor"

Toplam üretimlerinin ortalama yüzde 70'ini ihraç ettiklerini söyleyen Filiz, "Şu anda 50'nin üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. İhracatımızın ciromuzdaki payı  yüzde 70 civarında.2015 yılı içerisinde ihracat pazarımıza Filistin, Karadağ, Pakistan, Gine ve Bosna Hersek'i ekledik. Yurtdışında distribütör bazında çalışıyoruz. Ağırlıklı olarak Avrupa olmakla birlikte, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türk Cumhuriyetleri'ne ürünlerimizi ihraç ediyoruz. Önümüzdeki 3 yıl içerisinde, 2014 yılı itibarıyla 15 milyon dolar olan ihracatımızı, 25 milyon dolar ve üstüne çıkarmayı hedefliyoruz. Gelecek yıl içerisinde Ortadoğu ülkelerinde biraz daha fazla aktif olacağız" diye belirtti.

İhracat odaklı çalıştıklarını söyleyen Filiz, gelecek yıllarda iç pazardan daha fazla pay almayı hedeflediklerini vurguladı. İç pazardaki müşteri portföyü hakkında bilgi veren Filiz,"Ürettiğimiz derin dondurucular için daha çok beyaz eşya satıcıları ile çalışıyoruz. Minibarlarımız için otellerle, dondurma dolaplarımız için dondurma üreticileri ile ve şişe soğutucu ürünlerimiz için de  içecek grubundaki üreticilerle çalışıyoruz. İç pazarda bölge distribütörlüğü bazında çalışıyoruz. Türkiye'de her bölgede  birer distribütörümüz var .Yurtiçinde marka bilinirliğimize yatırım yapıp pazardan payımızı artırmak istiyoruz" diye sözlerine ekledi.

Sektörün sorun ve avantajlarına değinen Filiz," Avrupa ve Ortadoğu pazarına yakın olmamız bizim için çok büyük avantaj. Hacimli mallar ürettiğimiz için Uzakdoğu'nun nakliye dezavantajı  bize rekabet üstünlüğü sağlıyor. Türkiye'de ve Kayseri'de nakliyenin yüksekliği de en büyük sorunlarımız arasında. Limanlara ulaşımın hem daha efektif  hem de daha ucuz olmasını umut ediyoruz.2008 yılında başlayan kriz Türkiye'nin ana ihracat pazarı olan Avrupa'yı da vurdu. Ayrıca Arap ülkelerinde başlayan siyasi çalkantılar hem Türkiye'yi hem de biz Kayserili sanayicileri çok ciddi etkiledi. Ümidimiz  bu sıkıntıların bir an önce bitmesidir "diye sözlerine ekledi.

Sektörde toplamda  3 firma olduklarını belirten Filiz,"En genç ve küçük olanı bizim firmamız. Ama şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki  hızla büyüyen, rakipleri ile hem kalite hem fiyat açısından çok rahat rekabet edebilen bir konuma geldik" şeklinde sözlerini bitirdi.